Po kitajskem pojmovanju so vsi pojavi v naravi povezani v ciklus spreminjanja petih procesov. Starodavni mojstri so z opazovanjem odkrili, da vse procese lahko uvrstimo v pet arhetipov in vsak od njih ima svoj tipični vzorec delovanja. Teh pet elementarnih procesov so poimenovali: kovina, voda, les, ogenj, zemlja. Njihovo usklajeno delovanje je za zdravje prav tako pomembno kot uravnoteženost jina in janga. Pet elementarnih procesov oziroma pet tipov energij lahko povežemo s petimi glavnimi, pomembnimi notranjimi organi, ki vzdržujejo celotno telo v ravnotežju, to so pljuča, ledvici, jetra, srce in vranica. Vsi ti glavni organi so jin in značilno je, da so polni, hkrati pa so tesno povezani z določenimi jang organi, ki so votli (mehur, žolčnik itd.). 

USTVARJALNI IN UNIČEVALNI CIKLUS

Mojstri TKM in či gonga so z opazovanjem odkrili, da ti elementarni procesi delujejo med seboj in vplivajo drug na drugega. Te procese delovanja so povezali v princip krožnega ustvarjalnega in uničevalnega ciklusa. Ustvarjalni ciklus deluje tako, da se procesi med seboj podpirajo in spodbujajo: zemlja krepi kovino, kovina krepi vodo, voda krepi les, les krepi ogenj in ogenj krepi zemljo. Tako se ustvari neskončni krožni cikel, ki se spet nadaljuje z zemljo. Uničevalni cikel pa deluje tako, da se elementi med seboj nadzorujejo oziroma zmanjšujejo v primeru, ko je določenega preveč: kovina slabi les, les slabi zemljo, zemlja slabi vodo, voda slabi ogenj in ogenj slabi zemljo. 

PET ELEMENTOV IN NOTRANJI ORGANI

Notranji organi, njihove funkcije in njim pripadajoči deli telesa so v TKM označeni kot ciklusi, krogi delovanja. Ko v TKM omenjajo organ, ne mislijo samo na fizični organ, temveč upoštevajo vse pripadajoče energijske poti – meridijane in vse procese. Vsak krog delovanja jetra-žolčnik, srce-tanko črevo, vranica-želodec, pljuča-debelo črevo, ledvice-mehur pripada enemu izmed procesov spreminjanja in je zato povezan z določenim čustvom, barvo in s čutilom. 

ELEMENT LES

Les je povezan z jetri, ki so jin organ in so povezana z žolčnikom, ki je jetrom jang parni organ. Ko imamo težavo z jetri, bodo naš obraz in oči postale zelenkaste in koža bo suha kot les. Naš obraz bo postal zelenkast zato, ker so jetra povezana z obtokom. Ko so jetra ali žolčnik v slabem stanju, bo rdeča barva krvi postala svetlejša in koža bo videti bolj zelenkasta ali rumenkasta. Čutilo, ki je povezano z jetri, so oči. Ta povezava je bolj očitna, če zbolimo za hepatitisom in dobimo rumenkaste oči. Čustvo, ki poškoduje jetra, je jeza. Barva, ki je povezana s tem elementom, je zelena. Ko imamo težavo z jetri, se počutimo jezni in radi vpijemo. Vpitje je spontan način sproščanja blokirane negativne energije v jetrih.

ELEMENT OGENJ

Element ogenj je povezan z srcem, njegov parni jang organ je tanko črevo. Ko imamo težave z srcem ali imamo visok tlak, postane naš obraz rdeč in telesna temperatura se dviga, postane nam vroče. Barva, ki je povezana s tem elementom, je rdeča, čustvo, ki poškoduje srce, je pretirano veselje. Čutilo, ki je povezano s srcem, je jezik.

ELEMENT ZEMLJA

Element zemlja je povezan z vranico in njegov parni organ je želodec. Ko imamo težave z želodcem, kot so želodčne bolečine, bo ta proizvajal zvoke. Naš obraz bo postal rjavkast kot zemlja in v želodcu bomo čutili premikanje. Čutilo, ki je povezano z vranico, so usta. Barva, ki je povezana s tem elementom, je rumeno rjava. Čustvo, ki poškoduje ta organa, je skrb, torej preveč razmišljanja. Spomnite se, kdo dobi čir na želodcu. Tisti, ki ga neprestano nekaj skrbi, pogosto zboli in ima te težave z vranico ali želodcem.

ELEMENT KOVINA

Kovina je povezana s pljuči in njihov parni organ je debelo črevo. Ko imamo težave s pljuči, kašljamo in v hujših primerih postane naš obraz sivo bled, dihanje pa glasno. Čustvo, ki poškoduje ta organa, je žalost. Zunanje čutilo, ki je povezano s pljuči, je nos. Barva, povezana s tem elementom, je bela.

ELEMENT VODA

Element voda je povezan z ledvicami in njihov parni organ je mehur. Ko imamo težave z ledvicami, imamo pogosto bolečine v ledvenem delu, naš obraz dobi temno polt in imamo temne kolobarje pod očmi. Roke in noge imamo mrzle. Čutilo, ki je povezano z ledvicami, so ušesa. Čustvo, ki poškoduje ta organ, je strah. Pripadajoča barva tega elementa je temno modra. 

ČI GONG PETIH ELEMENTOV

Či gong petih elementov je zvrst či gonga, za katerega velja, da preprečuje in odpravlja bolezenska stanja s tem, ko krepi imunski sistem in samozdravilne sposobnosti telesa. Je celovit sistem samozdravilnih vaj, ki temelji na daoistični filozofiji. Či gong petih elementov je eden izmed 14 slogov či gonga, ki ga priporoča kitajsko ministrstvo za zdravje. Spada med enega najpomembnejših zdravilnih či gongov na Kitajskem. Je enostaven in se ga da hitro naučiti, njegovi učinki na imunski sistem in okrevanje pa so ob redni vadbi hitro vidni. Daoistično teorijo petih elementov, na kateri temelji, se uporablja, ker deluje neposredno na vzrok zdravstvene težave, namesto da bi se osredotočali na odpravo simptomov. V TKM velja, da se bolezni razvijejo zaradi energijskih blokad, ki nastanejo zaradi daljšega vpliva fizičnih in čustvenih neravnotežij.

Redna vadba či gonga petih elementov pripomore k zmanjšanju stresa, preprečuje nastanek novih blokad in odpravlja obstoječe, ima razstrupljevalni učinek in vrača vitalnost. Primeren je za vse starostne skupine in je telesno nezahteven, zahteva samo to, da zmoremo slediti navodilom ob učenju in da nato redno vadimo vsak dan.

Vaje so sestavljene tako, da okrepijo pretok vitalne življenjske energije či, ki teče k pomembnim jin organom in stran od njih. Specifične kretnje rok in telesa pomagajo črpati energijo či skozi meridijane, ki so povezani z določenim organom. Običajno je, da za vsak organ izvajamo določeno vajo, da kretnje vsake vaje tudi masirajo, pretegujejo in ogrejejo tisti del telesa, kjer se nahaja organ. Z redno vadbo kretenj in osredotočanjem uma na dihanje ter meridijanske točke či gong petih elementov deluje tako, da uravnoteži in prečisti elemente v telesu. To vzdrževanje ravnotežja izdatno spodbudi krepitev zdravja in vitalnosti pri vadečem.

 

V naši spletni knjigarni je na voljo knjiga z naslovom Medicinski Qigong s katero lahko razširite svoje znanje.

 

Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorja Igorja Gregorca.