Vedeževanje in prvi začetki

Prve dokaze o vedeževanju lahko najdemo v pradavnini, ko so verjeli, da lahko prihodnost napovedo preko vremenskih pojavov, iz vedenja živali, z opazovanjem različnih znamenj. Pomagali so si tudi z raznimi kamni, amuleti, kostmi, skratka s stvarmi, s pomočjo katerih so si izdelali orodja, pripomočke, preko katerih so lažje priklicali vizije iz prihodnosti.


Kako so vedeževala starodavna ljudstva

Kitajci so si npr. pomagali z razpokami na kosteh žrtvenih živali, preko katerih so napovedovali prihodnost. Ljudstva iz Evrope so uporabljala rune (črke starih germanov). Stari Grki so se zatekali k svečenici Pitiji, ki je pod vplivom opiatov v transu vedeževala in s svojimi videnji pomagala pri vseh pomembnih odločitvah. Grški filozofi in matematiki so se zatekali k astrologiji, preko katere so dobili vpogled v prihodnost. Čeprav so torej bili pristopi in pripomočki precej različni, pa je bil namen vseh starodavnih ljudstev enak – napovedati prihodnost.


Moderne tehnike vedeževanja (najbolj popularne)

Astrologija je še danes ena izmed močnejših orodij za napovedovanje prihodnosti, saj temelji na znanstvenih spoznanjih, preko katerih vedeževalec interpretira in napoveduje prihodnost.

Nekoliko manj razširjene oz. popularne tehnike vedeževanja so branje prihodnosti iz kavnih usedlin (kjer se interpretira pomen vzorcev), kristalne krogle (v kateri nekateri vidijo sence ali pa je zgolj pripomoček za pomiritev in fokusiranje) ali iz dlani (kjer se vedeževalec osredotoča na potek črt ter jih analizira). Danes verjetno najbolj priljubljena tehnika vedeževanja pa je kartomantika ali vedeževanje iz kart. Poznamo več vrst kart, od tarot kart do ciganskih kart, vedeževalci pa se lahko poslužujejo tudi čisto navadnih igralnih kart. Verjetno pa je vsem jasno, da je najbolj pomembna oseba, ki napoveduje prihodnost in njene sposobnosti, karte so le vedeževalčevo orodje.

Kot rečeno, ljudje smo radovedna bitja, v težkih časih iščemo odgovore, vendar pa se moramo zavedati, da prihodnost človeka verjetno ni v popolnosti določena, kot že pravi star pregovor, vsak je svoje sreče kovač, kar pomeni, da si prihodnost krojimo tudi sami.


Vedeževanje in knjige

Za vse, ki jih zanima veda o vedeževanju pa smo tudi v naši spletni knjigarni pripravili kopico zanimivih knjig, ki strokovno, a nazorno proučujejo tematiko napovedovanja prihodnosti. Izbirate lahko med knjigami, ki vas bodo dodobra poučile o vse pristopih ter tehnikah vedeževanja ali pa zgolj informirale in poglobile vaše znanje o omenjeni tematiki.