Pozitivna oseba pričakuje srečo, zdravje, uspeh ter verjame, da se bo v življenju dobro znašla ne glede na vse prepreke, ki ji bodo stale na poti.

Pozitivno razmišljanje ni koncept, v katerega vsi verjamejo in mu sledijo. Nekateri so prepričani, da gre za neumno in napačno razmišljanje ter se celo posmehujejo ljudem, ki mu sledijo. Kljub temu pa je na svetu vedno več ljudi, ki sprejemajo pozitivno razmišljanje ter verjamejo v njegovo uspešnost.

Zadnja leta način pozitivnega razmišljanja precej pridobiva na popularnosti, saj je na voljo vedno več knjižnega gradiva, različnih delavnic ter se na splošno o tej temi veliko več govori.

Da v svoje življenje vnesemo pozitivne misli, je potrebno malo več kot le zavedanje o njihovem potencialu. Gre za način zavedanja, razmišljanja, tudi način doživljanja vsakega slehernega dne in pozitivnega odnosa do vseh stvari, ki nas obkrožajo.


Kako pozitivne misli delujejo

Za primer vzemimo zgodbo o Mateju:

Matej se poteguje za položaj v novi službi, a ni povsem prepričan, da bo pri tem tudi uspešen, saj je precej nesamozavesten možak, kar temelji na dosedanjih neuspehih, poleg tega pa se mu zdi, da si takšne službe niti ne zasluži.

Do sebe goji negativna čustva in verjame, da so drugi kandidati bolj primerni in bolj kvalificirani kot je sam.

Matejeve misli so okupirane z negativnimi mislimi in čustvi, strah pred razgovorom za službo pa je iz dneva v dan večji, saj že ves teden v mislih premleva, kaj vse lahko gre na razgovoru narobe. Posledično pričakuje, da bo na razgovoru naredil precej slab vtis.

Na dan razgovora se nekoliko pozno zbudi in z grozo ugotovi, da je obleka, ki jo je namenil obleči rahlo popacana, druga, rezervna pa je nujno potrebna likanja. Ker je omejen s časom, obleče zmečkano obleko ter se brez zajtrka napoti na sestanek.

Na razgovoru je živčen, poln negativnih misli, lačen in zaskrbljen zaradi videza. Vse te nepotrebne misli pa mu odvračajo pozornost in se le stežka osredotoči na razgovor. Generalno gledano pusti precej slab vtis in posledično materializira svoje strahove in ne dobi službe.

Tudi Marko se je potegoval za isto službo, a je procesu pristopil nekoliko drugače. Bil je namreč prepričan, da bo služba njegova. Dneve pred razgovorom je v mislih redno vizualiziral svoj uspešen nastop, kjer pusti izjemno dober vtis ter dobi službo.

Večer pred sestankom si pripravi oblačila in se odpravi v posteljo bolj zgodaj kot sicer. Na dan razgovora vstane nekoliko bolj zgodaj kot je sicer vajen, si privošči energijsko bogat zajtrk in prispe na sestanek kar nekaj časa pred začetkom.

Marko na razgovoru naredi izjemen vtis in dobi službo.

Kakšen je nauk zgodbe? Imajo pozitivne misli res takšno moč?


Pozitivno razmišljanje je način življenja

S pozitivnim odnosom, preko pozitivnih misli, vzbujamo v sebi prijetne in srečne občutke, le ti pa prinašajo iskrice v očeh, življenjsko energijo in srečo. Naše telo in duh bosta tako odražala dobro voljo, srečo in uspeh. Celo naše zdravje bo pri pozitivnem razmišljanju boljše, telo se bo namreč boljeregeneriralo in imunski sistem bo močnejši. Hodili bomo pokončno, naš glas bo močnejši in samozavestnejši, tudi govorica našega telesa bo odražala naše pozitivno počutje.


Pozitivno in negativno razmišljanje je nalezljivo

Na takšen ali drugačen način na nas vplivajo ljudje, ki nas obkrožajo. To se dogaja instinktivno, na podzavestnem nivoju skozi besede, dejanja, dogodke, občutke in preko govorice telesa.

Je torej nepričakovano, da si želimo biti obkroženi s pozitivnimi ljudmi ter se izogibamo negativno naravnanih?

Ljudje so dosti bolj pripravljeni priskočiti na pomoč ljudem, ki razmišljajo pozitivno in se izogibajo družbi in ljudem, ki oddajajo negativno energijo.

Negativne misli, besede in odnos povzročajo negativna čustva, občutke in tudi vedenje. Ko nas okupirajo negativne misli, se tudi fizično telo »zastruplja«, kar se kaže v nezadovoljstvu, slabem počutju in pomanjkanju sreče. To je pot, ki vodi k neuspehu, frustraciji in razočaranju.


Pozitivne misli – napotki in nasveti

  • Berite, izobražujte se in debatirajte o omenjeni temi. Razmišljajte o pozitivnih stvareh in jim sledite. Moč pozitivnih misli je neverjetna, misli na splošno pa kreirajo naše življenje. Čeprav se to dogaja na podzavestnem nivoju, se lahko naučimo pozitivne misli tudi ozavestiti. Tudi če se ideja zdi malce neverjetna, poizkusite, nič ne boste izgubili, lahko le pridobite.
  • Ignorirajte negativna mnenja drugih, če se nanašajo na vašo preobrazbo pozitivnega mišljenja.
  • Uporabite svojo domišljijo za vizualizacijo le pomembnih in koristnih situacij.
  • Komunicirajte pozitivno, tako s seboj kot z drugimi.
  • Večkrat se nasmehnite, nasmeh namreč pomaga pri pozitivnem mišljenju.
  • Ko se v vaše misli prikradejo negativne misli, se jih morate zavedati in jih zamenjati s konstruktivnimi. Če se negativne misli vrnejo, jih zamenjajte s pozitivnimi.
  • Če boste v bitki za zamenjavo negativnih misli čutili odpor, neuspeh, ne obupajte, bodite vztrajni, imejte v mislih jasen cilj.
  • Ni pomembno, v kakšnih okoliščinah se trenutno nahajate. Mislite pozitivno, pričakujte le dobre rezultate ter uspehe in tudi okoliščine se bodo spremenile vam v prid. Mogoče ne takoj, sčasoma pa sigurno.
  • Nekateri si pomagajo tudi z afirmacijami, ponavljanji določenih misli, tehniko, ki se uspešno uporablja tudi v kombinaciji s kreativno vizualizacijo.


Na temo pozitivnih misli obstaja veliko literature, v naši spletni knjigarni pa smo zbrali nekaj najbolj zanimivih in popularnih knjig, s pomočjo katerih lahko vaše negativne misli zamenjate s pozitivnimi.