Či samomasaža

Učinki taoističnega sistema kot je či samomasaža, se že več tisoč let izkazujejo za resnične. Taoistični mojstri z njim ohranjajo visoko raven energije skozi čas, kar lahko uspe tudi vam. Naredite nekaj zase in to rutino kar se da vključite v svoje vsakodnevno življenje, kot sta sedaj vključena prehranjevanje in umivanje zob.

Vaje med potjo

• Najbolj napet je običajno prav vrat, kar lahko povzroča živčno napetost. Da bi ga sprostili, izvedite vaje za ramena – vdihnite, ko ramena povlečete kvišku, da bi jih pritisnili ob vrat, nato pa lopatici povlecite skupaj na hrbtu. Napnite hrbtenico in mišice lopatic samo za nekaj sekund, nato izdihnite in spustite ramena.

Zelo pomembno je, da imate hrbtenico sproščeno in gibko, da se lahko či neovirano pretaka. Da bi k temu pripomogli, se z dlanmi oprimite sedeža, trebuh povlecite noter proti hrbtenici in s telesom posnemajte obliko sklede, tako da se z brado dotikate prsi, medenica in križnica pa sta potegnjeni navznoter. Za nekaj sekund napnite mišice hrbta, še posebej mišice okrog ledvic, in nato popustite. Začutili boste, kako se prijetna sveža energija dviga v vrh telesa in kroži spredaj navzdol.

• Če se boste usedli na obe roki, tako da so dlani obrnjene navzgor, boste poživeli celotno telo. Začutili boste lahko, kako či iz dlani in prstov kipi preko vaše zadnjice do dna hrbtenice, kar vam bo pomagalo, da se boste hitro osvežili.

Olajšajte stres in utrujenost

• Ko se čutite lenobne ali zaspane oziroma ne morete prav razmišljati, si lahko misli zbistrite tako, da si umijete zobe ali jih močno stiskate skupaj.

• Ko ste utrujeni ali izmučeni, pokrčite levo in desno stran zadnjika in ovijte či okrog ledvic. Tako boste povečali sposobnost ledvic, da prečiščujejo strupe, kar vas bo napolnilo z energijo življenjske sile. Pokrčite desno stran zadnjika, da boste spodbudili jetra. To vam bo pomagalo, da boste okrepili vitalnost in izboljšali sposobnost, ki vam omogoča, da se enostavneje odločate. Pokrčite obe strani zadnjika in ovijte či okrog pljuč. Nasploh s tem, ko kvišku povlečete različne dele zadnjika, spodbudite z njimi povezane organe.

• Če se vam spi, ko ste za volanom, uporabite naslednje tehnike, ki vas bodo zagotovo obdržale budne: sklenite zobe; dvignite ramena, da boste napeli vrat, in jih nato spustite; povlecite zadnjik kvišku, da boste poživili ledvica; in z mezincem trdno držite volan, da boste povečali prekrvavitev.

• Če delo od vas zahteva, da dolge ure sedite za mizo ali pred računalnikom, je zelo pomembno, da razgibate oči, vrat in ledvice. Vsako uro ali dve zaprite oči, masirajte zrkli in ju premikajte, dokler ne čutite olajšanja. Druga odlična metoda je periodično trepljanje ledvic in predela križnice. Če si lahko vzamete deset minut za notranji nasmeh, se bo vaša delovna učinkovitost izboljšala (vsako podjetje, ki zaposlenim dovoli, da si vzamejo časi in opravijo te postopke, bo zagotovo imelo od tega korist).

Vsi imamo moč, da se pozdravimo, tako da negativna čustva preoblikujemo v pozitivna. Da pa bi se prebili skozi slaba obdobja, se morate zavestno odločiti, da si boste vzeli čas in ta postopek vključili v svoje življenje. Ne obremenjujte se z učinki, ampak preprosto nadaljujte z izvajanjem tistega, za kar ste prepričani, da je za vas dobro. Pogosteje, kot lahko izvajate te taoistične postopke, več koristnega učinka boste opazili za svoje zdravje.

Knjige Mantaka Chie lahko delno prelistate in kupite tukaj.