Receptov, namigov, nasvetov in teorij je toliko, kolikor je zvezd na nebu. Toda uzreti moramo tisto, pod katero smo se srečno rodili, kot se rada pošalim, in ji slediti. Ubrati je treba tisto pot, za katero čutimo, da se prilega našim podplatom in nam je pisana na kožo. Večkrat je treba prisluhniti svoji duši in srcu ter manj prebivati v glavi. Na ta način se po preprosti naravni metodi spet približamo preprostosti.

KDO SE BOJI PREPROSTOSTI?

Človek se boji preprostosti, ker je ne razume. Boji se, da preprostost pomeni dolgčas, v resnici pa pravo zabavnost in čarobnost tiste otroške brezskrbnosti, po kateri ves čas hrepenimo, uzremo in doživimo takoj, ko nehamo komplicirati. Ko postanemo pozorni na štiri največje miselne procese, ki nam ustvarjajo frustracije, povzročajo strah in s tem posledično kompliciranje. Opazujte svoje misli in kadar koli se zasačite, da se primerjate, predvidevate, pričakujete ali obsojate, se ustavite in preusmerite misli v tukaj in zdaj.

To storite tako, da se preusmerite v opazovanje svojega dihanja. Znameniti mojster zena Thich Nhat Hanh v knjigi Dotik življenja, ki je na voljo tudi v naši spletni knjigarni, poudarja pomen malih (oziroma velikih) stvari, kot je dih. V dihu se skriva moč, saj nam pomaga pri zasidranju v telesu v zdaj. Posledično se misli, ki proizvajajo nepotreben balast, ustavijo. Tako se urimo v občutku povezanosti z življenjem, stanju sreče in notranjega miru, ki nam omogočajo širši vpogled v lepoto bivanja. Lepota je preprostost. Ko kipar odkleše stran vse, kar je odveč in nepotrebno, iz kamnite gmote ustvari skulpturo. Zato vam predlagam, da začnete odmetavati vse tisto, česar v resnici ne potrebujete za svojo srečo.

POENOSTAVIMO SE

Stanje prave sreče, ne tiste minljive in navidezne, največkrat izvira iz občutka, da smo povezani s seboj in z drugimi. Ko nam prisluhnejo, nas razumejo in sprejmejo in ko vse to počnemo zase in za druge, takrat smo preprosto srečni. Zelo rada promoviram recept za poenostavitev življenje, ki nič ne stane in za katerega sestavine smo s seboj prinesli že ob rojstvu. Lahko jih kombiniramo po svoji volji, za danes pa sem pripravila kombinacijo pet prijateljev in izbrala sledeče sestavine: razumevanje, prijaznost, sprejemanje resnice (odpuščanje napak sebi in drugim) in zaupanje. Če vse skupaj začinimo še s ščepcem sanjarjenja, imamo vse potrebno za umetnost preprostega življenja. Poskusite, zelo je okusno in hranljivo. Pet prijateljev nam vrača otroško brezskrbnost in občutek, da je življenje preprosto.

PET PRIJATELJEV

1. Kdaj ste nazadnje imeli občutek, da so vam resnično prisluhnili? Vas res poslušali? Zares slišali? In kdaj zares vi drugemu prisluhnete, ga poslušate, slišite in ne le kimate z glavo? Strah pred tem, da ne bi bili slišani, razumljeni in upoštevani, je eden najbolj zgovornih strahov, zato ljudje veliko več govorimo, kot poslušamo. Kar je neumno, saj je ravno poslušanje edina prava pot do ljubezni. Naučite se te preproste čarovnije. Poslušajte sogovorca z očmi in ušesi sočasno. Pozabite nase in na svoje misli. Predstavljajte si, da je stisnjena pest desne roke vaše srce in jo nežno položite v odprto dlan leve roke. Slišati pomeni poslušati s srcem. Presenečeni boste, kako hitro bodo tudi drugi vam prisluhnili, ko boste želeli, da ste slišani.

2. Pravijo, da je prijaznost najvišja oblika svobode. Svoboda pa je drugo ime za ljubezen. Preden pokažete in izrazite svojo prijaznost do sočloveka, najprej nahranite s prijaznostjo sebe in svojo dušo. Nato si prisluhnite in slišali boste hvaležnost univerzuma, ki vas bo bogato nagradilo. Nasmejite se sami sebi, pobožajte se po obrazu, objemite se, razumite se, odpustite si napako, sprejmite svoje padce, veselite se vzponov, pohvalite se, potolažite, kupite si drobno darilce, podarite si gesto prijateljstva, naredite si uslugo, sprijaznite se s seboj! Predvsem pa si ne pozabite vsak dan zaželeti dobro jutro in lahko noč. Potem vse to in še kaj več podarite tudi svojim bližnjim.

3. Seveda nismo popolni. To bi bilo nenaravno. Naravno je želeti si spontanost, srečo in zadovoljstvo. Naravno je živeti v ljubezni. Zato si ljubeče dovolite napake, saj so sestavni del naravnosti. Toliko Ljubezni vas čaka, odprite se ji in ljubite svoje napake. Recite si, da ste doslej življenje raziskovali, zato ni potrebe po zameri, jezi, žalosti ali nemoči, ki jih čutite ob svojih »napakah«. Napake so na tem svetu zato, da se iz njih nekaj naučimo.

4. Zaupanje izvira iz ljubezni in zato nosi v sebi neverjetno moč. Ne prebiva v glavi in ne da se ga razumeti. Zaprite oči in ga začutite v srcu. Tam je njegov pravi dom. Potem odprite oči in poglejte, kako odganja strah. Strah, ki zakriva resnico, da to, kar vam zares pripada – vaš pravi Jaz, nikoli ne morete izgubiti. Zaupajte Sebi in zaupajte Življenju, saj Življenje zaupa Vam. Sicer se ne bi rodili.

5. Umetnost sanjarjenja se skriva v tem, da si ga zavestno dovolimo in v njem uživamo. Sanjarjenje ni izguba časa. Sanjarimo lahko o ljubi osebi, novi hiši, dopustu, potovanju, uresničitvi svojega poslanstva, poslovnih uspehih, srečnem izidu težave, novih vizijah, miru v sebi in na svetu – o čemer koli! Bodite pozorni le, da radostno sanjarite o tem, kar lahko postane resničnost v prihodnosti in se izognite žalostnemu sanjarjenju o tem, kako bi moralo biti v preteklosti. Ko ste najbolj utrujeni, naveličani in se počutite brezciljno, obupano, prazno ali razočarano, si namenite čas za sanjarjenje. Osvežilo vas bo, napolnilo, stimuliralo, motiviralo, pomirilo, nasmehnilo in opremilo s kakšno preprosto novo idejo. Dovolite si sanjarjenje, ampak ne pozabite naviti budilke, ki vas bo vrnila v resničnost, v tukaj in zdaj. Tu čakajo sanje, da jih uresničimo.


Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorice Silvije Jovanovič, osvetljevalke prihodnosti in ustanoviteljice POGLAVARJA, metode za srečno življenje.