Mojster Mantak Chia v knjigi Či samomasaža: Taoistična pot do pomladitve razkriva samomasažne vaje in načine, kako se lahko energijski sistem v človeku stimulira in uravnava z usmerjanjem pozornosti in z različnimi oblikami fizičnega dotika (npr. pritiskanje, tapkanje, drgnjenje, itd).

VRAT

Vrat je najprometnejši del telesa. Poleg tega, da se v njem nahaja kanal energije či organov in prehod za zrak in hrano, tu najdemo tudi ščitnico in obščitnico, ki nadzirata presnovo v telesu in druge funkcije. Skozi vrat teče več meridianov. Na sredini je nadzorni meridian. Na vsaki strani je meridian mehurja, meridian žolčnika, meridian trojnega grelca in meridian debelega črevesa. Vsak od njih je povezan z določenim čustvom, kot je prikazano:

ČUSTVO MERIDIAN/SORODEN ORGAN

Jeza                                      jetra/žolčnik

strah                                    mehur/ledvice

gorje                                    debelo črevo/pljuča

prenagljenost                        srce/tanko črevo/trojni grelec

zaskrbljenost                         vranica/želodec/trebušna slinavka

Zato gredo vsa naša čustva preko vratu. Ko smo pod stresom in v čustveno obremenjujočih okoliščinah, se vratne mišice nezavedno napnejo in tako poskušajo zatreti bolečino. To ustvari nekakšen prometni zamašek v vratu. Čustva, ki potujejo po meridianih v njem, pričenjajo zastajati. Ko se napetosti v vratu naberejo, to onemogoči prost pretok energije či do vseh organov in telesnih delov. Če boste poskrbeli, da bo vrat ostal mehak, bo či lahko tekla v višje središče, ki se nahaja v možganih in skrbi, da delujeta um in telo v sozvočju. Vrat je tudi mesto moči govora, poznano kot mesto poguma. Medtem ko lahko napetost v vratu zavira izražanje samega sebe in nas oropa poguma, pravilen pretok energije či skozi vrat okrepi našo sposobnost, da se primerno izrazimo ob primernem času in kraju.

 Postopek masaže vratu

Začnite z metodo, s katero energijo pošljete v dlani, in pokrčite prednji del zadnjika.

1. Odmaknite palca stran od ostalih prstov. Izmenjujte roki in hitro pogladite vrat od brade do konca devet do šestintridesetkrat.

2. Izmenjujte dlani in s srednjimi tremi prsti hitro pogladite po osrednjem delu vratu od brade do konca devet- do šestintridesetkrat. Ščitnica in obščitnica sta v prednjem delu vratu. S palcem in tremi drugimi prsti masirajte žlezi. Poiščite boleče točke in jih masirajte, dokler ne začutite, da se odprejo. Z masažo tega predela boste pomagali pospešiti presnovo in okrepiti moč govora.

3. Masirajte točke ob straneh zadnjega dela vratu. S pestjo udarjajte vzdolž vratu, začenši z rameni vse do začetka lobanje. Poiščite kakršne koli boleče ali napete predele ter jih masirajte, dokler jih ne sprostite. S tem boste postopno sprostili napetost v vratu in pomagali odpraviti v predelu nabrane strupe, ki so vzrok mnogih glavobolov. 

Vaje za vrat

1. Vaja želvji vrat: Spustite brado navzdol, nato jo potisnite ven in navzgor. Občutite, kako pritisnete navzdol na hrbtenico in jo nato iztegnete. S tem boste sprostili vretenca in medvretenčne ploščice v vratu.

2. Vaja žerjavov vrat: Brado potisnite naprej, z njo zaokrožite navzven, nato dol, nato gor in ponovno ven. Začutite, kako se hrbtenica raztegne in nato pokrči. 

Vaje za ramena

Mnogo ljudi je napetih in zaskrbljenih, zato so njihove rame zakrčene in štrlijo pokonci. To napetost je moč sprostiti z naslednjo preprosto vajo.

1. Vdihnite, medtem ko ramena povlečete kvišku, da bi jih pritisnili ob vrat, pri tem pa napnite mišice vratu in ramen.

2. Nekaj časa zadržite, globoko izdihnite in pustite, da se ramena povesijo, ko jih sila težnosti vleče k tlom kot vreča krompirja. Občutite, kako bremena, skrbi in stres padajo k vašim stopalom in se pogrezajo v zemljo. Občutite, kako ste ukoreninjeni.

3. Ponovite tri- do devetkrat, še naprej sproščajte ramena in prsni koš, ko izdihujete, in sprostite napetost. Vsa zakrčenost in skrbi bodo izginile.

 

Poglavje iz knjige Či samomasaža: Taoistična pot do pomladitve, ki je na voljo tudi v naši spletni knjigarni.