Kdo je Terezija Nikolčič?

Terezija Nikolčič se je rodila leta 1935 v vasi Blatna Brezovica in že od rane mladosti spoznavala zelišča. Skupaj z družino so jih nabirali in nekatera začeli gojiti že leta 1984. Takrat se je tudi sama vpisala v Društvo zeliščarjev Slovenije. Še istega leta je opravila prvi tečaj o zeliščih, katerega izpiti so obsegali znanje iz botanike, tehnologije, pridelave učinkovin in fitoterapije. Leta 1992 je s pomočjo družine na Vrhniki pripravila prvo razstavo zdravilnih rastlin v Sloveniji. Občasno se pojavlja na radiu in televiziji ter predava po šolah in knjižnicah. Vsak dan pa že 30 let prodaja zelišča na osrednji živilski tržnici v Ljubljani.

V knjigi Čaji dobre misli je za vas pripravila več kot sto zelišč, s katerimi boste okrepili svoje zdravje in pregnali marsikatero bolezen. Zaradi natančnih opisov zdravilnih rastlin in njihovih rastišč, ki so jim dodane čudovite barvne slike, jih boste v naravi zlahka prepoznali in nabirali sami.

Bogati opisi njihovih zdravilnih učinkov in uporabe vam bodo pomagali, da jih boste kar najbolje izkoristili.

Pri vsakem zelišču boste odkrili:

-          čudovito barvno sliko opisane rastline,

-          opis njenega videza,

-          kje najpogosteje raste,

-          katere dele rastline nabiramo in kdaj,

-          učinkovine, ki jih vsebujejo posamezni deli, in pri katerih težavah nam koristijo,

-          kdaj in kako lahko rastlino uživamo in si iz nje pripravimo čaj,

-          kako si iz nje pripravimo različne obloge, obkladke, kopeli in še kaj drugega,

-          kako lahko zel uporabimo v kulinariki, pa tudi za pripravo kozmetike, v kmetijstvu in veterini,

-          recepte za pripravo marmelad, džemov, likerjev, tinktur in še več!

Materina dušica

Med vsemi opisanimi zelišči je tudi materina dušica, ki zelo pomaga pri prehladnih obolenjih, ki jih je v jesenskem času največ. Vsebuje eterična olja s timolom in druge sestavine za izkašljevanje. Razkužuje ustno votlino, zato je priporočljiva za grgranje pri vnetju ust in grla, tudi pri angini, pljučnici, vnetju sinusov in glavobolu. Deluje protikrčno, omili in miri oslovski kašelj in bronhitis. Pri želodčnih in črevesnih obolenjih deluje grenčina, ki izboljša tek, odpravlja tiščanje v prebavnih organih, trebušni slinavki, vranici in žolču. Pomirja živčne glavobole, razbijanje srca in pomaga pri nespečnosti. Rahlo žene na vodo, vroči čaj pa pospešuje znojenje. Slabokrvnim čisti kri in kmalu prinese izboljšanje. Zunanje sprošča in odpravlja otekline pri raznih gnojnih kožnih vnetjih in tvorbe, mozolje, ogrce ter nečisto kožo. Nadalje dobrodejno deluje pri revmatizmu, putiki, zvinih in udarninah. Uporabimo jo lahko tudi za sproščujočo kopel.

Tinkture, obloge, kopeli...

Posebno poglavje je namenjeno pripravi čajnih mešanic, s katerimi boste lajšali različne bolezni in izboljšali počutje vas in vaših najdražjih, hkrati pa je v knjigo vključila tudi napotke, kako z zdravilnimi zelmi lajšamo najrazličnejše zdravstvene tegobe domačih živali. V hrambi domačih nasvetov se boste naučili, kako pripravljati zdravilne tinkture, krepčilna vina, likerje, tradicionalne domače pripravke, zdravilne obloge, kopeli in še mnogo več.


Knjiga meseca oktobra Čaji dobre misli Terezije Nikolčič je bila prodana v več kot 5000 izvodih in je odlično darilo, saj je polna koristnih nasvetov in orodij s katerimi boste sebi in svojim bližnjim omogočili boljše zdravje in počutje. 

Ne spreglejte tudi ostalih knjig za vaše zdravje in boljše počutje!