Stres

Miselne predstave so edini sprožilec stresa

Dogodki in okoliščine sami po sebi niso stresni, pa čeprav se zdi da taki so. Stres je odraz vašega odziva na dogodke in življenjske razmere. Vam zveni domače? Najbrž, saj ta formula deluje po istem načelu kot formula za doživljanje sreče. Stvari, dogodki in razmere sami po sebi namreč niso srečni ali stresni. Stvari so samo stvari, dogodki so samo dogodki in položaji so samo položaji. Vi ste tisti, ki vsemu temu pripišete takšen ali drugačen pomen. Da je to res tako, lahko ugotovite na podlagi svojih izkušenj. Samo pomislite, kolikokrat ste že občutili stres zaradi svojega negativnega scenarija, ki se potem ni uresničil. In če se že je, so dogodki potekali čisto drugače, v vašo korist. Vaše življenje bi bilo veliko prijetnejše, če bi že prej vedeli, da se bo vse srečno izteklo.

Vseh dejavnikov stresa ne bomo nikoli povsem premagali, saj smo privzeli preveč negativnih miselnih vzorcev, a večino pa vendarle lahko preženemo. Obvladovanje miselnih predstav je najtrši oreh pri premagovanju stresa, saj si moramo vedno predstavljati srečen razplet dogodkov in odmisliti možnost neugodnega. Kako se lahko prepričate, da se bodo stresne okoliščine vedno razpletle v vašo korist?

Način delovanja Vesolja

Način delovanja Vesolja je usmerjen v njegovo absolutno korist. In ker smo sestavni in neločljivi del Vesolja, to velja tudi za nas. Vesolje dopušča samo pozitivne učinke dogodkov. Ta miselni preskok je nujno potreben za premagovanje stresa in doživljanje sreče. Urjenje v obvladovanju miselnih predstav vam bo sčasoma prineslo duhovni napredek in utrdilo vaše prepričanje v ugoden razplet vsake okoliščine. Na ustih vam bo pogosteje sijal nasmešek. Vi sami ste ustvarjalci svojega življenja. S svojimi pričakovanji in odzivi na sedanjost namreč lahko vplivate na svojo prihodnost. Pri premagovanju  stresa se vedno lahko zanesete na svojo osebno filozofijo. Če ste prepričani v ugoden razplet katere koli kočljive okoliščine, vam stres zlepa ne bo prišel do živega. Če boste vztrajali v obvladovanju svojih miselnih predstav, boste kmalu pozabili, kakšni so občutki zaskrbljenosti in stresa.

Če boste spremenili negativni predznak svoje miselne naravnanosti, se bodo spremenili tudi učinki vaših dejanj in dogodkov.

Premagovanje ovir je še en vidik trdne filozofije, ki prinaša blagodejne učinke doživljanja sreče. Vsaka ovira, ki vam v življenju prekriža pot, je namenjena krepitvi vaše osebnosti. Najbrž poznate stari pregovor, ki pravi, da vsaka veriga zdrži tolikšno breme, kot ga zdrži njen najšibkejši člen. Ali drugače: kar te ne ubije, te okrepi.

Delovanje tega načela lahko opazujemo tudi v naravi. Ptica svoje mladiče nauči leteti tako, da jih porine iz gnezda. Tudi hrano jim preneha nositi, zato se morajo mladiči znajti sami. Levji mladiči v igri napadajo drug drugega. Ne odnehajo niti takrat, ko se napadeni levček noče več igrati. Skozi igro se naučijo, kako se bodo kot odrasli samci borili za samico. V živalskem svetu vlada neizprosen boj za obstanek, zato slabotne živali kaj hitro tako ali drugače končajo. Življenje v živalskem kraljestvu je trdo in neizprosno, saj preživijo le najmočnejši ter najsposobnejši, ki so potomci prav takih prednikov.

Vesolje udari, kjer najbolj boli.

Vesolje nam vedno zada najmočnejši udarec prav tam, kjer smo najbolj ranljivi. Samo tako si lahko utrdimo voljo. Zato se včasih znajdete v precej mučnih, težavnih in pogubnih življenjskih položajih. Vse te nevšečnosti vam namreč prinaša ljubeče Vesolje, in to samo zato, da si utrdite voljo. To lahko dosežete samo tako, da oviram kljubujete in jih premagujete.

Najprej pa se morate zavedati, da se vam nekaj dogaja z določenim namenom in da vam to prinaša korist. Okoliščine se vam morda zdijo težavne, ampak to je samo en možni vidik. Ko boste enkrat doumeli, da so vaše težave rešljive, se vam bo odprl povsem drugačen vidik na te dozdevno težavne okoliščine. Poimenoval sem jih »rešljive okoliščine«, in sicer zato, ker z reševanjem težav utrdimo voljo in razumevanje. Rešitev in odgovori vam seveda ne bodo kar padli z neba.

V reševanje težav boste morali vložiti trud, saj boste le tako dosegli moč volje, modrost in znanje. Zavedajte se tudi, da vaši cilji niso glavna stvar v vašem življenju, pa čeprav sevam morda tako zdi. Pomembna je pot. Pot in cilj sta namreč ena in ista stvar – iskanje resnice, igra usode in doživljanje sreče.

Zemlja je prostor za raziskovanje in doživljanje novih izkušenj. Ni naključje, da ste se znašli tukaj, kot tudi ni naključje, da zdaj prebirate te vrstice. Ste duhovno bitje, ki se izpopolnjuje na tem planetu. Vaše težave in vaše trpljenje imajo svoj smisel. Če se človek vse do smrti ne zaveda te pomembne resnice, je to tako, kakor da bi se odpeljal dva tisoč milj daleč do Velikega kanjona in tam vse počitnice preživel kar v hotelski sobi. Vaše prepričanje, da je življenje zgolj borba za obstanek, vas namreč prikrajša za vse čarobne, osupljive in nadčutne vidike. Tako boste zgrešili tudi pot do razsvetljenja – svojo pot spoznavanja, da ste sestavni del Vesolja. Razsvetljenje je kakor ocean in vse naše poti so kakor reke, ki se stekajo v ta ocean. Vaša želja po odkrivanju povezanosti z Vesoljem je izraz vašega stremljenja k razsvetljenju.

Knjigo Zen in umetnost doživljanja sreče lahko delno prelistate in kupite tukaj.