Napoleon Hill

O veri in upanju piše tudi Napoleon Hill, avtor svetovne uspešnice Z idejo do bogastva, ki nam v svoji knjigi Motivacijski načrt Napoleona Hilla želi predstaviti 365 citatov, enega za vsak dan v letu. Vsak citat spremlja navdihujoče sporočilo, ki pojasnjuje in analizira njegove besede ter vam pomaga, kako močne koncepte, ki jih vsebujejo citati, uporabiti v vsakdanjem življenju.

KDOR JE POMIRJEN S SEBOJ, JE TUDI S SVETOM.

Miru vam ne more podariti nihče. Pride lahko samo od znotraj. Razvoj notranjega miru je vseživljenjsko poslanstvo. Ker se svet okoli vas spreminja in se razvijajo tudi vaša razmerja z drugimi, bo vaša osebna varnost ogrožena. Spremembe, zlasti velike, se zmeraj zdijo zastrašujoče. Ko rastete z odzivi na življenjske izzive, se lahko z viharji življenja učinkoviteje spopadate. Ko dozorite kot posameznik, naj vaš osebni program izpopolnitve vključuje hrano za duha pa tudi za telo in um.

SREČA IN SMOLA SPLOH NE OBSTAJATA. VSE IMA VZROK, KI POVZROČA USTREZNE UČINKE.

Brezpogojnosti v življenju so redke. Skoraj vsako dejanje lahko ima učinek na vas ali druge, ki je lahko dober ali slab, pozitiven ali negativen, odvisno od okoliščin. Dejanje, ki je v določenem primeru popolnoma primerno, je ob drugem času in na drugem kraju lahko popolnoma neprimerno. Ali imate srečo ali smolo, je odvisno od vašega odziva na okoliščine in ne toliko od samih okoliščin. W. Clement Stone je pogosto dejal, da je pozitivni mentalni odnos odnos, ki je primeren v okoliščinah. Odnos ‚zmorem‘ se manifestira v pozitivnem delovanju, kar skoraj vedno ustvarja pozitivne rezultate. Ko ukrepate v duhu pozitivnih dosežkov, boste imeli srečo, četudi rezultati ne bodo taki, kot ste jih pričakovali ali kot ste si sprva želeli. Pozitivna dejanja sčasoma zmeraj ustvarijo pozitivne rezultate.

EDINA STALNICA V CELOTNEM VESOLJU SO SPREMEMBE. NITI V DVEH ZAPOREDNIH DNEH NI NIČ ENAKO.

Rimski filozof Plinij starejši je v prvem stoletju zapisal, da je »edina gotovost v življenju, da nič ni gotovo«. Že preden so bile te besede zapisane, so se ljudje upirali spremembam, jih analizirali in poskušali nadzorovati, a vse to zaman. Če želite biti uspešni v današnjem visokotehnološkem, hitrem svetu, boste morali biti na spremembe več kot pripravljeni. Celo več, naučiti se jih moramo navdušeno sprejemati. Kot je ameriški pisatelj Alvin Toffler nekoč zapisal v svoji uspešnici Future Shock, bodo v informacijski dobi uspešni tisti, ki se bodo sprememb razveselili in jih sprejemali ter se jim ne bodo upirali.

DANAŠNJE SKRBI BODO POSTALE NEPRECENLJIVE IZKUŠNJE JUTRIŠNJEGA DNE.

Če se spomnimo za nazaj, se nam številni naši najhujši strahovi zdijo tako nenavadni. S skrbmi, ki so se nam takrat zdele tako velike, smo se nekako spopadli in se lotili bolj produktivnih zadev. Pravzaprav pozneje pogosto ugotovimo, da smo v tistih trenutkih strašnega, travmatičnega stresa s svojimi strahovi precej pretiravali. Sčasoma pa odkrivamo, da smo se iz teh izkušenj največ naučili o sebi in življenju. Del zrelosti je prepoznati, da navadno nič ni tako grozno, kot se sprva zdi. Izkušnje nas učijo, da lahko vedno najdemo rešitev za težavo, če si vzamemo čas in situacijo analiziramo ter se nanjo ustrezno odzovemo. Če naše skrbi sprožijo lastne negotovosti in občutki manjvrednosti, lahko obnovimo svojo samozavest tako, da storimo tisto, kar je potrebno za odpravo težave, izostrimo svoje spretnosti in izboljšamo svojo učinkovitost.

VEČINA SKRBI NI POL TAKO RESNIH, KOT SE NAM SPRVA ZDIJO.

Marsikatera noč je neprespana zaradi skrbi, ki ob dnevni svetlobi novega dne postanejo nepomembne. Ponoči ali ko smo sami, se zdi vse bolj turobno. V takih trenutkih um pretirava, dokler se ne prepričamo, da so stvari še slabše, kot dejansko so. Ne izgubljajte energije, ki bi jo lahko usmerili v reševanje težave, z nepotrebnimi skrbmi. Če vam skrbi kratijo spanec, imejte zraven postelje beležko. Namesto da bi skrbeli za nekaj, kar morate storiti, ali pa se vznemirjali zaradi težave, za katero niste prepričani, kako jo boste rešili, naredite seznam stvari, ki bi jih morali narediti jutri, da se boste soočili s položajem. Ugotovili boste, da je veliko lažje pustiti svoje skrbi v beležki, kot pa jih premlevati vso noč.

UPANJE IN STRAH NE GRESTA SKUPAJ.

Upanje in strah sta nasprotujoči si čustvi; dokler imate upanje, lahko premagate vse strahove, ki vas mučijo. Upanje vam daje pogum, da vztrajate, ko se soočate s težavami, da iščete nove meje dosežkov. Kot pravi psiholog in avtor Karl Menninger: »Upanje je skromno, ponižno, nesebično, nakazuje napredek, je avantura, korak naprej – samozavestno iskanje nagrajujočega življenja.« Upanje je posledica priprave. Ko preučite možnosti v duhu pozitivnih dosežkov, je upanje neizogiben rezultat. Če se pri vsakem prizadevanju ustrezno pripravite na uspeh, boste pridobili samozavest, ki vas bo zagotovo in hitro pripeljala do želenega cilja. Ko doživljate odlašanje, neuspehe in začasne poraze, vam upanje daje pogum, da vztrajate, dokler ne premagate dvomov in strahov, ki nas občasno obremenjujejo.

Povzeto po knjigi Motivacijski načrt Napoleona Hilla, ki je na voljo tudi v naši spletni knjigarni.