Denar

DENAR IN MI

Z denarjem smo v odnosu, pa če to hočemo ali ne. Ta veza se ne bo končala. Živimo z denarjem in denar živi z nami. A še vedno se borimo, borimo in borimo. Še vedno se mučimo, mučimo in mučimo. Ta izprijen krog je naša usoda.

A pozor, ko se borimo, mučimo, ljubimo in sovražimo, ne opazimo majhne skupine ljudi, ki denar imajo, ki ga držijo v rokah in ga ne potrebujejo. Ljudje, ki se kopajo v blaginji in imajo vse, kar so si želeli. Vse, tudi poslanstvo in cilj. To so ljudje, ki so zares uspešni, denar pa jim ne pomeni veliko.

Ta razsvetljen odnos pa nikakor ni običajen in nihče v našem okolju nam ne mora pomagati, da bi do tega razsvetljenja prišli, še manj pa, da bi prepoznali zmožnost za to razsvetljenje. Poglejmo si, kako nas duševni strup vleče stran od razsvetljenja.

ZGODBE

         Moški se pelje v svoji Toyoti Corolli, letnik 1993, po Cesti 180 v St. Louisu, v Missouriju, na delo, ko se iz vozila nenadoma začne kaditi. Denarja za popravilo nima, a če mu ne bo uspelo priti na delo, za odsotnost ne bo dobil plačila. Ker nima kreditne kartice, pohiti do najbližje poslovalnice, ki nudi dnevna posojila. V eni uri pride do 500 ameriških dolarjev in odpelje svojo Toyoto na servis. Dva tedna pozneje dobi svoje plačilo, a nekako mu ne uspe nagrabiti denarja, da bi odplačal kratkoročno posojilo. Dolg se v enem dnevu poveča na 644 dolarjev in se iz meseca v mesec povečuje. Podjetje, ki mu je posodilo denar, ga toži, moški pa izgubi vse svoje imetje, tudi službo.

         Njegov zaključek: Denar je zlo. 

23-letni moški vsak dan odide v lokalni bar, kjer si privošči kavo, sendvič in loto srečko. Ker nima veliko denarja, se s kupovanjem srečk ne ponaša, a nekega dne, potem, ko je zanje zapravil že tisoče dolarjev, končno zadene glavni dobitek. Ponujeni sta mu dve možnosti: prejemek celotnega zneska v 26-letnih obrokih ali pa izplačilo celotnega denarja. Odloči se za slednje, saj se veseli 33 milijonov dolarjev na svojem bančnem računu. Ker so mu kot otroku manjkale osnovne dobrine, kot je topla voda ali nova oblačila, se odloči, da bo celemu svetu pokazal svoje bogastvo. Kupi si hišo, avto in jahto ter spozna bodočo ženo. Novo hišo kupi tudi svojim staršem in uživa življenje ter nenehno potuje. Denar podari različnim lokalnim skupnostim. V petih letih porabi ves denar. Proda hišo, avto, jahto. Žena ga zapusti in na koncu si zopet poišče službo in nov bar.

         Njegov zaključek: Z denarjem si ne moreš kupiti sreče. 

Mlad moški dela za podjetje, ki ga ne mara, prodaja izdelke, v katere ne verjame, a jih mora strankam navdušeno predstavljati. Na delovnem mestu trpi, ne zasluži dovolj denarja in se iz meseca v mesec komaj prebija. Čez nekaj časa izgubi samospoštovanje in družino ter zboli.

         Njegov zaključek: Denar nas dela pohlepne. 

Vprašanje je, ali velja sklepe in zaključke teh dobronamernih duš jemati kot dejstva ali prepričanja?

PREPRIČANJA

Preveč nas je, ki verjamemo, da so to naše misli, naša prepričanja in dejstva, čeprav gre v resnici za skupna prepričanja, ki nimajo veze z globljimi resnicami. Prepričanja kreirajo našo realnost. Vplivajo na to, kar vidimo. Filtrirajo dejstva. Veliko nas na koncu misli, da se moramo boriti, stradati in si želeti boljše življenje.

Tu smo, na naši levi strani so gore računov, na desni pa hrepeneče kukamo k tem pogumnim dušam, ki se svobodno raztegujejo v svetu brez finančnih skrbi. Lahko, da bodo trpeli. Lahko, da se bodo borili. Lahko, da bodo stradali ... so pa svobodni. Oni so braniki strastnega življenja. Oni so utelešenje življenja. Življenje živijo preko vseh meja, obsedeni so s poslanstvom osvobajanja. Oni so resnični sužnji božanskega.

         Kaj je najzahrbtnejše prepričanje?

         Kaj je skrito prepričanje, ki nas večino pušča v temi, ko gre za denar?

Te zgodbe o pohlepnih in s strastjo navdušenih dušah so stare kot je star denar. Morda najbolj poznan pregovor, ki ga pozna vsa naša družba, je star pregovor iz Svetega pisma. Dokončate ga lahko sami: »Denar je izvor vsega ...« Saj poznate manjkajočo besedo.

         Sveto pismo si razlagamo narobe.

         Teh pet večnih besed – denar je izvor vsega zla – je sleparskih.

LJUBEZEN

Na tem mestu lahko okusimo prvo nadlogo prebujenja. Ne svetopisemsko, temveč univerzalno.

         Ljubezen do denarja ...

         Ljubezen do denarja je izvor vsega zla ...

         In resnični Prebujeni Milijonarji niso zaljubljeni v denar.

Resnični Prebujeni Milijonarji denar uporabljajo in so zanj hvaležni. A vanj niso zaljubljeni.

Ker to ne odpravlja pohlepnih dejanj in korupcije, ki so jih nekateri zakrivili v imenu denarja, si moramo nekaj vprašanj postaviti drugače.

         Je denar izvor tega pohlepa in korupcije?

         Je denar izvor vsega našega trpljenja in bolečin?

         Je denar demon za našimi prekletimi hotenji in potrebami?

         Je denar temeljna moč, ki je odgovorna za kolektivno bedo in bojevanje?

Ali je denar morda nekaj povsem drugega?

         Kaj, če bi nanj gledali objektivno in v njem videli to, kar dejansko je: neživ predmet? Kos papirja?

         Kaj, če bi podrli vse naše predstave o denarju? Če bi pustili vse negativne misli in naše požrešno poželenje po njem?

         Bi lahko povsem preoblikovali naš odnos do denarja? Bi si lahko predstavljali drugačno prihodnost brez teh strašanskih bizarnih in shizofrenih bitk v naših glavah?

         Kaj, če bi verjeli, da ta povsem nasprotna perspektiva vodi do večje sreče, resničnejšega uspeha in večjega bogastva?

         Je to mogoče?

Tu sem zato, da vam pritrdim. Ne gre za iluzijo ali utopijsko deziluzijo. In ne gre za tiščanje glave v pesek. Zdrav odnos in interakcija z denarjem je živa in živi v majhni skupini ljudi. Gre za realnost, ki jo živijo zmagovalci, vizionarji in strastni dobavitelji dobrega. Vse je tukaj. Zdaj.

Spoznajte Prebujenega Milijonarja.