Qigong nas nauči, kako skupaj v harmoniji uporabljati telo, um in duha, da odpravimo energijske blokade in uravnotežimo jin in jang energije v telesu. Zanj so značilne počasne, tekoče, fizično nenaporne kretnje in sprostilno dihanje, ki uskladijo telo in um vadečega, kar je odlična preventiva pred stresom in način krepitve vitalnosti. Obsega različne energetske tehnike, ki se izvajajo sede, stoje ali v gibanju in  natančno uporabljajo ustrezno dihanje, držo, osredotočenost in imaginacijo, kar ustvarja polje močne zdrave vitalne energije Qi, za katero pri nas uporabljamo izraz bioenergija.


Preveč mirovanja ni dobro

Glavni namen Qigonga je okrepiti življenjsko energijo Qi, ki se v nas pretaka po mreži energijskih kanalov, poimenovani meridijani. Če se Qi nemoteno pretaka po tej mreži, smo praviloma zdravi, v nasprotnem primeru, ko ta zastaja, pa zbolimo. Preveč mirovanja in sedenja je najpogostejši razlog za blokade v sistemu meridijanov.

 

VAJA: MIRUJOČI QIGONG - STOJEČA MEDITACIJA

Naše telo je še zmeraj polno energije, vendar je ta zaradi stresa ter nepravilnih življenjskih navad zablokirana znotraj nas in nam je nedostopna. Študije so pokazale, da nekajmesečna vadba stoječe meditacije okrepi imunski sistem ter poveča tvorjenje rdečih in belih krvnih telesc. Skrivnost učinkovitosti teh vaj so natančno določene drže (položaji telesa in rok), ki učinkujejo tako, da sprožijo pretok energije in hkrati intenzivno sproščajo na duševni in telesni ravni. Za te vaje je značilno, da povzročijo sočasno sprostitev živčnega in mišičnega sistema, kar omogoči temeljito prečiščenje energijskih kanalov in obnovi pretok izvorne vitalne energije v telesu.

Izvedba: Postavimo se v držo na sliki, stopala so vzporedna, postavljena narazen za širino ramen, kolena so nekoliko pokrčena, zadnjico potegnemo nekoliko na noter, tako da je spodnji del hrbtenice raven. Občutek je, kot da bi na pol sedeli, vendar moramo vzdrževati pokončno držo. Roki postavimo v položaj objemanja, kot da bi objemali drevo, zapestja so nekoliko višje od komolcev, glava je pokončna. Pomembno je, da v tej drži sproščeno dihamo in se čim bolj sprostimo. Začnemo s petimi minutami držanja tega položaja, nato vsak teden dodamo 1 do 2 minuti, dokler ne dosežemo vsaj 15 do 20 minut stanja v mirovanju. S tem bomo dosegli regeneracijo energijskega sistema. Pred in po vadbi je priporočljivo, da si ogrejete vsaj vse glavne sklepne dele telesa (gležnje, kolena, boke, ramena, komolca, vrat).

Za sprostitev možganov in kot zanimivo branje pa je v naši spletni knjigarni na voljo knjiga z naslovom Zakladnica kitajske modrosti.

 

Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorja Igorja Gregorca, učitelja qigong-a in taijiquan-a.