Kana na duhovni ravni simbolizira blagoslove in odganja zle duhove, zato so poslikave telesa z njenim barvilom zahvala za vse darove, ki jih prinaša življenje. Prav zaradi socialnega in duhovnega izražanja zahvale ali prošnje za srečo in blagostanje se je sprva preprosta tehnika poslikave razvila v umetnost, kjer ima vsak lik določen pomen. Ta umetnost se imenuje Mehndi in je nam zahodnjakom najbolj poznana kot poslikava telesa pri indijski poroki. V Maroku si ženske v sedmem mesecu nosečnosti poslikajo gležnje in tako prosijo za zaščito sebe in otroka. Vdove si naslikajo simbol žalovanja, da z njim sporočajo okolici svoje čustveno stanje. Kadar pa družina potrebuje več sreče, se ženske poslikajo s kano in s tem prikličejo srečo v svoj dom.

 

Energijski pečat

Poslikave s kano imajo prav poseben energijski pečat in so priklic blagoslova ter zaščita pred zlom. Kakšno vrsto blagoslova potrebuje posameznik, prepoznamo v njegovem energijskem polju. Simboli imajo sporočilno moč in delujejo kot vrata med snovno-fizičnim in eterično-dušnim telesom. So orodje za osebno preobrazbo in duhovno rast. S poslikavo na telo ustvarimo prav to povezavo.

 

Kana in barvanje

Kano ne uporabljamo samo za poslikave, temveč tudi za barvanje las. Bujni in zdravi lasje privlačijo tako ženski kot moški svet. Obredno so jo uporabljali v različnih kulturah; danes je ohranjena v tradicijah Severne Afrike, Južne Azije in Bližnjega vzhoda. Njeno ime je po večini zlorabljeno v svetu, kjer ne raste in ni tradicije.

Zaradi modnih trendov »lepega« videza in različnih umetnih pigmentov za barvanje las je vrednost kane in njena čistost na trgovskih policah izgubila sloves naravne barve. O kani je mogoče slišati različne zgodbe. V slabšalnem smislu za vse, ki ne zaupajo v naravo in verjamejo v natolcevanje, v dobrem smislu pa za vse, ki verjamejo v moč narave in dajo nekaj nase, saj dobro vpliva na zdravje. Dejstvo je, da kozmetična industrija stori vse, da prepriča kupca v dobro svoje ponudbe na trgu.


Pozornost pri izbiri ne bo odveč

Kemični dodatki uničevalno vplivajo na zdrave lase in na lasišče, še posebej ob nanosu peroksida. Njihov namen je, da izničijo naravni pigment in lažje obarvajo lase z želeno barvo. Na trgu je veliko izdelkov v različnih barvnih odtenkih, vse bolj pa se prodaja tudi kana s to možnostjo. Zaradi občutljivosti pigmenta kane na vlago in vročino proizvajalci dodajajo konzervanse in ojačevalce barve v obliki kovinskih soli, kemičnih pigmentov in PPD-a (parafenilenediamin). Na osnovi tega kano še naprej promovirajo kot zdravo in naravno barvilo, da bi ženske zagrizle v trgovsko vabo naravnih izdelkov. Poudarjam, kana je rastlina z enim samim barvilom.

 

Za svoj trud boste bogato poplačani

Kani lahko dodamo naravne pigmente, ki se zelo lepo vežejo z njo in tako njeno osnovno barvo spremenimo v želeno. Potrebna je predhodna priprava, saj kana in pigmenti potrebujejo čas in pogoje, da se prepojijo med seboj. Pigmenti v lase prodirajo kot črnilo v pivnik, pri tem pa ne odpirajo zunanje ovojnice in ne uničijo naravnega pigmenta. Naravna barvila, primerna za barvanje las, zahtevajo nekaj več znanja, časa in potrpežljivosti, za kar pa boste bogato poplačani. Lasje bodo zdravi, elastični in lesketajoči. Kano, indigo in seno lahko med seboj mešamo in dodajamo druge naravne pigmente. Spojijo se z melaninom v laseh, ne da bi ga poškodovali. Zdravilne učinkovine omenjenih rastlin ugodno delujejo na lasišče in celostno telo. Delujejo protibolečinsko, odpravljajo otekline in glivična obolenja ter pomirjajo organizem.

Barvila niso že vnaprej pripravljena tako kot sintetična, ki jih samo nanesete na lase in pričnejo delovati že v nekaj minutah, nato še samo izperete glavo in nova barva je tu. Tako po liniji najmanjšega odpora pridete do zaželene umetne barve za ceno lepega videza in negativnega vpliva na zdravje.

Pomirja me dejstvo, da se na neki način zgodovina vrača in da je vedno več žensk ozaveščenih o naravnem barvanju las ali vsaj pripravljenih prisluhniti tradicionalnim naravnim rešitvam.

Popolno verjamem v moč narave in sem hvaležna za njene dragocene darove, a je treba upoštevati njene zakone. Kot pravi čudovit zapis Leonarda Da Vinci-ja:

»Vitalnost in lepota so darovi narave za tiste, ki živijo v skladu z njenimi zakoni.«


V naši spletni knjigarni je na voljo knjiga 200 receptov, nasvetov in tehnik za naravno lepoto, kjer boste zagotovo izvedeli kaj novega o naravnem pristopu k lepoti.


Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorice Klavdije Hladin, strokovnjakinje za barvanje las z naravnimi pigmenti.