Djotiš

Če bi bili opremljeni z informacijami, potrebnimi za življenje, ne bi doživljali toliko negotovosti, razočaranja, stisk in trpljenja. Žalostno pri tem je, da so nam vse potrebne informacije že davno na voljo. Da so vsem dostopne, a si z njimi ne znamo pomagati. Ne uporabljamo jih, ker o njih preprosto premalo vemo. Govorim o življenjskih napotkih, ki jih dobimo z Djotišem – starodavnim znanjem, a nadvse aktualnim tudi za potrebe današnjega časa.    

 Kako si lahko z Djotišem pomagamo v življenju?

Podobno, kot si na poti pomagamo z navigacijo. Če vemo, kje smo, kam želimo priti in kakšna je pot, ki vodi do tja, nam na cilj ne bo težko priti. Z Djotišem pridobimo tri vrste ključnih informacij, brez katerih je težko izkustveno doživeti, da je življenje lahko preprosto, lepo in v skladu z našo predstavo. S pravimi informacijami smo usklajeni z naravnimi ritmi in lastnim ritmom, zato vse poteka gladko in brez napora. Djotiš nam nudi priložnost, da si v življenju zagotovimo notranji nadzor nad situacijami in možnost izbire ter s tem občutek svobode in radosti. Že več kot 5000 let nam življenjske modrosti razkriva na preprost, a izjemno celovit način, skozi simbolne pomene, ki jih pripisuje planetom, njihovemu gibanju in njihovim medsebojnim odnosom. 

Djotiš razkriva tri vrste nepogrešljivih informacij

Djotiš je neprecenljive vrednosti, ker razkriva:

  • našo izhodiščno psihološko naravnanost,
  • našo izhodiščno situacijo na vseh pomembnejših področjih življenja,
  •  in najpomembnejše, kdaj se bo najmočneje izrazila katera od naših karakternih lastnosti ter na katero področje življenja bo imela največji vpliv.

Z Djotišem so nam na voljo informacije o naših izhodiščnih karakternih prednostih in slabostih. Vidimo lahko, katera prepričanja in odzive je smiselno spremeniti, še preden zaradi njih zaidemo v težave. Pokaže nam, kakšna je naša samopodoba, kako je z našo samozavestjo in našim nastopom v družbi, kako je naravnan naš um, skozi kakšne oči gledamo na svet, koliko je v nas poguma, ali se znamo učinkovito postaviti zase, kakšen je vpliv drugih na nas in naš občutek za druge, koliko je v nas podjetnosti, kako je z našimi komunikacijskimi sposobnostmi, koliko je v nas optimizma in sposobnosti za rast, kako je z našo vztrajnostjo, koliko odgovornosti prenesemo, kakšne so naše organizacijske sposobnosti, kako močno smo vpeti v posvetno življenje, ali si znamo zagotoviti notranji mir …

O svojem značaju pogosto zmotno razmišljamo kot o danosti, ki smo jo dobili ob rojstvu in nas bo spremljala vse življenje. A to ne drži. Vsi vemo, da z leti skozi izkušnje spreminjamo pogled na stvari in sčasoma na marsikaj gledamo popolnoma drugače kot nekoč. Ko spreminjamo svoje poglede, spreminjamo svoj značaj. Tega procesa ne moremo ustaviti, pač pa je od nas odvisno, ali bomo pustili, da se nam značaj spreminja spontano ali ga bomo spreminjali zavestno. Veliko lažje se bomo zavestno spreminjali, če bomo uporabili Djotiš in izkoristili razpoložljive informacije o svojih izhodiščnih karakternih danostih. 

Naš današnji odziv je posledica včerajšnje situacije

Djotiš nam razkriva tudi sliko izhodiščnih situacij na vseh pomembnejših področjih življenja. Življenje ob rojstvu namreč ni nepopisan list, ampak nadaljevanje neskončnega cikličnega procesa, v katerem se prepletajo konkretne življenjske situacije in naši odzivi nanje. Naš današnji odziv je posledica včerajšnje situacije in hkrati vzrok vsemu, kar bomo doživljali jutri. Z Djotišem nam je na voljo nekakšna matrika zatečenega stanja o tem, katere okoliščine bodo imele največji vpliv na nas, kakšne so izhodiščne možnosti glede imetja, kako je zastavljeno naše življenje, ko gre za vrstnike, mamo, družino, prednike, otroke, šolanje, tekmece, partnerstva, očeta, učitelje, vzornike, kariero in prijatelje, na katerih področjih bomo želeli imeti nadzor in kaj spustiti iz življenja. Povedano drugače: na voljo nam je slika naših izhodiščnih možnosti, da bi jih lažje polno izkoristili oziroma se pravočasno posvetili tistim področjem, kjer bi nas nadaljevanje v utečeni smeri lahko spravilo v težave. 

Ujeti pravi trenutek

Še nekaj pridobimo z Djotišem: zelo zanesljivo časovnico, ki nam za celotno življenje pokaže, kdaj bo neko področje posebej izpostavljeno in kakšna bo naša izhodiščna naravnanost do tega področja. Z Djotišem lahko za vsako od njih vnaprej vemo, kdaj bo prišlo, na katero področje življenja bo najbolj vplivalo, kaj nam bo takrat največ pomenilo in kako bi se zaradi svojih izhodiščnih značajskih potez ob tem lahko počutili. Če poznamo naravo obdobja, ki prihaja v naše življenje, če vemo, kdaj bo prišlo in za kako dolgo, in če se zavedamo, da lahko kadarkoli zavestno spreminjamo svoja stara prepričanja in utečene odzive, se lahko na vsako prihajajoče obdobje ustrezno pripravimo in ne glede na naravo obdobja vedno zanesljivo krmarimo skozi življenje. Če vemo, kaj bi se nam jutri lahko zgodilo in zakaj, potem imamo izvrstno priložnost, da danes delujemo drugače in si s tem sami premišljeno ustvarjamo drugačno prihodnost. 

Djotiš povečuje možnost svobodne izbire

Življenje ima v vsakem trenutku neko smer, ki jo je z Djotišem možno predvideti. Kam nas vodi, je odvisno od vsega, kar smo doslej počeli. Tistega, kar se je že zgodilo, ne moremo več spremeniti, lahko pa pomembno vplivamo na prihodnost. Kakšna bo, je zelo odvisno od tega, kako se bomo odzvali v položaju, v katerem smo, in kakšen pomen bomo pripisali situaciji, ki jo doživljamo. Naš zdajšnji odziv bo pomembno oblikoval našo prihodnost.

Medtem ko področja in obdobja ne moremo spreminjati, svojo naravnanost lahko. Naravnanost je tisto, kar pri različnih ljudeh ustvarja zelo različne izkušnje na istem področju življenja. Če poskrbimo za svojo naravnanost, poskrbimo za vrsto izkušnje, ki jo bomo doživeli. Izkušnje pa so edino, kar zares šteje v življenju. S poznavanjem Djotiša, sebe in zakonitosti življenja spoznamo, da življenje ni niti pravično niti krivično, ampak nepristransko in predvidljivo. Djotiš nam pomaga, da se iz strahu pred novim in drugačnim ne oklepamo starih poti, ki nas niso vodile k cilju. Strah je namreč čustvo, ki se poraja iz negotovosti. Najbolj učinkovito zdravilo zanj je vedenje, to pa prihaja od Djotiša. 


V naši spletni knjigarni so vam na voljo čudovite knjige o astrologiji. Zagotovo boste našli kaj zase.


Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorice Mateje Kunc, učiteljice djotiša in svetovalke, motivacijske terapevtke, predavateljice in avtorice.