Samopodoba je pravzaprav vse, kar mislimo o sebi, kar čutimo glede sebe, koliko se cenimo, spoštujemo in kako močno verjamemo v svoje sposobnosti in darove. Največkrat pogled z ogledala hitro odvrnemo. Ker v trenutku na sebi najdemo kup napak in nismo zadovoljni niti s svojim videzom niti s svojimi dejanji in dosežki. Zato o svoji samopodobi redko razmišljamo in se raje posvečamo drugim stvarem ter ljudem, da z njimi polnimo praznino, ki jo prinaša slaba samopodoba.  

Nastanek vaše samopodobe

Predstavljajte si, da je znotraj vsakega človeka ogromen računalnik z veliko praznega prostora. Na disk tega računalnika se od spočetja dalje začnejo nalagati različne informacije. Vse, kar smo slišali, videli, občutili, vse, kar nam je nekdo rekel in kar smo slišali, da naj bi nekdo rekel o nas… Skratka vse, kar smo doživeli. In da je stvar še nekoliko bolj zapletena, ta disk ob našem rojstvu ni bil prazen, temveč so se vsi ti novi podatki nalagali na stare programe naših staršev, babic in dedkov, prababic in pradedkov in tako dalje.

Zdaj pa se poskusite spomniti, kaj vse bi lahko bilo zapisano na tem računalniku. Največkrat nismo bili deležni zelo veliko pohval in spodbud in na ta svoj notranji računalnik smo nekritično shranjevali popolnoma vse. Brez selekcije, brez izjeme. Če bi seštevali pozitivne in negativne zapise, bi bilo na tehtnici zagotovo več slednjih. Ker so nas tako vedno znova in na vsakem koraku »popravljali« in nas opozarjali na to, kar ni dobro, smo nehote iz vseh teh zapisov ustvarili program, ki nam govori: »Nisi dovolj dober, potrudi se še bolj, nisi vreden lepih stvari in ljubezni, poglej se, kakšen si, zguba, če se ne boš zelo trudil, te ne bo nihče imel rad...« Poznate kakšno od teh misli? Se vam porodi tu in tam? To je znak, da imate v svojem računalniku negativne programe, ki ne priznavajo vaše edinstvenosti, vaše vrednosti, vaših sposobnosti, vaše pameti, vaše lepote. In verjetno niti ne verjamete čisto zares, da bi utegnili vse to biti in imeti.

Soočenje

Ko sem pred leti začela z vajami za izboljšanje svoje podobe, sem najprej želela napisati spisek vseh svojih lepih lastnosti. Napisala sem štiri, potem pa se nisem mogla spomniti nobene več. Koliko jih najdete vi? Če ste se tudi vi ustavili pri štirih, potem nimate bleščečega zavedanja svoje vrednosti. To je znak, da bi bilo dobro ozreti se v različna življenjska področja in se zamisliti nad tem, koliko in če sploh smo zadovoljni v življenju. Vprašajte se, kakšni so vaši odnosi z bližnjimi. Kakšen partnerski odnos imate? Poglejte, kako ravnate s seboj. Se upoštevate? Se bojite izraziti svoje mnenje, ker vas je strah, da vas bodo zasmehovali, morda izločili ali pa si mislili, da ste neumni? Imate velikokrat težave z denarjem? Ste nezadovoljni s svojim telesom in zdravjem? Nimate prijateljev? Če ste ob branju teh stavkov v sebi začutili kakršen koli občutek tesnobe, se vprašajte, kaj vam sporoča ta občutek. Katero področje vašega življenja je najboljše ogledalo vaše slabe samopodobe? In ko vam bo zares dovolj tega, da si ne upate, pa bi si želeli, da želite, pa si ne upate, in ko boste imeli dovolj, da živite svoje življenje za druge, ne zase, potem je napočil čas za akcijo. 

Kaj pa zdaj?

Soočili ste se z dejstvom, da na nekaterih življenjskih področjih niste najbolj zadovoljni in želite narediti korak naprej. Vaše okolje je seveda navajeno, da ste takšni, kakršni ste. Uslužni, vedno pripravljeni narediti vse za druge, ne prepirate se, radi imate mir v družini … Zato si vaša bližnja okolica ne želi, da izboljšate svojo samopodobo. Ker ko boste to storili, boste postali manj ustrežljivi. Čim bolj se boste zavedali svoje vrednosti, manjkrat boste popuščali sebi v škodo, ne boste več sklepali slabih kompromisov, vzeli si boste čas zase. Boste pa bolj polni energije, nasmejani, zadovoljni, radostni, iskrivi, spočiti in pripravljeni na nove izzive.

Začnete lahko s pisanjem spiska svojih dobrih lastnosti. Potem se postavite s tem spiskom pred ogledalo in na glas preberite zapisano. Ob tem se glejte v oči. Kaj ste začutili? Vas je sram, da si poveste, da ste pametni? Kdaj vam je nazadnje nekdo rekel kaj takšnega? Povejte si vse tisto, za kar ste od nekdaj hrepeneli, da bi vam povedali vaši starši. Povejte si vse, kar ste želeli slišati od vam ljubih ljudi, pa niste. Odločite se tudi, da s tistim trenutkom prenehate z negativnim samogovorom. Če vas nihče nikdar ni hvalil, če so vas vedno znova samo popravljali in opozarjali na napake, ne počnite tega še sami sebi! STOP negativnostim v zvezi z vami. Raje si večkrat na dan povejte kaj lepega. Potrepljajte se po rami in uživajte v občutku, da ste enkratni, da ste vredni in čudoviti. Kajti prav takšni smo v svojem bistvu vsi ljudje!

Bližnjice so!

Odločitev, da bomo nekaj spremenili, je vedno naša. Vsak se odloči zase, kajti vsak mora svoje delo opraviti sam. Lahko pa uberemo bližnjice, čeprav je vsako spreminjanje največkrat proces, ne hipno dejanje. Če imamo ob sebi ljudi, ki nas podpirajo pri naši odločitvi, je mnogo lažje. Ni se nam treba skrivati in pretvarjati. Pred nikomer nas ni sram, da beremo knjige in revije o osebni rasti, lahko se pogovarjamo in skupaj napredujemo. Odlična bližnjica je mentorstvo, kjer imamo ob sebi nekoga, ki ves čas korigira našo smer, da se ne oddaljimo preveč od začrtane poti. Lahko se vključimo v kakšen program ali najamemo coach-a. Poti in načinov je veliko. Odločitev za to, kako boste živeli, pa je vedno in samo vaša!

V naši spletni knjigarni je na voljo knjiga Saše Einsiedler z naslovom Moja samopodoba je moja odločitev v kateri boste izvedeli še več o tej temi, na voljo pa so tudi druge knjige o samopodobi.

 Povzeto po članku, objavljenem v reviji Karma+, avtorice Saše Einsiedler, DreamBuilder coach.