Vsak od nas prav gotovo pozna koga, s komer se ne želi srečati in se mu zato raje izogiba. Ampak z izogibanjem težav ne rešimo. Zato se opogumite in vsakomur, ki se ga bojite, odločno poglejte v obraz. Ob tem ne poslušajte ukazov svojih strahov, ampak ravnajte tako, kot sami veste, da je prav. Predvsem je pomembno, da si ne zamišljate želenega razpleta soočenja, ampak zgolj sledite svojim pristnim željam in načelom. Vaš cilj naj bo opazovanje in spoznavanje samega sebe, ne krepitev ega. Poudarjam, da izvajanje te vaje nikakor ne opravičuje krutega in nesramnega ravnanja.

Če se vam začnejo tresti roke ali glas, naj sogovorec to vidi. Običajno bi se verjetno na vso moč trudili prikriti tresavico, tokrat pa ne dovolite, da bi neustrezni odzivi preusmerili vašo pozornost stran od pogovora. Opazili boste, da odzivi na stresen neprijeten položaj živijo povsem svoje življenje, ločeno od vašega razuma. So le nezavedne reakcije, ki ste jih dolgo dojemali kot nekaj samoumevnega in svojega.

Trdno stojte na tleh tudi, ko imate občutek, da vas bo razneslo od strahu. Namesto da se jim predate, dovolite odzivom, da izživijo svoje kratko življenje in potem poniknejo.

Česa se boste naučili? Dejstvo je, da se v resnici nikoli niste bali neke osebe; ampak svojih predstav o tej osebi. Že res, da ste občutili strah, ampak strah ni bil vaš! Bali ste se nečesa močnejšega in ne nekoga močnejšega. Neverjetno, ali ne? Plašile so vas lastne misli in predstave.

Občutki strahu oslabijo, ko se pogumno soočite z njimi, saj šele takrat spoznate, da ste se v resnici bali sebe.


Povzeto iz knjige Gospodar svoje usode.