Glava je mesto, kjer se nahajajo vsi živci in je središče nadzora celotnega organizma, zato lahko s či samomasažo glave okrepimo celotno živčevje. Poleg tega ima masaža vsakega posameznega predela določene blagodejne učinke. 

ZAKAJ MASAŽA LOBANJE?

Masaža lobanje je še posebej koristna za sproščanje glavobolov, živčnosti in neravnovesij energije v možganih. Dandanes mnogo mladih ljudi trpi zaradi hude živčnosti, ki povzroča nespečnost, izgubo apetita, pospešeno bitje srca, težave z dihanjem, utrujenost, lenobnost in tako naprej. Čeprav ti simptomi sprva ne nujno nakazujejo bolezni, močno vplivajo na posameznikovo delovno učinkovitost, če so prisotni dalj časa, in jih lahko sčasoma smatramo kot duševno bolezen.

Žleze, čutila in organi lahko oslabijo, ko či v možganih ni uravnotežena. Med masažo lobanje je jezik potisnjen ob nebo ustne votline, oči pa usmerimo navzgor in v levo ter jih nato premaknemo na desno; ta tehnika spodbudi energijo z leve v desno, da bi uravnotežila levo in desno možgansko poloblo.

Masaža lobanje poveča tudi prekrvavitev v glavi ter oskrbo lasišča in las s hranilnimi snovmi. Naši številni učenci, ki jo redno izvajajo, so opazili, da redke lase nadomešča bujna razrast, sive pa izpodrivajo črni. Na novo zrasli lasje so tudi mehkejši. Učinke masaže glave lahko še dodatno izboljšate, tako da lase z dobro krtačo zjutraj in zvečer petindvajset- do petdesetkrat počešete. Seveda morate biti pri tem previdni, da ne opraskate lasišča, kar lahko izzove glavobol ali bolečino. 

PRIPRAVE NA SAMOMASAŽO

Ko se pripravljate, da boste izvedli či samomasažo na katerem koli delu telesa, morate upoštevati nekaj preprostih navodil:

• Po jedi počakajte, da mine vsaj ena ura.

• Za najboljše učinke poskusite metodo izvajati takoj za notranjim nasmehom, mikrokozmično orbito ali šestimi zdravilnimi zvoki.

• Sedite udobno na sedalnih kosteh na robu stola. Poskrbite, da bodo stopala trdno na tleh. Tisti, ki ne morejo iz postelje, lahko rutino izvajajo tam.

POSTOPEK MASAŽE LOBANJE

Nato sledite naslednjim korakom:

1. Jezik potisnite ob nebo ustne votline, oči pa usmerite kvišku in v levo ter nato počez na desno, medtem ko izvajate druge korake.

2. Masirajte točko temena, ki se nahaja v njegovem središču. Točka temena je stik stotih kanalov, preko katerih se pretaka telesna energija. Predel masirajte z obema sredincema. S tem boste olajšali vrtoglavico in glavobole, ki jih povzroči odvečna energija v glavi. Olajšali boste tudi visok krvni pritisk in spodbudili živčevje.

3. S členki obeh dlani na rahlo potrkajte po lobanji, trkajte po celi glavi. Z nežnim trkanjem si lahko pomagate zbistriti misli, odpraviti trmo in izboljšati miselno sposobnost. Metoda vam pomaga sprostiti pritiske, ki jih povzroča današnje hitro življenje z napredno tehnologijo, in občutek, da morate nekaj ali nekoga neprestano dohajati. Še posebej lahko koristi študentom, ki občutijo velik pritisk, da morajo slediti snovi. Ko se v njihovih glavah nabere preveč pritiska, ne morejo več jasno razmišljati, kar vodi v zaskrbljenost, strah, žalost in včasih samomor. S preprostim trkanjem po glavi lahko sprostijo pritisk in stres, ki se tam nabirata, ter tako preprečijo tako strašne posledice.

4. Masirajte lasišče. Preden pričnete, za nekaj trenutkov zadržite sapo, da bi povečali dotok či v glavo. Nato z obema rokama kot z glavnikom močno pritisnite in počasi masirajte lasišče od čela naravnost nazaj do zatilja. Medtem z mislimi usmerite energijo iz zatilja do stopal. Ponovite šest- do devetkrat. Če kjer koli zatipate boleče mesto, ga masirajte, dokler bolečina ne izgine.

5. Masirajte greben, rob zatilja. Preko grebena poteka mnogo meridianov, ki se združijo v lobanji, še posebej v temenu glave. Po taoistični tradiciji se greben imenuje jezero vetrov, ker rad zbira negativno energijo, poznano kot »zli veter«, ki je glavni vzrok vseh bolečin v čutilih. Premikajte palca gor in dol in masirajte greben, še posebej točki z imenom fengchi, dokler bolečina ne popusti. S tem boste omilili glavobole in bolečine v očeh ter izboljšali vid.

 

Povzeto po knjigi Či samomasaža, ki je na voljo tudi v naši spletni knjigarni.