PRTLJAGA

Vsak človek prenaša težko prtljago bolečih izkušenj iz preteklosti – omalovaževanje, namerne žalitve, zlomljeno srce in ranjena čustva. Preganjajo nas tudi spomini na tiste ljudi, ki so nam lagali, nas prevarali ali izdali, in spomini na vse izgubljene priložnosti, dozdevno napačne odločitve ter na izgubljene predmete. Povrhu vsega pa še spomini na nesporazume, ki so nam prinesli bolečino in izgubo prijateljev. Marsikateri dan nam zagreni tudi misel na bolečine in razočaranja, ki smo jih prizadejali drugim, kar še danes obžalujemo. Seznam je skoraj neskončen. Nošenje te polne bisage gorja je povsem nekoristno. Zatorej jo odvrzite, odleglo vam bo.

Ozdravljena preteklost omogoča doživljanje sreče v sedanjosti. Kako lahko ozdravite preteklost? Z novim razumevanjem preteklih dogodkov, ki so vas prizadeli. Osvetlite svojo preteklost drugače, z novim razumevanjem neprijetnih dogodkov, saj boste kmalu ugotovili, da so vam prinesli korist.

PRETEKLOST

Najprej se morate nujno zazreti v preteklost, vse tja do otroštva. Med počasnim napredovanjem poskusite oživiti spomin na vse ključne dogodke, ki so vas ranili. Izvzamete lahko samo tiste bridkosti, ki ste jih že obdelali takrat, ko so se zgodile, vse druge pa morate ozdraviti zdaj. To pomeni odpustiti. Odpustite si vse stvari, ki ste jih storili drugim in jih še danes obžalujete. Odpustite drugim, ki so vas prizadeli. Bodite hvaležni za vse dogodke, ki so vam prinesli korist, čeprav tega takrat niste uvideli. Bodite hvaležni tudi za tiste dogodke, ki so utrdili vašo šibko voljo, čeprav so vas takrat navdajali z bolečino in brezupom. In ko boste z novim razumevanjem odčarali občutje bolečine in kesa, bo vaša preteklost zasijala v svetlih barvah sprejetosti, miru ter sreče.

Sveže spoznanje si vtisnite v spomin, saj boste potem lahko vsak neprijeten dogodek iz preteklosti videli v lepši luči. Nikdar ne pozabite, da se vam je pripetila najboljša možna stvar, ki se vam je sploh lahko zgodila – vam ali komur koli drugemu ob neki priložnosti. Vem, da je to lažje reči kot storiti in da to dejanje zahteva železno vztrajnost. A ne pozabite, ko boste enkrat začeli, boste kmalu opazili sijajne učinke.

Osvobodite se bremen svoje preteklosti, saj lahko le tako prikličete srečo. Odvrzite svojo bisago polno bridkosti in postanite svobodni kot ptica na veji. Ali si predstavljate, da boste lahko končno zadihali s polnimi pljuči? Vaše misli bodo postale lahkotne kakor pero v rahlih jesenskih sapicah in doživeli boste srečo v neskončni sedanjosti.

ŽIVETI SEDANJOST

Modreci poudarjajo še en ključni dejavnik pri zdravljenju preteklosti, to je živeti sedanjost. Modrost I Chinga nas uči: »Star človek uvideva minljive trenutke v luči večnosti.« Predstavljamo si, da se pred nami razteza neskončna prihodnost in da smo za seboj pustili neskončno preteklost. Prepričani smo, da beseda »zdaj« označuje naše zdajšnje bivanje.

Sedanji trenutek dojemamo zgolj kot tanko ločnico med preteklostjo in prihodnostjo. V resnici je ravno obratno; vse, kar je bilo, vse, kar je, in vse, kar še bo, je namreč neskončna sedanjost. Ali niste že prej vedeli tega? Modri ljudje poznajo to resnico. Sedanji trenutek je vse, kar obstaja. Kadar živimo v sedanjosti, smo osredotočeni na sedanji trenutek. Zen nas spodbuja, da se naučimo nadzorovati neobvladljive miselne predstave in da se ne oklepamo več preteklosti, ne skrbimo za prihodnost in ne presojamo dogodkov. Naj še enkrat ponovim citat Alana Wattsa, uglednega razlagalca azijskih filozofij, ki je živel v prejšnjem stoletju: »Zen je preprosto stanje osredotočenosti na tukaj in zdaj.«

TUKAJ IN ZDAJ

Zen meditacija je namenjena prav tem prizadevanjem. Z meditacijsko tehniko se namreč naučimo usmerjati misli na sedanji trenutek ter ohranjati osredotočenost na tukaj in zdaj. Zen meditacija bo izostrila tudi vaš pogled na življenje. Postali boste bolj osredotočeni in preudarni, preteklih dogodkov ne boste več označevali z negativnim predznakom. Budistični voditelj Thich Nhat Hanh pravi: »Meditacija ni beg pred življenjem, ampak priprava na resnično življenje.«

Alan Watts je meditacijsko tehniko osredotočanja rad primerjal z vojaškimi veščinami, saj tudi te spodbujajo osredotočenost misli na tukaj in zdaj. Dejal je: »V pričakovanju nekaterih življenjskih okoliščin bodite pripravljeni na vse, sicer vas bodo nepredvideni dogodki vrgli s tira. Odmislite skrbi, ostanite osredotočeni na sleherni trenutek in zmogli boste delovati v vse smeri.«

MEDITACIJA

Meditacija ni zapletena in vam ne bo vzela veliko napora ter časa. Če ste začetnik, vam predlagam, da si za meditacijo vzamete pet minut časa na dan. Najugodnejši čas za meditacijo je takoj po jutranjem prebujanju, vendar lahko meditirate kadar koli. Vedno vam bo koristilo. Poiščite si udoben kotiček, kjer boste lahko sedeli z vzravnano hrbtenico. Zaprite oči in se osredotočite na dihanje. Pet minut samo sledite svojemu vdihu in izdihu. Če boste ugotovili, da so vam začele misli uhajati drugam, se počasi spet poskušajte osredotočiti na svoje dihanje.

Vse, kar ste hoteli doseči, je pet minut sprostitve. Zato se osredotočite na dihanje. Vdih, izdih, vdih, izdih, vdih, izdih … Mojster zena Pao - chih je povzel bistvo meditacije s preprostimi besedami: »Če zunanji svet nikoli ne razvname vaših misli, lahko kjer koli doživite razsvetljenje.«

 

Povzeto po knjigi Zen in umetnost doživljanja sreče, avtorja Chrisa Prentissa, ki je na voljo tudi v naši spletni knjigarni.