Hlad v maternici

Hlad v naše telo prodre, kadar ne zaščitimo dovolj svojega fizičnega telesa, zato se preko por naseljuje v naše organe. Ko se Hlad naseli v našo maternico, bodo krvavitve šibkejše, temnejše barve, prisotni so tudi koščki, predvsem pa precej boleče, saj Hlad blokira cirkulacijo Krvi in drugih telesnih tekočin ter zavira pretok vitalne energije po meridijanih.

 

Ingverjev čaj

Hlad bomo najlažje omilili, če bomo že 5 do 7 dni pred ciklusom malce spremenili način prehranjevanja in pitja tekočin. Priporoča se pitje ingverjevega čaja v dopoldanskem času, ena skodelica, približno 2 do 3 dcl. Prvi in drugi dan ciklusa lahko čaju dodamo še žlico črnega sladkorja, ki spodbuja cirkulacijo (gre za poseben črni sladkor, imenovan Heitang).

Bistre juhe

Potrudimo se, da čas pred in med ciklusom uživamo le tople obroke, še posebej bistre juhe z dodanim kardamomom, cimetom, tudi ingverjem. Vsa omenjena zelišča so po lastnostih vroča in tako spodbujajo cirkulacijo. Pri zelo obilnih krvavitvah jih uporabljamo manj. Iz jedilnika izločimo sladoled, lubenico, regrat, klinčke in druga živila, ki telo ohlajajo.

Moksibustija

Moksibustija, ki predstavlja divji pelin v obliki cigare, je prav tako vsestranska pomoč. 5 do 7 dni pred ciklusom in še posebej prva 2 dni ciklusa začnemo z ogrevanjem meridijana Ren, ki leži na sprednji strani telesa. Najlažje ga ogrejemo, če se z mokso sprehajamo od popka do sramne kosti približno 10 minut, enkrat na dan.

Kopel za noge

Teden pred pričakovano menstruacijo si pred spanjem privoščimo kopel za noge, ki ji dodamo sveže nariban ingver. Za boljši učinek lahko en liter ingverja čaja najprej za pet minut prekuhamo ter ga dodamo vodi za kopel. Namakamo jih med 20 do 30 minut. Ko si stopala dobro osušimo, na vsakem stopalu ogrejemo še točki na meridijanu Ledvic, preko katerih se bodo naši organi prijetno ogreli in sprostili.

 

Prekomerna vlaga v organih in meridijanih

Vlaga je drugi škodljivi vpliv, ki lahko prav tako povzroča težave pri menstruaciji, še posebej kadar se združita vpliva Vlage in Vročine. Takrat je lahko krvavitev šibkejša, boleča, spremlja jo tudi neprijeten vonj. Barva je temnejša, možni so koščki. Lahko nas srbi in malce peče tudi nožnica.

 

Tople tekočine

Vlago bomo najlažje po naravni poti izgnali iz telesa z zadostnim pitjem toplih stvari. V veliko pomoč nam je lahko čaj iz mandarininih lupinic, ki mu dodamo 1 ali 2 cvetova kitajskih belih krizantem. Čaj pijemo do dvakrat na dan, kadarkoli v dnevu. Začnemo lahko, ko začutimo katerikoli simptom, opisan zgoraj.

Pekoča zelišča

Izogibati se je treba pekočim zeliščem, kot so kurkuma, kari, kajenski poper, čili, pekoča paprika in feferoni, mango in ananas. Prav tako iz hladilnika izločimo hladna živila, zamrznjeno hrano in omilimo vnos sveže zelenjave in sadja.

 

Ujetost jetrne energije - PMS na pohodu!

Neprijetne simptome je kakšen ciklus zaznala že skoraj vsaka ženska, nekatere pa se s tem bojujejo vsak mesec. Po TKM sistemu gre za zastajanje energije na Jetrnem kanalu ali meridijanu ter ujetost vitalne energije. Ker so Jetra v našem telesu General, ki nadzoruje  vse meridijane, je najbolj pomembno, da Generala pomirimo. Prav tako Jetra skladiščijo Kri, ki preskrbuje vse organe. Če so Jetra zakrčena, se bo hitro pokazala bolečina pri menstruaciji, ki zlepa ne bo popustila.  

 

Čaj iz cvetov kitajskih vrtnic

Čaj iz cvetov kitajskih vrtnic z dodanim črnim sladkorjem bo pospešil cirkulacijo Krvi in energije Qi. Redno pitje čaja (ni treba dodajati črnega sladkorja) pomaga koži, da se hitreje obnavlja ter blaži gubice. Koža postane sijoča, z manj nepravilnostmi.

Športna aktivnost

Športna dejavnost je pri zastajanju na Jetrnem kanalu še posebej pomembna. Idealno bi bilo, da smo športno aktivne vsak dan. Ni potrebno veliko: lahko je to že enourni sprehod v naravi, kjer je čim več zelene barve, po možnosti ob reki, jezeru… Lahkoten tek, plavanje (ne med ciklusom), in tritedensko lažje izvajanje kardio vaj. Med sprehodom se ustavimo in začnimo s tapkanjem kanala za Žolčnik, tako da naredimo pest in se 10 minut tapkamo po stranskem delu nog, od gležnja do kolka.

Brez sladkarij

Še posebej deset dni pred ciklusom se odpovejmo sladkarijam. Uživanje sladkega Jetrom povzroča stres in adrenalin, in to ravno ko potrebujejo stabilnost in mir. Namesto sladkarij je takrat priporočljivo uživanje B-kompleksa, ki živčni sistem pomiri. Prav tako se občutno zmanjša napetost v dojkah. Sladke stvari, kot sta temna čokolada ali kakav, so priporočljive prve dni menstruacije, ko je treba v telesu krepiti Kri. Vse ostale dni nas sladkor le prekomerno zasluzi in zasužnji.


Odlična knjiga, ki je pri nas še novost, je knjiga z naslovom Modrost ženskega telesa založbe Cangura.com, ki nas popelje v čisto novi svet dojemanja ženskega ciklusa in nam v dlani položi tudi marsikateri nasvet.


Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorice Petre Kolar.