Njegovo najbolje prodano delo Z idejo do bogastva je bilo prvič objavljeno v tridesetih letih prejšnjega stoletja in od takrat se je po svetu prodalo več kot 20 milijonov izvodov v različnih jezikih. To je trajna filozofija. Skoraj vse njegove ideje o osebnih dosežkih so danes enako uporabne kot takrat, ko jih je prvič zapisal.

Preberite si nekaj njegovih citatov, epigramov in motivacijskih rekov, ki vam bodo pomagali do boljšega značaja. 

ZANESLJIVOST JE PRVI TEMELJ DOBREGA ZNAČAJA

Značajni ljudje storijo, kar pravijo, da bodo storili, ko rečejo, da bodo to storili, in v skladu z dogovorjenimi pogoji. So vodje, posamezniki, na katere se drugi obračajo za nasvet, saj so pokazali, da jim je mar, da jim lahko zaupamo. Če se spoštujete dovolj, da se držite dogovorov tudi takrat, ko vam to najbolj ne ustreza, vas bodo začeli spoštovati tudi drugi. Kot vse druge značajske lastnosti je tudi zanesljivost navada. Začnite razvijati navado zanesljivosti danes. Če odlašate ali težko izpolnjujete svoje obveznosti, začnite z majhnimi koraki. Obljubite si, da boste na primer točni, in upravljajte svoj čas tako, da boste. Kmalu boste ugotovili, da se je lažje držati tudi drugih obveznosti.

NEKATERI LJUDJE SO PODOBNI POCENI URI. NISO ZANESLJIVI.

Nerealno bi bilo pričakovati, da bo poceni, množično izdelana ura enako točna kot natančno izdelana Rolex. Nista izdelani iz enako kakovostnih materialov in ne z enako rokodelsko spretnostjo. Pa vendar se nam nekako zdi, da nam ni treba enake pozornosti nameniti našemu najpomembnejšemu bogastvu: nam samim.

Nečesa tako pomembnega, kot je vaš značaj, ne prepustite naključju. Izberite značilnosti značaja, ki jih občudujete, in jih razvijajte. Ne obupajte, ko se spotaknete. Graditi značaj je proces, ki traja vse življenje. Na srečo je tako, kot pri vseh stvareh, bolj ko delate na značaju, boljši pri tem postajate.

ČE MORATE VARATI, PAZITE, DA NIKOLI NE PREVARATE SVOJEGA NAJBOLJŠEGA PRIJATELJA - SEBE.

Boljše razumevanje sebe - vaših ciljev, vaših sanj in vaših prizadevanj - vas pripelje do boljšega razumevanja ljudi, ki vas obkrožajo. Zato je ključnega pomena, da ste ves čas iskreni sami do sebe. Takrat, ko prevarate sebe, začnete izgubljati svoj značaj; to je začetek procesa racionalizacije, ki vam omogoča, da upravičite nesprejemljivo vedenje.

Prepričajte se, da ste oseba, ki jo imate radi, oseba z zdravim značajem. Če ne marate sebe, kako lahko pričakujete, da vas bodo marali drugi? Stopite korak nazaj in čim bolj logično preučite svoje vedenje. Vprašajte se: "Ali sem oseba, s kakršno bi rad bil?" Razvijanje dobrega značaja je kot doseganje katerega koli drugega cilja. Ugotovite, kje želite biti, in nato razvijte načrt, da tja tudi pridete.

ČE IMATE ZDRAV ZNAČAJ, BOSTE UGOTOVILI, DA VAS OBIČAJNO NE SKRBI ZA VAŠ UGLED.

Nekdanji ameriški predsednik Thomas Jefferson je nekoč dejal, da je večina en človek s pogumom izraziti svoja prepričanja. Če imate pogum, ki izhaja iz iskrenega prepričanja, da ste oseba z zdravim značajem, iskrena, zanesljiva, prijazna in skrbna oseba, vam nikoli ne bo treba skrbeti, kaj si drugi menijo o vas. Če v svojem srcu veste, da ste dobra in dostojna oseba, se lahko spopadate z življenjskimi izzivi in brez strahu, kaj menijo drugi

BODITE NAVZOČI V SVOJEM ZNAČAJU IN VAŠ UGLED BO POSKRBEL SAM ZASE.

Večino od nas so osebe, ki so nam pomembne, kdaj narobe razumele. Mislili so, da nameravamo ukrepati na način, ki jim ni všeč, medtem ko so naša dejanja bila usmerjena v popolnoma drugo smer. Taki nesporazumi se običajno hitro odpravijo in življenje teče dalje. Enako velja za značaj in ugled. Če vaš ugled iz kakršnega koli razloga ni usklajen z vašim značajem, bo to kmalu odpravljeno, ko bodo drugi odkrili, da sploh niste oseba, za katero so domnevali, da ste.

Če so vaši temelji močni, vam o takih nesporazumih sploh ni treba skrbeti. Drugi bodo kmalu spoznali, kakšna oseba resnično ste. Namenite svoj čas in energijo stalnemu samonadzoru in izboljševanju samega sebe, zgradite močan značaj in nikoli vam ne bo treba skrbeti, kaj si drugi mislijo o vas.

 

Povzeto po knjigi Motivacijski načrt Napoleona Hilla, ki je na voljo tudi v naši spletni knjigarni. V njej je zbranih njegovih 365 citatov, epigramov in motivacijskih rekov, eden za vsak dan v letu. Razporejeni so v kategorije, katere vam bodo najbolj koristile. Vsak citat je nato pojasnjen in analiziran v skladu s filozofijo Napoleona Hilla, ponujene pa so tudi predloge in priporočila za uresničevanje idej teh sporočil.