Danes ste pravi navdih. Kako pa se spominjate dni, ko ste ta navdih tudi sami tako močno iskali zunaj sebe?

Kako zanimivo vprašanje. Tudi sama sem si ga postavila že mnogokrat. Zdi se mi, da je ta spomin nekaj edinstvenega. Spomin na bolečino, ki me je pahnila v iskanje boljšega življenja. Po eni strani zelo dobro vem, kaj se je dogajalo, po drugi strani pa se mi z današnje točke življenja zdi, kot bi opazovala zgodbo nekoga drugega. Vem, da sem prestala hude bolečine življenja, pa vendar sta jih sreča in duhovni stik tako močno prepisala s pozitivno energijo. Hvaležna sem za svojo zgodbo. In ponosna, da sem si sama pomagala, da sem to zgodbo obrnila v nekaj dobrega. Pomagala mi je duhovnost. Pomagale so mi nebeške sfere. A odločitev je vedno naša. Hvaležna sem za izkušnje in spomine, zaradi njih lahko danes rečem, da razumem ljudi in jim znam pomagati, zato bodo ti dnevi za vedno ostali v mojem srcu kot skriti blagoslov. Vsekakor pa ne potrebujem tega, da bi se ponovili. Zdaj je čas za spomine sreče. 

Kako ste na stres gledali takrat in kakšen pristop ste imeli do trenutkov napetosti?

Pravzaprav na stres nisem »gledala«. Čutila sem ga. Vrtoglavice, zdravstvene težave, težave z dihanjem, tesnoba, izpadi kričanja. O, da, to je bil moj stres, ki si je na vsak način želel »ven«. Nekaj časa sem ga zato poslušala in mu sledila prav tako, kot si je želel, ter ga intenzivno delila z okolico v obliki intenzivnih izpadov in čustvenih izbruhov. Kot bi menila, da je dobro, če namenjam stresu tako pozornost. A uničevala sem svoje telo in svoje odnose. Ko sem to dojela, je bilo skoraj že prepozno. Stres se je tako spremenil v globoko depresijo in žalost. Takrat sem spoznala, da bom uničila sebe in vse, kar imam rada. Vedela sem, da moram nujno spremeniti svoje pristope do notranjih viharjev. Začelo se je mrzlično iskanje, kaj bi mi lahko pomagalo. 

Pravite, da stresu ne moremo ubežati. Zakaj ne oziroma zakaj tako poskušanje niti ni pametno?

Ko želimo stresu ubežati, je enako, kot če bi želeli pobegniti pred samim seboj. Kam bi zbežali? Kako bi zbežali pred seboj? Ne gre. Stres je naravni kazalnik našega čustvenega sistema, ki želi sporočiti, da nekaj v njegovem doživljanju ni v skladu s posameznikovo resnico duše in z vrednotami. Je kot opozorilna lučka, ki zasveti močno le zato, da bi postali pozorni in popravili smer na svojem življenjskem kompasu. Torej je prijatelj. A ljudje ne prenesejo njegovih močnih signalov in bi naredili vse, da jim ubežijo. Soočanja niso lahka, ker zahtevajo spremembe. Ljudje pa jih velikokrat ne marajo. Pa se beg začne. Ljudje bežijo na razne načine – alkohol, cigarete, samouničevanje, droga, antidepresivi in druge vrste odvisnosti. Mnogo kemičnih substanc. Ali pa beg ob pomoči okolice. Beg v površinske odnose, delo, obveznosti, itd. Motilci skratka, ki utišajo glas notranje resnice. Za nekaj časa bo delovalo. A duša vedno zmaga. In našla bo način, da pove, da si ne pusti nadeti plašnic. To po navadi stori tako, da zlomi ravno tisto, kamor je človek bežal. 

Kako se je vam uspelo rešiti stresa in težav, ki vam jih je ta povzročal?

Ljudje mislijo, da sem potrebovala dolga leta in zahtevne metode. Pravzaprav ne. Meni je v največji meri pomagala ravno ljubeča in preprosta – meditacija. Izbrala sem jo kot zadnjo tehniko, ki bi mi pa morda še lahko pomagala. Navsezadnje sem spoznala, da sem sama svoja odrešiteljica. Njo sem morala slišati v sebi in to mi je omogočila meditacija. Ob njej sem ugotovila, da pravzaprav ne vem veliko o življenju niti o sami sebi. Potrebovala sem mir in tam sem našla vse odgovore – verjeli ali ne. Seveda sem nato nadaljevala še z drugimi duhovnimi znanji in pridobila z izobraževanjem na svetovni ravni izjemno znanje. A v vsa moja izobraževanja, ki jih danes ponujam sama, vedno vključim meditacijo. Ni ga tečaja ali dogodka, kjer ni prisotna ta duhovna lepotica, ki energijsko rešuje mnoge. 

V nekem pogovoru ste dejali, da ste potrebovali pol leta vsakodnevne meditacije, preden ste sploh bili deležni kakšnih opaznejših učinkov. Menite, da tudi sicer ljudje prehitro obupajo nad njo?

Da, drži. Učinke so opazili ljudje okoli mene, meni pa se ni ravno zdelo, da napredujem, ker se mi v meditaciji ni »nič dogajalo«. Bili pa so učinki na moje zunanje vedenje, ki se je umirilo. To so mi povedali, zato sem tudi vztrajala. Pa tudi zato, ker sem lažje spala, ker paničnih napadov ni bilo več. In to mi je nekako takrat zadostovalo. Le kdo bi si mislil, da bom nekoč opravila študij iz meditacije in jo poučevala? Le kaj bi bilo, če bi obupala? Nad seboj. In nad meditacijo. Zelo si želim, da ljudje ne bi obupali nad njo in da bi jim bila moja zgodba v navdih. Nekaterim je, drugim, žal, ne. Vsak izbira zase. A v modernem svetu so ljudje navajeni, da izsilijo vse na hitro. Zato pa je svet včasih tako kaotičen. Meditacija vrača potrpljenje in mir. To je nujno za zdravje in harmonijo v življenju. Tisti, ki se imajo dovolj radi, ne bodo obupali. 

Kako pravilno meditiramo? Ali še bolje, ali lahko meditiramo narobe?

Ni »pravilnega« ali »napačnega«, ko govorimo o meditaciji. S tem bi potem rekli, da so ljudje ali »pravi« ali »napačni«. Vsak je v paleti življenja barva zase. Vsaka izkušnja je edinstvena, zato je vsaka meditacija popotovanje zase. Treba je le razumeti, kaj meditacija je. Mnogi mislijo, da je le sproščanje, kar pa ne drži. Meditacija je notranji duhovni stik, kjer načrtno usmerjamo svojo energijo od znotraj navzven. Seveda pa je sad tega sprostitev, saj duhovni stik prinaša izjemne količine miru in ugodne učinke na telo. Najdite svoj način meditacije. Naj bo vaša. Saj boste začutili, kaj je pravo za vas. Vedno pa imate tukaj tudi našo spletno stran www.potovanjeduse.si, kjer najdete številne brezplačne vodene meditacije, meditacijske dogodke in video vsebine, ki vas bodo usmerile. 

Kaj vam je meditacija dala? Na kakšen način vas je spremenila?

Meditacija me je spomnila, kdo sem. Kot otrok sem bila ljubeče bitje, ki je ljubilo živali in ljudi. Moj obraz je krasil nasmeh in verjela sem v življenje. Nato me je nasilje v družini prepričalo, da je ljubezen ena navadna laž. In laži sem sledila. Postala sem agresivna, polna gneva. Tega so me naučili prejeti udarci. Ker pa to nisem bila prava jaz, me je duša na vse mogoče načine opominjala, da sem skrenila s svoje poti. Meditacija me je vrnila k tisti deklici, ki zna ljubiti, se smejati, deliti srečo in pomagati živalim, naravi in ljudem. Kako zelo sem jo pogrešala! Nikoli več je ne želim izpustiti. To je zame naredila meditacija. Pripeljala me je nazaj … k njej. 

Ste ustanoviteljica duhovnega ateljeja Potovanje duše. Česa želite naučiti ljudi?

Znanja iz duhovnosti sem ponudila na različne načine, da bi se v njih našli številni ljudje. Vse z namenom stika s seboj, saj je edini, ki v resnici nosi vse odgovore. Nekateri to storijo tako, da potrebujejo »zunanje« bitje, ki postane podpornik in prijatelj iskalca resnice – zato ti ljudje odkrijejo ljubezen angelov in vzpostavijo stik z njimi, da bi ponovno zaupali potem življenja. Drugi svoje poti odkrivajo s svojimi lastnimi sposobnostmi, kot je razvijanje jasnovidnosti in ostalih duhovnih zaznav. Tem v našem duhovnem ateljeju pokažemo moč znotraj svojih lastnih darov. Spet tretji ljubijo fizična orodja, kot so karte ali posebne manifestacijske tehnike. Nekateri pa preprosto potrebujejo mir, ki ga prinaša meditacija. Zato smo izoblikovali svetovanja, meditacije in izobraževalne tečaje, ki poučujejo o tem, kaj določene tehnike in energijske usmeritve prinašajo za izboljšanje posameznikovega življenja.

Nešteto je načinov. Delamo z univerzalno ljubeznijo. Ne ločujemo. Ne pogojujemo. Ne silimo nikogar, da bi postal nekdo, ki ni. Verjamemo, da je vsako bitje edinstveno in da vsak lahko najde svojo pot do sreče. Če jo lahko pokažemo mi, potem to storimo z veseljem. V kolikor jo ljudje najdejo drugje, smo veseli za njih. Vsekakor pa spodbujamo ljudi, da najdejo svojo resnico in svoje načine. Če namreč posameznik najde svoj mir, postane s tem mirom svetloba – del kolektivne zavesti, ki bo jutri soustvarjala boljši svet. In to je izjemnega pomena. Verjamem, da je ta skupna dobrobit odgovornost vsakega izmed nas.

Če čutite, da potrebujete duhovno vodstvo, vas z veseljem vodimo tako z brezplačnimi orodji kot tudi s profesionalnimi storitvami. Oboje najdete na: www.potovanjeduse.si


V naši spletni knjigarni je na voljo kar nekaj knjig avtorice Cristy Žmahar. Pobrskajte.

Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorice Lare Jelen.