Telo

Vprašanje ni zato, da bi se počutili slabo, če ugotovite, da (še) nimate idealnega odnosa s svojim telesom, ampak je namenjeno temu, da začnete o njem razmišljati drugače. Da ugotovite, da potrebuje vašo ljubezen, pozornost, hvaležnost in da se z njim dejansko lahko pogovarjate. Vaše telo sliši vse vaše izrečene in neizrečene misli ter se na njih odziva.

Tega nas ni nihče učil. Pravzaprav nas današnja družba sili, da svojih teles ne sprejemamo, oziroma v to, da se počutimo, kot da je z nami in našimi telesi ves čas nekaj narobe. Tako smo pridni potrošniki. Mediji nam govorijo, kaj je lepo in zdravo. Lepotni ideali se skozi zgodovino spreminjajo. Nekoč je bila modna bela polt, drugič je modno biti zagorel. Enkrat so modne obline, drugič ne. Včasih so imeli vsi naravno barvo las, danes so nepobarvani lasje med odraslimi ženskami bolj izjema. Še bi lahko naštevali. Veliko se ukvarjamo s svojo zunanjostjo, ampak dokler nimamo odnosa do svojega telesa in svoje notranjosti, je vse zaman. Sreče tam ni.

NAŠ NAJVEČJI KOMPAS

Po nasvete se zatekamo k strokovnjakom in vse pogosteje odgovore za težave iščemo na spletu, medtem pa je naše telo naš največji kompas. Vse ve. In vse nam lahko pove. Samo vprašamo ga navadno ne. Vaše telo zelo dobro ve, v čigavi družbi in kakšnem okolju se dobro počuti. Pokaže tudi, kdaj je utrujeno, kdaj gre rado spat, kdaj rado vstane. Pove, kdaj je lačno in kdaj žejno. Le kdaj in kje smo ljudje izgubili povezavo s tem svojim kompasom? Verjetno takrat, ko smo se začeli oddaljevati od narave, naravnih ciklov, intuicije in vse odločitve zaupali razumu.

3-JE NAČINI POGOVORA S TELESOM

1. TELESU ZAČNITE POSTAVLJATI VPRAŠANJA.

O vsem, kar se ga tiče. Kaj bi rado jedlo? Kakšne obleke bi rado nosilo? Kaj potrebuje od vas? Kakšna vadba je zanj zabavna? Presenečeni boste nad tem, da boste resnično dobili odgovor v obliki zavedanja. Sledite mu. Pozabite na smernice zdrave prehrane. Vaše telo ve. Zagotavljam. Če ga boste res poslušali, boste videli, da si ne želi jesti samo čipsa in sladkarij. Morda tega sploh ne želi. Ne predvidevajte, ne poslušajte in ne kopirajte drugih, sprašujte svoje telo!

2. VSAK DAN NAREDITE VSAJ NEKAJ ZA SVOJE TELO.

Namenite mu vsaj pol ure. Morda potrebuje vadbo. Vsako telo potrebuje gibanje. Samo pravo gibanje za svoje morate najti. Privoščite mu masažo. Kopel. Sprehod. Access Bars tretma. Morda potrebuje počitek. Vprašajte ga vsak dan znova. Namenite vsaj pol dneva ali še bolje en ves dan v tednu svojemu telesu. Počnite tisto, kar vaše telo ljubi. Tisto, ob čemer se počutite dobro. Polni energije. Lahkotno.

3. OSREDOTOČITE SE NA VSE DOBRO IN RAZVIJAJTE HVALEŽNOST ZA TELO.

Za vse funkcije, ki jih vsak dan opravlja. Zahvalite se za vse neumnosti, ki jih ( je) prenaša(lo). Morda je čas, da se mu za to opravičite. Bodite iskreni in mu priznajte, da zmore marsikaj. Mu boste zdaj začeli vračati? Se lahko vsak dan objamete, pobožate in mu rečete preprosto HVALA?

Povzeto po članku iz revije Karma+, avtorice Polone Plešec, univ. dipl. pedagoginje in Access Bars facilitatorke. Celoten intervju si lahko preberete v reviji Karma+.