Joga

Celostni pogled na človeka izpostavlja, da smo večplastno bitje, kjer vsak del nas samih deluje na drugega. Joga uči, da imamo poleg fizičnega telesa še štiri druga »telesa«, ki morajo biti v harmoniji, če želimo biti celostno zdravi in funkcionalni. Danes sodobni človek izgublja potencial samozdravljenja, saj smo odtujeni od samega sebe. To ne povzroča samo telesnega neravnovesja, temveč tudi mentalno in čustveno.

RAZLIKA MED JOGO IN JOGA TERAPIJO

Čeprav joga ni nastala zaradi terapevtskih namenov (temelj tradicionalne joge je v kultiviranju globljega stika s samim seboj), se zaradi potreb sodobnega človeka sodobna joga, v povezavi z dognanji sodobne znanosti, vse bolj razvija v smeri uporabe joge kot terapije. Danes obstaja kar nekaj raziskav, ki dokazujejo, da lahko tehnike joge zmanjšajo in preprečujejo bolečine v hrbtenici, učinkovito povečajo sprostilni odziv, pomagajo pri soočanju z depresijo in anksioznostjo ter tudi zmanjšujejo simptome sodobnih obolenj, kot so diabetes, visok krvni tlak, astma, glavobol, artritis, osteoporoza in podobno.

Treba je opozoriti, da je cilj sodobne joga terapije to, da postane komplementarna veja medicine in ne nadomestilo. Joga terapevt ni zdravnik, zato ne diagnosticira niti ne zdravi v tradicionalnem smislu. Z različnimi pristopi in tehnikami spodbuja človeka, da zdravje vzame v svoje roke in naredi, kar lahko. Primarno vsakdo izmed nas lahko izboljša držo telesa, način gibanja in dihanja. Se sooči s svojimi mentalnimi vzorci. Spremeni življenjski stil. Zmanjša negativne posledice stresa. Začne redno meditirati in izvajati dihalne tehnike. Učitelj joge uči splošno jogo, joga terapevt pa zna prilagoditi tehnike ter učenja joge individualnim potrebam in stanju posameznika ter je za to bolj usposobljen. Če je praksa joge včasih dokaj kompleksna, je praksa joga terapije enostavna, relativno kratka in skrbno izbrana. Joga je primerna za vsakogar, vendar niso vsi pristopi joge primerni za vse ljudi.

POSEBNOST PARINAMA JOGA TERAPIJE

Poleg uporabe prilagojenih terapevtskih znanj celostne joge (gibanje, dihanje, uporaba zvoka, subtilnih tehnik joge in meditacije) in osnovnih principov ajurvede uporabljamo v parinama joga terapiji tudi skrbno izbrane somatske sekvence za različne dele telesa ter skupek tehnik in principov, ki vodijo v učenje večje sposobnosti samoregulacije telesa in uma. Posebno pozornost namenjamo zdravi hrbtenici in zmanjšanju negativnih posledic stresa.