Poznaš vsestranskost rožmarina?

Poznaš vsestransko uporabni ROŽMARIN? 

Od nekdaj je znan po tem, da izboljšuje spomin in koncentracijo. Da dobro vpliva na možgane potrjujejo študije, ki kažejo na pozitivne učinke pri preprečevanju pešanja možganskih funkcij. Njihovo izboljšanje so zaznali tudi pri ljudeh z demenco, izboljšuje tudi stanje pri depresiji.

Rožmarin tudi vzpodbuja delovanje jeter in izboljšuje prebavo. Zaradi antimikrobnega in adstringentnega učinka deluje proti želodčnim razjedam in zmanjšuje vnetja v ustni votlini.

Pomaga ojačati imunski sistem, poveča cirkulacijo krvi. V nekaterih študijah so dokazali tudi njegovo protitumorno delovanje.

Za posebno razvajanje po napornem dnevu si lahko pripravimo rožmarinovo kopel, ki pomaga odpraviti utrujenost. Ko zjutraj vstanemo in nikakor ne pridemo k sebi, pa povonjajmo rožmarin in vonj nam bo pognal energijo v telo ter nas pripravil na nov dan.

Masaža sklepov z razredčenim rožmarinovim eteričnim oljem lokalno pospešuje cirkulacijo krvi in zmanjšuje težave pri revmatoidnem artritisu. V ta namen zmešamo tri kapljice eteričnega olja rožmarina in eno jedilno žlico olivnega ali kokosovega olja ter masiramo boleče predele.

Zaradi antioksidativnih lastnostih ugodno deluje proti škodljivim UV žarkov in s tem povezanim staranjem kože. Pospešuje rast las in preprečuje njihovo izpadanje tako, da ugodno deluje na lasne mešičke. Iz njega lahko pripravimo preliv za lase in jih potemnimo.

Uporablja se tudi kot repelent, saj dokazano odganja komarje, klope in molje. Nosečnicam in mlajšim otrokom se večja uporaba rožmarina odsvetuje.

 

Pršilo proti komarjem:

 

Rožmarinovo eterično olje se pogosto v kombinaciji z drugimi uporablja kot repelent, to je sredstvo, ki ščiti pred piki mrčesa. Eteričnih olj nikoli ne uporabljamo direktno na koži, vedno jih prej razredčimo v topilu, kjer se dobro raztapljajo. Lahko jih damo v oljno osnovo (v nevtralno nosilno olje, na primer oljčno, kokosovo, sončnično ali jojobino) ali v vodno-alkoholno osnovo, ko vodi dodamo še etanol, v katerem so eterična olja topna.


Za 100 ml repelenta na vodno- alkoholni osnovi:
25 g 70% etanola
73 g vode
2 g eteričnih olj (rožmarin, sivka, limona, evkaliptus, meta, limonska trava)


Premešamo  in  shranimo  v  temni steklenički s pršilko.


Repelent na oljni osnovi pa naredimo tako, da  namesto  etanola  in  vode  uporabimo nevtralno nosilno olje (oljčno, sončnično, mandljevo…),  dodamo  eterična  olja, premešamo  ter  ravno  tako  shranimo  v steklenički s pršilko.


Kombiniramo  lahko  različna  eterična olja;  sestavimo  si  svojo  kombinacijo  in preizkusimo, kaj nam najbolj ustreza.


Vonji,  ki  najbolje  odganjajo  komarje, so:  rožmarin,  meta,  evkaliptus,  sivka, citronela,  citrusi,  klinčki,  limonska  trava, bazilika, timijan, čajevec…


Vonji,  ki  najbolje  odganjajo  klope,  so: geranija,  cedra,  origano,  meta,  citrusi, neemovo olje…

Gin tonik z rožmarinom:

To priljubljeno poletno pijačo lahko pripravimo na čisto svoj način, odvisno od okolja, v katerem se nahajamo in dostopnosti svežih rastlin. Osnova so vedno gin, tonik in led, za ostalo pa se prepustimo domišljiji.


Sestavine:
gin, tonik in led, za ostalo pa se prepustimo domišljiji.


V  predhodno  ohlajen  kozarec  damo  led, dolijemo  gin  in  tonik.  Dodamo  rezino  bio limone,  vejico  rožmarina  ter  nekaj  zrnc rdečega popra.


Kadar  ta  koktajl  pripravljam  na  morju, prijatelje  presenetim  še  s  kakšnim neobičajnim  dodatkom,  ki  ga  najdem  v obmorskem okolju. Včasih je to list žajblja, ali pa  so  to  zarezane  brinove  jagode,  cvetoča vejica mirte, sivke, smilja ali kraškega šetraja. Tako  dobimo  prav  posebno  mediteransko različico  priljubljenega  poletnega  koktajla. Med srkanjem pijače lahko za še boljši okus kakšen  listič  rožmarina  ali  drugega  zelišča tudi pogrizljamo.

 

V knjigi Moje druženje z rastlinami najdeš še recept za zeliščni kis z rožmarinom in rožmarinov kruh.