Srce, ki je na sredini med vsemi ostalimi čakrami, predstavlja ravnovesje. Srčna čakra združuje tako naš notranji kot zunanji svet ter uravnava naše misli in dejanja z uporabo enega čustva: ljubezni. 

Znaki prekomernega pretoka energije skozi srčno čakro

Posameznik s prekomernim pretokom energije v srčni čakri je običajno zelo energičen. Takšni posamezniki so zlahka opazni, saj ne morejo sedeti pri miru, ker morajo neprestano nekaj počnejo, sicer postanejo nemirni. Zaradi svoje zelo energične narave pogosto začnejo izpolnjevati nalogo, vendar je ne morejo dokončati, če je dolgotrajna. Zanje je najboljši tip dela tak, ki se lahko opravi hitro in preprosto.

Ker v njihovo srce priteka preveč duhovne energije, so posamezniki s prekomernim pretokom skozi srčno čakro pogosto tisti, ki prvi ponudijo pomoč ljudem v stiski. Lahko postanejo nesebični do točke, da so kot mučeniki, saj resnično čutijo bolečino in bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bi pomagali osebi, ki trpi ali je v stiski. Na ta način so lahko tudi ranljivi in še posebej, kadar gre za področje financ, za takšne ljudi velja, da imajo zares zlato srce.

Velik pretok energije in ljubezni do vsega živega se lahko na prvi pogled zdi idealen način življenja, vendar pa to ni dobro, kadar oseba postane tako prizadeta, da ne more iti na delo zaradi tega, kar je videla zjutraj po televiziji, ali nima dovolj denarja, da bi skrbela zase zato, ker ga je dala drugim. 

Znaki premajhnega pretoka energije skozi srčno čakro

Pomanjkanje energije v srčni čakri vpliva na naše pomanjkanjem ljubezni, ne le do sebe, temveč do življenja na splošno. To se zgodi, kadar smo čustveno ranjeni in se naša srčna čakra zapre, da bi nas zaščitila pred nadaljnjo bolečino, sledi pa faza zanikanja. Sami sebi govorimo, da ne potrebujemo drugih in se ne želimo povezovati, da ne želimo ljubiti zaradi bolečine, ki smo jo čutili. V resnici je ravno nasprotno, saj kadar se počutimo tako, še bolj potrebujemo ljubezen in podporo drugih, da bi ozdravili naše rane.

Srčna čakra se lahko poškoduje kadar koli; na primer v otroštvu, če nas starši na kakršen koli način zavrnejo, ali pa v odrasli dobi, če ne čutimo več ljubezni do nekoga ali on do nas. Če nas starši zavrnejo, si lahko nenehno prizadevamo pridobiti njihovo priznanje, vendar nas pogosto zavračajo znova in znova.

Posledice tovrstnih pogostih zavrnitev so občutki neuspeha, mnenje, da oseba ni vredna sprejemanja in ljubezni ter da se mora bolj potruditi. Edini način za premagovanje tega je, da se soočite s tistim delom sebe, ki še vedno išče odobritev, in se vprašate: ali se resnično tako malo cenite, da potrebujete nekoga drugega, da odobri način, kako naj živite svoje življenje? 

Načini za uravnoteženje srčne čakre

Vaje za telo in duha

Pojdite na prosto in se sprehajajte v naravi, kjer je veliko divjih živali.

Čim bolj pogosto se nasmejte – to bo izboljšalo vaše počutje ter v srce prineslo občutke sočutja in ljubezni.

Joga – posebej vaje, ki odpirajo prsni koš.

Lotite se fizične aktivnosti, v kateri uživate – to bo odprlo vašo srčno čakro in prineslo veselje v vaše življenje.

Hrana

Hrano za uravnoteženje srčne čakre vključuje vse zeleno sadje in zelenjavo, zlasti kodrolistni ohrovt, kalčke, kivi, zelena jabolka, ječmenovo travo. Idealni so tudi zeleni smoothieji, saj lahko združite veliko različnih zelenih zelenjadnic. Prav tako je koristno pitje zelenega čaja.

Zdravljenje s kristali

Naslednji kristali so idealni za uravnoteženje srčne čakre. Morda se jih boste odločili nositi okoli vratu v obliki dolgega obeska, ženske pa lahko kristal tudi nežno vstavite v modrček:

• roževec,

• zeleni aventurin,

• zeleni oniks,

• zeleni kijanit in

• rdeči turmalin.

Meditacija - vaja

Izberite miren kraj, kjer vas ne bo nihče vznemirjal ali motil, vključno prek mobilnega telefona. Nekaj trenutkov tiho in mirno sedite.

Ko ste pripravljeni, zaprite oči in nežno položite roke nad predel srca.

Osredotočite se na srce in si dovolite, da občutite hvaležnost za svoje srce, bodite hvaležni, da ste v tem trenutku živi.

Občutite energijo, kako potuje skozi pljuča v srce.

Ko ste pripravljeni, tiho ali glasno recite sami sebi: »Zdaj izpuščam vso svojo jezo.«

Dopustite, da se iz vaših prsi dvigne kakršen koli občutek jeze in se oddalji od vašega telesa.

Ko ste pripravljeni, recite: »Zdaj izpuščam ves moj stres.«

Še enkrat občutite kakršen koli stres, skrbi ali bremena, s katerimi se soočate, kako se dvigne(jo) iz prsnega koša in odplavajo stran.

Zdaj ponovite vajo tako, da navedete katero koli čustvo, za kater veste ali čutite, da vpliva na vašo srčno čakro, kot sta žalost in sovraštvo.

Zdaj ko je vaše srce osvobojeno negativnih čustev in energije, ga napolnite z ljubeznijo.

Tiho ali glasno recite sami sebi: »Zmožen(na) sem dajati in sprejemati ljubezen«.

Izrecite še: »Sem ljubljen(a) in preskrbljen(a), prav tako ljubim in skrbim za druge.«

Dovolite, da se vaše srce napolni z ljubeznijo in sočutjem do sebe, drugih in vesolja kot celote.

Nekaj časa še ostanite v tem položaju, in ko ste pripravljeni, globoko vdihnite. Med izdihom spustite roke ob straneh telesa ter odprite oči, ko vam ustreza.

 

Še več koristnih vaj za uravnotežanje drugih čaker najdete v knjigi Ozdravimo čakre, ki je na voljo tukaj.