NEVERJETNE MAČKE

Statistični podatki so pokazali, da človek nameni ljubeči mački več svojega časa kot svojim bližnjim – od 30 do 120 minut na dan. Podatek kaže na to, da se človek najlažje zaupa mački, ki ga »posluša in razume«. Mačke delujejo kot odlični psihoterapevti, saj mnogokrat že samo dejstvo, da je človek komu potreben, daje človeku voljo in življenjsko silo. Dokazano je tudi, da se pri človeku, medtem ko boža mačko, normalizira krvni tlak, umiri dihanje in uravna ritem srca.


ZDRAVILNI UČINK MAČK NA ČLOVEKA

Na berlinskem inštitutu za gerontologijo so pet let potekale raziskave o vplivu mačk na starost njihovih lastnikov, v katere so vključili 3000 lastnikov mačk. Študija je pokazala, da tisti, ki imajo že vse življenje mačke, živijo kar 10 let dlje od ostalih, in da lastniki mačk na splošno manj obolevajo za srčno žilnimi boleznimi. Po mnenju gerontologov so mačke odličen eliksir mladosti za svoje lastnike.

Zdravniki so prišli do ugotovitve, da mačke odlično zdravijo bolezni živčevja in notranjih organov, medtem ko so mački boljši zdravilci ostehondroze, radikulitisa in artroze. Na splošno pa velja, da ljubitelji mačk kar trikrat redkeje obolevajo za boleznimi srca in ožilja.

O zdravilnem delovanju mačk je bilo narejeno mnogo raziskav, ki so potrdile, da božanje mačke v nekaj minutah normalizira krvni tlak, preprečuje nevarnost kapi in infarkta. Naša koža je preko živčnih receptorjev povezana z velikimi možgani. Ob božanju mačke preko dlani prehajajo informacije v možgane in zato zaznamo občutek ugodja in miru.

Mačke so izjemno občutljive na temperaturo in zaznavajo temperaturno razliko v telesu tudi do pol stopinje: če ima človek zaradi vnetja povišano temperaturo, na primer v kolenih, bo mačka z zadovoljstvom legla prav na kolena, bolečina pa bo zaradi zdravilnega delovanja mačkine toplote v kratkem času popustila.


ZDRAVILNA MOČ PREDENJA

Najmočnejši zdravilni učinek ima mačje predenje, ki je poseben fenomen, saj je znano, da mačka prede od ugodja, pa tudi takrat, ko ima bolečine – na primer po poškodbi ali pri kotenju. Razpon mačjih glasov od 27 do 44 Hz ima podoben učinek kot zdravljenje z ultrazvokom: pomaga pri hitrem celjenju ran in kosti.


ZDRAVILNI UČINKI POSAMEZNIH PASEM

Felinoterapevti ugotavljajo, da so mačke raznih pasem specializirane za zdravljenje različnih bolezni:

- mačke z dolgo dlako (perzijske, angora, regdoli, sibirske in druge) zdravijo depresijo, nespečnost, razdražljivost, bolezni sklepov in osteohondrozo

- mačke s kratko dlako ali brez dlake (siamske, orientalske, sfinge) zdravijo bolezni jeter, ledvic, gastritis in kolitis

- siamske mačke uspešno zdravijo bolezni dihal in v domu na neki nepojasnjen način uničujejo mikrobe

- nekateri felinoterapevti ugotavljajo, da ima zelo močno bioenergijsko delovanje tudi običajna črna mačka.


V naši spletni knjigarni je na voljo veliko knjig o mačkah; tako za otroke kot za odrasle.


Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorice Marie Ane Kolman.