ČLOVEKOV NAJBOLJŠI PRIJATELJ

Pes je po svoji naravi pozoren opazovalec in v nasprotju z drugimi živalmi zaznava najmanjše spremembe v počutju ljudi. Z vsakim članom družine vzpostavi močno vez, ki je posledica podzavestnega zaznavanja človekovega značaja. Pes v družini prav tako sam prepozna svojo vlogo – vodnika, čuvaja ali zdravilca.

Psihoterapevti učinkovitost zdravljenja s pomočjo psov razlagajo z močno izraženimi čustvi, saj je znano, da psi od vseh živali najmočneje izražajo svoja čustva – predanost, hvaležnost, naklonjenost… Druženje s takimi psi dviga življenjski tonus in psihološko razpoloženje, krepi živčni sistem in dela čudeže tam, kjer se je medicina izkazala kot nemočna.

ZDRAVILNI UČINKI PSA NA ČLOVEKA

Ugotovljeno je, da ljudje, ki imajo pse, živijo kar 15 odstotkov dlje od ostalih. Značilnost psov, ki verjetno izvira iz njihovega volčjega izvora, je prirojen nagon po gibanju. Psa je treba vsaj dvakrat na dan peljati na sprehod, kar njegovemu lastniku omogoča zadostno gibanje in s tem zmanjšuje nevarnost razvitja bolezni srca in ožilja, normalizira njegovo težo, tkiva in organe pa redno preskrbuje z zadostno količino kisika. Zato lastniki psov po statističnih podatkih redkeje obiskujejo zdravnike.

Fiziologi potrjujejo, da redno božanje psov uspešno zmanjšuje pogostost srčnih napadov in uravnava tlak.

Avstralska psihologinja Linda Martson poudarja, da psi, podobno kot stare fotografije, pomagajo pri odpravljanju čustva zaskrbljenosti in strahu, pri starejših ljudeh pa ohranjajo spomin. Na podlagi njenih raziskav so se pri starostnikih, ki so se aktivno ukvarjali s psi, že po treh tednih pojavili znaki boljše socializacije, zmanjšal se je občutek nemira, v pogovorih pa so kazali mnogo boljšo koncentracijo in spomin.

OTROCI IN PSI

Posebno močan čustveni odnos se vzpostavi med otroki in psi. V študiji, ki jo je izvedla angleška univerza v Warwicku, je 90 odstotkov otrok, starih 7 in 8 let, med prioritete v svojem življenju umestilo pse in mačke, češ da so jim bližje kot starši in učitelji, saj so njihovi najboljši prijatelji, ki jim lahko zaupajo svoje skrivnosti in težave.

Nekateri psihologi so na osnovi izkušenj o pozitivnem vplivu psov na vzgojo in izobraževanje podali predlog, da bi bili psi prisotni tudi pri pouku. Na Češkem je v kraju Tržebič tako enkrat tedensko pri pouku v nižjih in srednjih razredih prisoten labradorec. Učitelji so opazili, da so otroci pri pouku bolj dojemljivi za učenje, pri agresivnih otrocih pa se je obnašanje močno izboljšalo.

ZDRAVILNI UČINKI POSAMEZNIH PASEM

Različne pasme psov imajo različne zdravilne sposobnosti. Zdravilni učinek se namreč vzpostavi z glajenjem dlake psov, pri čemer so vibracije različne glede na pasmo in posledično je različen tudi terapevtski učinek.

- nemški in srednjeazijski ovčarji so na primer izvrstni terapevti za otroke, ki imajo težave s hojo

- srnini pinči so specialisti za koordinacijo gibanja

- za zdravljenje gibalnih težav rok je izvrsten zdravnik koker španjel

- odličen družinski zdravnik so labradorci

- najboljši pediatri pa so bernardinci, novofundlandci, koliji, bokserji, srednji in veliki šnavcerji, terierji in španjeli.

V naši spletni knjigarni sta na voljo dve knjigi o živalih: Živali nas človečijo - Kako živalim zagotoviti vredno življenje in 101 pasji trik, ki ju priporočamo vsakemu lastniku ali skrbniku hišnih ljubljenčkov, da se boste z njimi še bolj povezali.


Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorice Marie Ane Kolman.