Erotični občutki nastanejo ob radostnem stiku naših čutov z zunanjim svetom in v nas prebudijo ogenj ljubezni v vseh različicah. Različni tantrični sistemi, ki izhajajo iz stare Indije, Kitajske, Perzije in Egipta, so zelo kompleksni, saj posegajo na področje znanosti, filozofije, ezoterike, medicine in umetnosti. Vsem pa je skupno to, da spoštujejo potencialno moč erotizma, ki nas lahko popelje v transcendenco.

ORGAZMIČNA ENERGIJA

Swami Anandakapila pravi, da orgazem za mnoge ljudi predstavlja edino mistično izkustvo, ki so ga kdajkoli doživeli. V trenutku orgazma namreč izkušamo enost s svojim ljubljenim, za nekaj trenutkov vstopimo v brezčasje, kjer ni ne preteklosti ne prihodnosti, obstaja samo prisotnost tukaj in zdaj. Naš dih se ustavi, ustavijo se misli in zgodi se joga oziroma združitev. Naš ločeni jaz se zlije s tokom kozmične življenjske energije. Ta trenutni uvid prebudi v nas željo, da bi ga spet ponovili, ne samo zaradi seksualne sprostitve, temveč tudi zaradi resnice, ki jo razodeva.

Zahodnjaki smo zaradi svoje naravnanosti k rezultatom orgazem uvrstili na listo obveznih dosežkov. Velikokrat je ravno to največja ovira, ki nam onemogoča, da bi ga doživeli. Ko orgazem postane namen, postane seks »biznis«, pravi Osho. Če orgazem iščemo, ga težko doživimo, ravno zato, ker ga iščemo. Naš um hoče orgazem in posledično razmišljamo, če nam bo uspelo. Ta strah paralizira spolno energijo. Spolna energija lahko svobodno teče le, ko smo sproščeni, ko ni strahu, ko si za nič ne prizadevamo in se samo igramo z energijo. In potem se bo zgodilo. Če se zgodi ali ne, ni več pomembno. Enostavno pozabite na to.

 

VEČ VRST ORGAZMOV

Orgazmi zavzemajo zelo širok spekter našega doživljanja z zelo subtilnimi razlikami.

PRIMITIVNI ORGAZEM bi preprosto opisali kot instinktivno sprostitev napetosti. Obseg naše zavesti ostaja zožen, užitka je malo in opišemo ga lahko le kot praznjenje. Zanj je značilno neselektivno prepuščanje kateremu koli partnerju. Poželenje je usmerjeno samo v zadovoljitev seksualne potrebe, pozornost pa je samo na seksualnih organih. Psihodinamika obeh partnerjev je siromašna in nerazvita. Vsi nadaljnji nivoji orgazma so povezani s transformacijo tega instinktivnega dela znotraj nas, kljub temu pa ne smemo izgubiti stika s to primitivno bazo, saj je posledica tega lahko impotenca ali frigidnost.

 

NEZRELI ORGAZEM je orgazem, ki je usmerjen vase in zanemarja človeškost partnerja, ki predstavlja samo objekt, ki nam prinaša zadovoljitev. Užitek, ki ga čutimo, je majhen in ga doživljamo samo na genitalnem predelu. Identiteta naše zavesti je zožena samo na sprejemljivo sliko samega sebe, vse ostalo je potisnjeno v podzavest. Ti potisnjeni občutki se preko mehanizma projekcije pripisujejo drugim ljudem. Dela psihoanalitikov potrjujejo, da impotenca in frigidnost nastajata kot posledica blokiranja občutkov znotraj nas. Orgazmična energija se kanalizira k razrešitvi tega notranjega konflikta in poti orgazmičnega sproščanja so zato zožene. Ko so popolnoma zaprte, se pojavi nezmožnost doživljanja orgazma. Tantra ponuja tehnike, s katerimi zdravimo in ozaveščamo ta potisnjeni material in odpravimo blokade.

 

ZRELI ORGAZEM traja nekaj sekund in nam prinaša dosti več užitka in zadovoljstva, ki se širi po celem telesu hkrati z občutkom globoke sprostitve. Izkusimo ga navadno takrat, ko smo zaljubljeni. Poleg fizičnega olajšanja nam prinaša tudi občutek psihološke izpolnitve. Tok energije se vzpostavlja v celem telesu in doživljamo ga kot izmenjavo nežnosti in ljubezni s partnerjem. Lahko ga definiramo kot sposobnost, da se prepustimo toku življenjske energije brez zavor in doživljamo občutek izpolnjenosti, večje ljubezni in odprtosti do partnerja.

 

EKSTATIČNI ORGAZEM lahko označimo kot tantrični orgazem, ki pa se lahko zgodi tudi spontano. Ekstaza naj bi bila najgloblje, najlepše in najmočnejše pozitivno psihološko izkustvo, ki ga kot človeška bitja lahko doživimo. Partnerja čutita veliko medsebojno ljubezen, oboževanje in popolno sprejemanje medsebojne človeškosti. Ekstatični orgazem lahko traja več minut ali ur. Ekstaza je stanje, v katerem dosežemo višji nivo zavesti in po takem orgazmu lahko ta sprememba traja več dni ali tednov.

Različne tantrične šole opisujejo različne vrste ekstatičnega orgazma in učijo tehnike, s katerimi ga lahko dosežemo. Vsak višji nivo ekstaze osvetli neozaveščeni material, ki ga razširitev zavesti, ki jo v ekstazi doživimo, dvigne na površje. To pomeni, da bolj ko smo ozavestili nezavedne vzorce čustvenega odzivanja in delovanja, ki smo jih potisnili v podzavest ter bolj kot smo sposobni brezpogojno sprejemati sebe in druge, večja je naša sposobnost za ekstatična doživetja.

 

NEDUALNI ali KOZMIČNI ORGAZEM je stanje zavesti, v katerem spoznamo, da smo eno z vsem obstoječim in dosežemo stanje absoluta ali nivo duha. Lahko ga doživimo sami v meditaciji ali pa v maithuni (tantrični spolni obred). To je edino resnično stanje zavesti, v katerem spoznamo, da je vse ostalo iluzija.

 

SPREMENJENA STANJA ZAVESTI

V vsakem spolnem odnosu prebujamo kundalini, ki se dvigne v višje čakre, ko se odpre centralni kanal v hrbtenici, imenovan šušumna kanal. V spolnem odnosu je ženska kanal za energijo Ide, moški pa za energije Pingale. Če sta v ravnovesju, se kundalini dvigne po šušumni in rezultat so spremenjena stanja zavesti. V spolnosti naša izkušnja torej napreduje v skladu z dvigovanjem kundalini energije: iz spolne sle (kundalini v korenski čakri) v ljubezen (kundalini v srčni čakri) in končno v duhovno izkustvo (kundalini v šesti čakri).

 

Tradicionalna maithuna (tantrični seksualni obred), ki se imenuje tudi Vira Saddhana, je primerna samo za tiste, ki so se soočili z negativnimi silami v svojem umu in znajo pozitivno kanalizirati svoja čustva. V maithuni dovolimo, da kama (pozitivni naboj erotične ljubezni) preobrazi našo karmo (prevladujoča negativna nagnjenja našega uma) in jo kanalizira v pozitivna občutja blaženosti, enosti in miru.


V naši spletni knnjigarni so na voljo tri knjige za poglobitev v seksualno energijo: Tantra: spolnost za dušo, Tao ljubezni (nega ženske seksualne energije) in Tao ljubezni (nega moške seksualne energije).


Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorice Polone Sepe Hitchcox.