Lasje

Dolgi lasje nas povezujejo z višjimi silami

Da bi lasje lahko opravljali svojo nalogo prevodnika kozmične energije, morajo biti dolgi vsaj 7 cm. Našim prednikom so dolgi lasje dajali modrost in jih povezovale z višjimi silami. Dekleta so imela dolge lase, kar je imelo jasen pomen: lasje so pokrivali hrbet in s tem ščitili čakre ali energijske centre, ki se nahajajo vzdolž hrbtenice. Dolgi lasje namreč pokrivajo srčno čakro (anahato), ki povezuje tri spodnje in tri zgornje čakre. Anahata napolnjuje žensko z energijo ljubezni, sočutja, milosti in dobrote, dolgi lasje pa dajejo energijsko zaščito pred zlom in temnimi silami. 

Lasje, spleteni v kito

Lasje, spleteni v kito, so bili nekdaj simbol združitve treh svetov – spodnjega, srednjega in zgornjega sveta, kot svet razlaga stara slovanska kozmologija. Kita je ženski omogočala povezavo s kozmičnimi energijami ali univerzalnimi silami, ki so jih poosebljala staroverska božanstva. Ko se je dekle poročilo, si je lase spletlo v dve kiti – ena je povezovala z božanstvi žensko, druga pa njenega moža.

Razpletanje kite je imelo od nekdaj poseben obredni značaj: lase je bilo treba pazljivo in počasi razplesti. Iz slovanske magije je poznano, da si dekle naklonjenost moškega lahko pridobi tako, da misli na izbranca ob razpletanju las, še večjo magično moč pa ima navijanje las okrog prsta z mislijo na izbranca, kar naj bi povzročilo, da misli izbranca »letijo« k temu dekletu.

Obredni pomen česanja las

Poseben, celo obredni pomen ima tudi česanje las. Ne gre le za lepotilni namen, česanje je tudi zdravilna in energijska tehnika. Česanje izboljšuje krvni obtok, kar ima seveda za posledico dobro počutje, moč, pa tudi zdravje in rast las. Glavnik ali krtača morata biti iz naravnih materialov.

-          Zvečer je treba lase razčesati, da se z njih odstranijo vse negativne informacije, ki so se nabrale čez dan. V ta namen je treba uporabljati lesene glavnike iz breze, bora, hrasta, macesna, brina, najmočnejše energijsko delovanje pa imajo glavniki iz lesa sibirske cedre.

-          Če ima človek nejasne misli in ne more uvideti rešitve določenega problema, je potrebno le razčesati lase in glava se bo v trenutku zbistrila.

-          Če se ne morete osredotočiti na neko težko nalogo, si razčesite lase, nato pa jih spnite v trden čop na zatilju. Vse misli in moči bodo usmerjeno delovale za uresničitev začrtanega.

Razpuščeni lasje

Razpuščeni lasje so močan oddajnik in sprejemnik energije, zato je priporočljivo, da ima ženska lase razpuščene le doma in v naravi, izjemoma pa takrat, ko za svoje delovanje potrebuje močan energijski pretok. Ker lasje tudi sprejemajo energije iz okolja, ki so pogosto tudi zelo težke, je v takih okoliščinah nujno, da so lasje speti ali spleteni v kito.  

Pri človeku z dolgimi lasmi mnogo bolje deluje intuicija, dolgolase ženske pa rojevajo zdrave otroke. Če si ženska odreže lase, se s tem zmanjšajo njene psihične in fizične moči. V dolgih laseh se zbirajo tudi problemi, če pa lase odstrižemo, se problemi kopičijo v telesu. Večerno česanje ali krtačenje las probleme, ki so se čez dan »ujeli« v lase, odstrani. 

Striženje las

Vzhodna astrologija v nasprotju z zahodno opozarja, da vsako človekovo dejanje vpliva na spremembo kakovosti življenja. Tudi že samo običajno striženje las lahko korenito spremeni človekovo usodo. Tibetanci na primer upoštevajo lunarni koledar in opozarjajo, da so le določeni dnevi primerni za striženje las, kar pozitivno deluje na dolgoletje, srečo, zdravje itd.

Striženje las ob nepravem času lahko zmanjša življenjsko moč in povzroči težave.

-          Pri striženju je treba upoštevati lunarni koledar: lase strižemo v času novolunja, torej rastočega meseca, če želimo, da rastejo hitreje. Tisti, ki imajo šibke in redke lase, naj se strižejo v času starolunja ali padajočega meseca – lasje bodo rasli počasneje, vendar bodo močnejši in bolj gosti. V času polne lune striženje las ni priporočljivo.

Lasje pa niso le antene, ki iz kozmosa in okolice sprejemajo informacije oziroma energijo, ampak si energijo tudi »zapomnijo«, kar velja tudi za negativno informacijo, ki jo organizem oddaja v času bolezni, žalosti, stresnih situacijah itd. Pri tem je pri samem striženju treba usmeriti misli z željo, da z lasmi »odstrižemo« tudi bolezen, žalost in težave.  

Kam z odstriženimi lasmi?

Striženje las mora biti poseben postopek, pri katerem je treba upoštevati, da gre za subtilno dejanje, ki ima močan učinek na človekovo energijsko in duhovno stanje.

-          Odstrižene lase in nohte lahko hranimo v vosku, zakopljemo pod drevo, damo jih v tekočo vodo, zažgemo in pepel stresemo v tekočo vodo ali morje, zakopljemo jih v zemljo ali pod kamen.

Odstriženi lasje in nohti nikakor ne sodijo v smeti ali kanalizacijo, saj tamkajšnje energijsko polje oziroma informacije, ki preko odstriženih las in nohtov prehajajo v človekovo energijsko polje, zagotovo niso to, kar potrebujemo za srečo in zdravje.

-          Frizer vstopa v naše energijsko polje s svojo energijo preko las, zato naj bo to človek, ki izžareva radost, ljubezen in življenjsko moč.

Naši predniki so upoštevali prastaro pravilo: lasje so pristrigli le za noht dolgo (noht je stara slovanska dolžinska mera in pomeni 1,11125 cm) v dneh črne lune ali novolunja. Odstriženih las niso metali proč, ampak so jih pazljivo zbrali in zažgali.

Lepi in močni lasje so odraz zdravja

Za vzdrževanje zdravih las, pa tudi za popravilo škode, ki jih naredijo negativni vplivi, je pomembno, da lase češemo z glavniki iz naravnih materialov, peremo z naravnimi šamponi in barvamo le z naravnimi barvili, ki ustrezajo naši primarni barvi las. Barva je namreč energija oziroma valovna dolžina, ki jo prepoznavamo kot barvni spekter. Vsak človek ima barvo las, ki ustreza njegovi energiji in zagotavlja energijsko ravnovesje. Sprememba barve las povzroči spremembo na ravni energije, kar ima lahko za posledico porušenje energijskega ravnovesja in s tem bolezen.

Barve za lase, ki vsebujejo kemikalije, uničujejo strukturo las, ki postanejo mrtvi in s tem nesposobni prevajati kozmično energijo. Uporaba kemikalij se odsvetuje tudi za barvanje nohtov, ki so verjetno v neki biokemični povezavi z lasmi, kar so vedeli že naši predniki.


V naši spletni trgovini lahko najdete izdelke iz naravne kozmetike za nego las in lasišča.


Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorice Marie Ane Kolman, sodobne šamanke in raziskovalke duhovnih plati življenja.