Menstruacija

Menstruacija je pomembna

V starosti od 12 do 51 let, razen kadar ste noseči ali jemljete kontracepcijske tabletke, je vsak dan v življenju ženske del menstruacijskega ciklusa. Naše zavedanje sebe in celo naše sposobnosti se v skladu z našimi telesi in energetskimi ravnmi med ovulacijo ali krvavitvijo, bojem s PMS ali zanositvijo nenehno spreminjajo.

In vendar nihče ne govori o tem.

Vsi to le ignorirajo. Ženske naj bi bile iz dneva v dan enake, ne glede na to, da naša telesa doživljajo različne dele menstruacijskega ciklusa. Samo mirne ostanite in nadaljujte s tem, kar počnete.

Kot dekleta smo bile naučene, naj bomo pozorne na svojo prvo krvavitev. Seznanjene smo bile s tem, kaj naj uporabimo ob krvavitvi. Toda po tem: tišina. Skrijte jo, ignorirajte jo, poskrbite, da ne bo nihče opazil, da imate menstruacijo.

Iz tega izhaja naše prepričanje, da smo malo nore, ker vsak mesec doživljamo ta velika nihanja. Razen če imamo srečo, da imamo dobro prijateljico ali dve, ki z nami delita svoj notranji svet. Toda mnoge od nas tega nimamo. In tako smo same v svojem telesu. 

Vzemite, kar deluje in drugo pustite

Ta knjiga obravnava občutljivo temo. Vsaka ženska jo namreč vzame v roke z lastnimi občutji in edinstvenimi izkušnjami, lastnimi bolečinami in prepričanji. Morda vam ne bo blizu vse, kar je napisano. Morda šele stopate na pot samosprejemanja in se šele začenjate učiti o ciklih svojega telesa. Morda pa ste jih proučevali že več let in iščete vire, ki vam bodo pomagali še poglobiti poznavanje sebe ter vas spodbudili, da svoje ugotovitve in modrost delite tudi z drugimi ženskami v vaši skupnosti.

Ne glede na to, kaj je vaše izhodišče in kakšno je vaše ozadje, vas spoštujem in si želim, da vam bo ta knjiga dostopna in sprejemljiva.

Kadar naletimo na nove ideje, ki so drugačne od tega, česar smo se doslej naučili o svetu in nas samih, nas to lahko vznemiri. Začnemo lahko obsojati, občutimo sram, jezo ... Nove informacije so kot rdeča zastava: ali mora biti nekaj narobe z njimi … Ali pa se motimo mi. Večini med nami ni všeč, kadar se motimo. Počutimo se ogrožene in v nevarnosti.

Želim si, da se počutiš varno, draga moja. Hkrati pa si tudi želim, da se učiš in osebnostno rasteš. To je tudi razlog, da si se lotila branja te knjige.

Kadar torej predlagam nekaj, s čimer se ne strinjate, vas vabim, da se vprašate:

  • Ali vam je neprijetno preprosto zato, ker je to nova ideja?
  • Ali gre za nekaj, o čemer so vas učili, da je potrebno zavrniti ali ne odobravati?
  • Ali gre za nekaj, glede česar vas skrbi, da vas bodo drugi obsojali ali se vam posmehovali?
  • Gre za nekaj, kar ste že preizkusili in vam ni bilo všeč?
  • Ali pa morda izhajamo iz različnih predpostavk oziroma razumevanja? 

Bodite zveste sebi

Ob prebiranju pričujoče knjige bodite zvesti sebi. Ne morem vas voditi do samospoznanja. To lahko storite le sami. Jaz vam lahko priskrbim sveče in vžigalice. Vendar jih morate prižgati vi. Naj ta knjiga posadi semena – nato raziskujte informacije naprej: poiščite več o njih na spletu, vprašajte prijatelje in zdravnike, podvomite o njih, jih preizkusite v svojem življenju, in se prepričajte, ali predlagani nasveti in dejavnosti v vašem življenju „padejo na plodna tla“. Ali delujejo? Ali vas zdravijo? Ali vam pomagajo, da ste bolj v stiku s seboj in ljudmi v svojem življenju? Če je tako, potem so dobre in prave za vas.

Če predlagam nekaj, kar sovražite, potem se raje, kot da samo zavrnete idejo, vprašajte: kateri del mi ni všeč? Kaj bi bilo bolj sprejemljivo zame, katera alternativa bi bila zame zanimiva? Nato jo uresničite. Ustvarite svojo lastno edinstveno, čudovito pot do zdravljenja in celovitosti.

Moja najgloblja želja je, da vam pomagam častiti sebe, svoje telo in da vam pomagam vzpostaviti ponovno povezavo z vašimi ženskimi ritmi. Ta knjiga vam ponuja na stotine različnih načinov. Že eden je dovolj, da začrtate svojo pot in odstranite ovire. 

Začnite z majhnimi koraki

Kadar ženske delamo na sebi, kar je pogosto v nasprotju s tem, kar smo bile naučene v naši kulturi, mnoge ugotovimo, da je lažje začeti z majhnimi koraki in v zasebnosti, medtem ko se še vedno učimo in rastemo. Na ta način smo manj ranljive in manj je možnosti, da bi se sramovale sebe ali da bi nas drugi zasmehovali pri naših začetnih poskusih. Nekatere potrebujejo podporo in spodbujanje s strani skupine podobno mislečih žensk, ki raziskujejo ta nova spoznanja. Še enkrat poudarjam – izberite, kar deluje za vas. 

Vzemite si čas.

Bodite nežni s seboj

in z vsemi, ki jih boste srečali na poti. 

Ne pozabite, da niste sami. Več kot dve milijardi žensk po vsem svetu potuje po tej poti: tihe sestre lune. S pomočjo te knjige se boste naučili, kako prižgati svoj plamen modrosti in ga deliti s svojimi hčerami, sestrami in skupnostjo. Našli boste načine za čaščenje in podporo druga druge ter prekinili svoj molk o tem, kaj v tem svetu pomeni živeti v ženskem telesu. 

Torej, tukaj smo, na začetku naše skupne poti,

na kateri bomo raziskale skrivnosti, kaj pomeni biti ženska.

 

Povzeto iz knjige Modrost ženskega telesa, ki je na voljo tudi v naši spletni knjigarni.