KOLESA IN KROGI

V hinduizmu je kolo pomemben simbol in beseda »čakra« ima veliko pomenov; uporablja se lahko za opisovanje česar koli, povezanega s krožnim gibanjem:

-          kolo časa = Kala Chakra

-          kolo življenja = Jivana Chakra

-          kolo kreacije = Srishti Chakra

-          kolo dharme* = Dharma Chakra

* Besedo dharma je težko prevesti v slovenščino, saj nima pravega sinonima. V bistvu označuje niz vedenjskih značilnosti, ki so v skladu z Rta – naravnim redom vesolja. To je temeljna moralna koda, ki ji je treba slediti skozi celotno življenjsko potovanje, da vzdržujemo uravnotežen odnos z vsem okoli nas.

BOG VIŠNU

Eden od slavnih primerov upodobitve čakre je povezan s hindujskim bogom Višnujem. Bog Višnu je eno od glavnih hindujskih božanstev, ki tvorijo Trimurti ali trojico vrhovnih bitij. Sestavljajo jo Brahma, stvarnik, Višnu, ohranjevalec, ter Šiva, uničevalec in obnavljalec.

Vse od zgodnjih časov je Višnu v hindujski umetnosti upodobljen tako, da v zgornji desni roki (od svojih štirih) drži oster, nazobčan disk. To je Sudarsana čakra; v nekaterih tradicijah predstavlja kolo časa, v drugih pa je orožje, ki ga uporablja Višnu, da brani, kadar je pozvan, vesolje pred vsem zlom, in ki ga je kot orožje uporabljal tudi Krišna (inkarnacija Višnuja). Slovi kot najmočnejše orožje, ki ga nosijo vsi bogovi in zagotavlja dokončno zmago dobrega nad zlom. Ima 108 konic v dveh vrstah, ki se vrtita v nasprotnih smereh, in plamti tako močno, da se nič ne more kosati z njim.

Obstajajo različne izvorne zgodbe, pripisane Sudarsana čakri: nekatere govorijo o tem, da jo je bogu Višnuju podaril bog Šiva kot zaščito bogov po tem, ko je Višnu molil k njemu in mu daroval tisoč lotosovih cvetov; druge trdijo, da je to delo Vishwakarme, arhitekta bogov, ki je zbral sončni prah po tem, ko je zaprosil Suryo, boga sonca, naj zmanjša svojo žgočo toploto, da se mu bo lahko njegova žena Sanjana, Vishwakmarina hči, približala. Iz tega prahu je ustvaril Sudarsana čakro, skupaj s tridentom boga Šive in Pushpaka Vimano, letečo palačo, ki pripada Ravani. Sudarsana čakra je verjetno upodobitev sonca, ki ga je po tradiciji Višnu pomagal ustvariti Indri.

KRIŽIŠČA V TELESU

V sodobnem času in tudi v tej knjigi, Ozdravimo čakre, imamo ob besedi čakra v mislih sedem glavnih križišč v telesu, skozi katera teče vsa naša energija in ki nas povezujejo z Zemlje z vesoljem. Od spodaj navzgor si sledijo:

- korenska čakra ali Muladhara

- sakralna čakra ali Svadhishthana

- čakra solarnega pleksusa ali Manipura

- srčna čakra ali Anahata

- grlna čakra ali Vishuddha

- čakra tretjega očesa ali Ajna

- kronska čakra ali Sahasrara 

MEDITACIJA ZA URAVNAVANJE ČUSTEV

S pomočjo čaker uravnavamo tudi čustva. Poskusite s spodnjo vajo uravnati svoja.

Sedite z dlanmi, obrnjenimi navzgor.

Dovolite si, da postanete mirni in da se vaše misli upočasnjujejo.

Predstavljajte si, da hodite po parku v toplem in sončnem dnevu.

Zamišljajte si, da ste se odločili za nekaj trenutkov sesti na klop.

Ko sedite tam, želim, da svojemu umu dovolite prosto gibanje.

Vaša pozornost se lahko osredotoči na določeno situacijo ali pa se morda počutite na določen način.

Ne poskušajte nadzirati ali analizirati svojih občutkov, samo pustite jim, da se izražajo.

Zdaj identificirajte čustva, ki prihajajo na površje.

Ali se počutite jezni?

Prizadeti?

Prestrašeni?

Zaskrbljeni?

Nervozni?

Izdani?

Ali pa morda občutite katero drugo čustvo?

Ne glede na to, kaj čutite, želim, da dovolite, da čustvo popolnoma pride na površje, dovolite, da se dvigne skozi vaše celotno telo, in ko ste pripravljeni, recite:

Zdaj sem pripravljen(a) izpustiti vse moje čustvo (vstavite čustvo).

Potem globoko vdihnite in ob izdihu želim, da si predstavljate, da izpuščate čustvo, ki se ga oklepate.

Ponovite ta del vaje za vsa čustva, ki jih lahko prepoznate.

Ko čutite, da ste izpustili vsa negativna čustva, ki jih v tem trenutku lahko, počasi dovolite, da se vaši čuti vrnejo v običajno stanje, in mirno obsedite za nekaj trenutkov ob razmisleku.

Ko ste pripravljeni, nadaljujte svoj dan sproščeni in osveženi.

 

Ta meditacija je idealen način za osvoboditev negativnih čustev, ki jih čutite. Vse prepogosto občutke ponotranjimo, kar lahko negativno vpliva na naše zdravje. Ohranjanje negativnih čustev črpa našo energijo, izpuščanje pa nam omogoča, da bolj jasno razmišljamo ter se počutimo lažje in bolj pozitivne.


Knjiga Ozdravimo čakre je na voljo tudi v naši spletni knjigarni.