Pogosto nas praznične skušnjave pripeljejo do pretiranega uživanja v hrani, nato pa si želimo čarobne paličice, ki bi odčarala posledice na našem telesu. Naša jetra so opravila neštete nadure, ko so poskušala deaktivirati ves alkohol in obdelati bogato, mastno hrano. Toda preden še dodatno obremenite od praznikov opustošeni proračun z nakupom dragih prehranskih dopolnil, razmislite o vzrokih in posledicah. In o tem, da prava pot običajno ni tista, ki je videti najlažja.


V meni ni strupov, ali pač?

Večina toksinov pride v naše telo in krvni obtok, ko jih pogoltnemo ali vdihnemo. Drugi vstopijo skozi kožo ali pa se sprostijo s smrtjo celice ali zaradi vdora bakterij. Večina teh strupov se precedi skozi jetra – našo čistilno napravo, ki jih razgradijo in odstranijo iz krvi, še preden lahko opravijo svoje umazano delo. Strupi se razgradijo tudi v ledvicah, izločimo pa jih z dihom, znojem, urinom ali blatom.

Četudi se zelo trudimo za zdravje svojih jeter, lahko skrite nevarnosti poškodujejo njihove celice in zmanjšajo zmožnost razgradnje toksinov. Te prežijo v farmacevtskih sredstvih, aditivih v živilih in ostalih agrokemičnih sredstvih, hrani, onesnaženi vodi in zraku. Zato se jim je nemogoče popolnoma izogniti.


Kaj je razstrupljanje?

Telo ima odlične mehanizme za odstranjevanje strupov. Žal pa ga velikokrat preobremenimo in njegova sposobnost izločanja strupov opeša. Svoje telo namreč hitreje zastrupljamo, kot lahko jetra za nami čistijo. Zato je potreben odmor od obremenitev oziroma prenehanje zastrupljanja. Telo se lahko regenerira samo, če ima na voljo ustrezne gradnike.


Kako zgrabiti bika za roge?

Načinov, da to storimo, je kar nekaj. Glede na to, da smo s toksini lahko kar precej obremenjeni, pa se ne vrzimo kar vrat na nos v ekstremno razstrupljanje. Začnimo z uživanjem polnovredne lokalne, po možnosti ekološke hrane, revne z živalskimi produkti, brez rafinirane moke, olj in sladkorja. Na našem jedilniku naj ne bo predelane hrane, konzervansov, arom, barvil in ojačevalcev okusov. To bo vsekakor že prva faza razstrupljanja, ki pa ne bo prevelik šok za naš sistem. Bogastvo hranil v polnovredni hrani bo vsaj deloma napolnilo naše izčrpane rezerve, tako da nam bo tudi resnejše razstrupljanje bolje uspelo.

Še en ključen razlog govori v prid počasnemu uvajanju razstrupljevalnih protokolov. Znanstveno dokazano podhranjeno telo v skrajni sili za svoje procese uporabi nadomestne snovi. To pomeni, da namesto različnih kovin (kalcij, cink, magnezij, mangan…) uporabi težke kovine in toksine (svinec, kadmij, aluminij, nikelj…). Procesi nekako za silo tečejo tudi s temi nadomestki in telo jih ne želi oddati, dokler ne dobi česa boljšega. Zato je enostransko razstrupljanje podhranjenega organizma brez dodajanja hranil zelo težavno, če že ne nemogoče.

Prva faza naj traja teden do dva, lahko pa seveda tudi več. To je v bistvu osnovna pot, s katere tudi po razstrupljanju ne bi smeli preveč skreniti. V tem času v jedilnik postopno vključimo tudi sveže stisnjene sokove. Pomagamo si lahko tudi z zelišči in tinkturami, ki pospešujejo čiščenje ledvic in jeter. Naši zavezniki so regratova korenina, pegasti badelj, rožmarin, črna redkev, navadni slezenovec, artičoka in brin.


Kako si pripravimo sokove?

Največ hranil se bo v soku ohranilo, če ga pripravimo v kakovostnem eno- ali dvovijačnem počasnem sokovniku, ki ne pregreva in ne oksidira soka, njegov izkoristek pa je maksimalen. Razmerje med sadjem in zelenjavo naj bo na začetku 1 : 1, nato pa delež zelenjave, posebej zelenja, povečujemo. Sok zaužijemo v petnajstih minutah po pripravi. Začnemo s kozarcem soka na dan, nato pa količino postopno povečamo na 3 do 4 kozarce. Ta količina že sproži konkretno razstrupljanje, zato je priporočljivo, da vsak dan opravimo tudi kavni klistir. Ta nam pomaga razbremeniti jetra tako, da sedemkratno poveča izločanje strupov; ker jetra nenehno filtrirajo kri, tako zmanjšamo tudi prisotnost sproščenih strupov v telesu.

Zdaj smo pripravljeni na naslednjo fazo: obroke v celoti nadomestimo s sveže stisnjenimi sokovi. Če bomo pri tem popili 0,5 do 0,75 litra soka, bomo svojemu podvigu rekli post s sokovi; če pa bo količina večja od enega litra, bo to že »prehranjevanje s sokovi«.

Postimo se lahko od tri dni pa tudi do meseca dni in več, če nimamo zdravstvenih zadržkov. Prehranjevanje s sokovi lahko traja dlje, tudi do 90 dni, toda paziti moramo, da pijemo predvsem zelenjavne sokove.

V našem telesu se med postenjem dogaja veliko čudovitih stvari. Telo ima lastno modrost in post mu ni tuj. Obdobja pomanjkanja hrane so bila že od nekdaj za človeka in živali nekaj naravnega, del naše evolucijske zasnove. Takrat je čas za počitek, razstrupljanje, zdravljenje in regeneracijo. V času obilja tega ritma ni. Pa vendar so raziskave pokazale, da miši s periodičnimi obdobji pomanjkanja hrane živijo precej dlje in so bolj zdrave kot njihove vrstnice za obloženo mizo.

Med postom je telo v razstrupljevalnem ciklu, ki je podoben tistemu med spanjem. Energija, običajno namenjena prebavi, je sedaj posvečena obnovi in čiščenju. Med daljšim postom telo počisti vse, česar ne potrebuje: bakterije, viruse, tumorje, odpadke v krvi, obloge na sklepih ter odvečno maščobo, in jih pretvori v energijo za svoje delovanje.


Recept za razstrupljanje: zelenjavni sok po S. H. Buhnerju

5 do 7 korenčkov

3 do 4 stebla zelene

gomolj rdeče pese (olupljen)

Vse sestavine stisnite v počasnem sokovniku. Sok pijte enkrat do trikrat dnevno. Napitek podpira delovanje jeter in ledvic.

 

Post je v svoji osnovi telesno in duhovno razstrupljanje. Za zdravo in harmonično življenje je nujno potrebno redno generalno čiščenje naše hiše in podstrešja. Konec zime je v naši kulturi tradicionalno namenjen prav temu, tako da le pogumno!


Za dober začetek in v pomoč so vam v naši spletni knjigrni na voljo knjige z naslovi Revolucija zelenih smoothiejev: Pot do naravnega zdravja, Uravnotežena dieta za optimalno zdravje in Zdrava hrana - Zelena energija za življenje.

SREČNO IN ZDRAVO 2018!


Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorice Jane Kristanc, strokovnjakinje za zdravo življenje v centru EKO365.