Šola je nazaj - veselje ali stiska?

Šola je nazaj - veselje ali stiska? 

 

Vstajanje brez budilke, dnevi brez opravil in urnika, gledanje televizije, neskončna igra, obiski, morje, v posteljo brez ure ... Vse to so počitnice.

Ko pa je potrebno nazaj v šolo, se vrne vstajanje z budilko, rutina, urniki, učenje, obveznosti ...

Pomeni to za vašega otroka veselje ali stres?

 

 

Otroci so v teh časih podvrženi velikim količinam informacij, interakcij, zahtev, želja, nalog ... in se težko zberejo, vidijo cilj, pomembnost posamezne naloge, predvsem pa se težko umirijo in najdejo notranji mir ter zadovolstvo s sabo. 

Zato smo tu starši, da jim damo zgled in pomagamo doseči mirnost za sedanji trenutek in vse nadalnje projekte in leta. 

Sedi mirno kot žaba je majhna knjiga z velikim sporočilom. Avtorica Sonia Choquette s preprostimi meditacijskimi praksami pomaga otrokom, da v sebi najdejo mir.

Žabe so znane po tem, da znajo mirno sedeti. V tej čudoviti meditacijski pustolovščini boste sebe in otroke naučili, kako sedeti kot žabe in biti tako potrpežljivi, osredotočeni in mirni kot one. 

Te vaje bodo otrokom pomagale, da se osredotočijo, umirijo in opustijo vznemirljiva čustva, da se bodo lahko počutili mirne, srečne in ljubljene.

 

 

Knjiga Sedi mirno kot žaba ponuja svež, nov način, kako otrokom predstaviti meditacijo. Preprosta tehnika, ki otroke vabi k posnemanju telesne drže sedeče žabe - ne glede na to, ali imajo težave z mirnim sedenjem v šoli ali doma ali pa se želijo le sprostiti in umiriti - temelji na priljubljenih tehnikah zmanjševanja stresa, ki temeljijo na pozornosti (MBSR - mindfulness-based stress reduction).

Knjiga vsebuje enostaven dialog med staršem in otrokom, čudovite ilustracije, ki spodbujajo domišljijo ter CD z meditacijami za otroke. 

Preprosta praksa mirnega sedenja prinaša številne koristi. Otroci, stari od 5 do 12 let, se ob navdihujoči zgodbi naučijo mirno sedeti, se osredotočiti in sprostiti s pomočjo vaj za pozornost.

 

Kaj sploh je čuječnost? 

 

Čuječnost ni nič drugega kakor zavedanje prisotnosti v tem trenutku, odprta in prijetna pripravljenost razumeti stvari, ki se dogajajo znotraj in okrog vas. Pomeni živeti v sedanjem trenutku (kar ni enako kot razmišljati o sedanjem trenutku), ne da bi stvari sodili, jih namerno spregledali ali pa bi vas odneslo zaradi pritiskov vsakdanjega življenja.

Kadar ste prisotni, medtem ko se zbujate, nakupujete, slišite sladki smeh svojih otrok ali med nesoglasjem, ni vaš um nikjer drugje kot natanko tukaj. S tem, ko se med samim dogajanjem zavedate, kaj se dogaja, prihranite energijo. Ta čuječa in prijetna prisotnost spremeni tako vaše obnašanje kakor tudi vaš odnos do sebe in svojih otrok.

Čuječnost pomeni, da občutite sončne žarke na koži, slane solze, ki vam tečejo po licu, ali valovanje nemoči v telesu. Čuječnost pomeni doživeti tako veselje kot žalost in ob tem ne čutiti potrebe, da nemudoma o tem sodimo ali kaj ukrenemo. Čuječnost usmerja vašo pozornost na tukaj in zdaj, v sedanji trenutek. Vendar pa izvajanje čuječnosti zahteva nekaj truda.

 

Zakaj čuječnost za otroke?

 

Veliko staršev kot otrok se srečuje s potrebo čuječnosti, saj si v tem zahtevnem času želijo najti fizični in mentalni mir. Vendar pa za to ne zadostuje le umirjenost: prav tako je potrebno zavedanje.