Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Bolšja palača

Na zalogi
SKU
978-961-6653-51-0
Dodaj v primerjavo
Cena 29,95 €
Roman Bolšja palača je nenavadna zgodba, ki sledi pripovedni strukturi Tisoč in ene noči, da nas seznani z nekoč ugledno, zdaj pa vse bolj zanemarjeno stanovanjsko hišo Bonbon, pred katero se kopičijo smeti in v kateri razsajajo bolhe, in ki jo je dal pred mnogimi leti za svojo bolno ženo zgraditi ruski emigrant.
Dodaj na seznam želja

"Mesto, ki se nastavlja vsaki sapici, mesto, ki je krmilo prepustilo množici usedlin uradne zgodovine – Istanbul,sprva pristanišče bega, ki je ljudem omogočilo, da so zbežali od vsega, Istanbul, ki je naposled sam postal razlog za beg. 
Vse polno Fortuninih ukan – v zavetju nekoč veličastnega poslopja, vsajenega v dodobra uhojeno ulico, poslopja z rožnato akacijo na vrtu … 

Stanovalci razkošno zaudarjajoče palače minevajočega sijaja spontano mešajo kosce resničnosti, ki je morda navpično rastoča laž ali, prav mogoče, večno ponavljajoča se vodoravnica."


Roman Bolšja palača je nenavadna zgodba, ki sledi pripovedni strukturi Tisoč in ene noči, da nas seznani z nekoč ugledno, zdaj pa vse bolj zanemarjeno stanovanjsko hišo Bonbon, pred katero se kopičijo smeti in v kateri razsajajo bolhe, in ki jo je dal pred mnogimi leti za svojo bolno ženo zgraditi ruski emigrant. Toda zgodba o času, v katerem je nastala palača, je samo uvod v vse bolj nenavaden preplet usod današnjih prebivalcev te ‘palače’, ki predstavljajo precej verodostojen in hkrati grotesken prerez današnje turške (oziroma istanbulske) družbe: univerzitetni profesor, frizerska dvojčka, postarana Madam tetka, študent, veri predani gospod Hadži Hadži, naivna Modra ljubica …

Kakor je za Shafakovo značilno, je roman pisan z izrazito ironično distanco, ki včasih prehaja celo v sarkazem in je še posebej učinkovita v uvodnem in zaključnem delu romana, ki še na koncu pravzaprav dobi skoraj tragične razsežnosti.


ZANIMIVOST:

Avtorica Elif Shafak je sprva pisala v turščini, njena zadnja knjiga v tem jeziku je Bolšja palača, nato je začela pisati v angleščini. O izkušnji je povedala, da jo kot pisateljico fascinira odkrivanje labirintov in ritmov, ki so lastni vsakemu jeziku. Izziv ji predstavlja tudi to, da mora pisatelj v drugem jeziku odkriti nov literarni glas, mora spet začeti od začetka.


RECENZIJE: 

Istanbul, ki je v romanu naseljen v Bolšji palači, Shafakova prikaže kot mesto, ki nam intuitivno pokaže, da sta Vzhod in Zahod na koncu koncev imaginarna koncepta, ki ju bo morda nekoč mogoče tudi odmisliti.
- Petja Grafenauer, Radio Študent

... kolaž med seboj prepletenih zgodb ekscentrično orisanih likov sodobne turške družbe. 
- Igor Coronini, Spletno pero

Junaki Elif Shafak so poglobljeno izrisani in prepričljivi, na ozadju njihovih intimnih zgodb, ki prehajajo druga v drugo, pa avtorica v obrisih zarisuje tudi podobo sodobnega Istanbula.

- Gaja Kos, Nedelo

Slikovna poizvedba internetno izvrže fotografije lepe, mlade in inteligentne ženske, avtorice tega romana, ki ga berem počasi, ker drugače ne gre. Pripoved spretno meandrira v in okrog Palače Bonbon, v in okrog slehernikov, ki živimo tako tesno in hkrati daleč drug od drugega. Branje, ki vleče.
- eka67, Knjižni molj na med.over.net

Roman se izstreli na hiperaktivno, neskončno smešno pot, polno farse, strasti, skrivnosti in številnih vpogledov v turško preteklost.
- The Independent

Vsake toliko se na področju romanopisja pojavi neverjeten dragulj, ki ga tragično spregledajo vsi po vrsti. Bolšja palača je ena takih knjig. 
- Scott Pack, Waterstone's

Turčija je trenutno v še enem vrtincu sprememb, ki obljublja, da bo spodkopal avtoriteto starih elit. V Bolšji palači [...] Shafakova obišče življenja različnih ljudi, ki prebivajo v stanovanjih ostarelega istanbulskega stanovanjskega bloka. S tem ni več glas Turčije iz osemdesetih, ki išče svojo pravo identiteto, temveč je postala glas nove generacije, ki se želi soočiti z uresničenjem, katerega morda ne bo nikoli odkrila.
- Andrew Finkel,www.turkishculture.orgof 

Preplet raznolikih pripovedi o stanovalcih – od Gospe Tetke, ekscentrične stare gospe v vrhnjem stanovanju, do Muse, neučinkovite oskrbnice v kleti – ima pikareskni šarm, ki združuje vsakdanjost s pridihom magičnega realizma. 
- Alev Adil, The Independent

Elif Shafak lahko preide iz piktureskne pripovedi o očetu in sinovem zlomljenem nosu na natančna opažanja, kako nenavadno se obup in ljubezen izkazujeta brez prestanka. Čeprav si palača Bonbon, ki jo je na mestu ruskega in armenskega pokopališča zgradil ruski priseljenec, jasno želi biti mikrokozmos Turčije, pa še bolj subtilno pooseblja grozno komedijo nezanimivih življenj.
- Isabel Montgomery, The Guardian

Gre za grotesken prerez današnje turške družbe ... Po besedah literarne kritičarke Gaje Kos je pisanje Shafakove zelo gosto stkano, vseeno pa roman diha, saj stanovalci stopajo v vedno nova razmerja. Liki so izrisani poglobljeno in prepričljivo, ena od velikih prednosti pisateljice pa je njena izrazita ironična distanca, ki pogosto prehaja v sarkazem.
- Alenka Vesenjak, STA

Palača Bonbon je Turčija v malem, pristni turški Minimundus ... Elif Shafak piše o svoji deželi kot o leglu Fortuninih ukan v zavetju nekoč veličastne palače Bonbon, v zavetju nekoč veličastnega cesarstva, v zavetju še vedno veličastne države ... Turški talent za ukano je en sam navdih; če se še niste prepričali na terenu, preberite Bolšjo palačo. 
- Smilja Štravs, Delo

... hiperaktivno, neskončno smešno doživetje, polno farse, strasti, skrivnosti in številnih vpogledov v turško preteklost.
- Šolski razgledi

Roman je pisan z izrazito ironično distanco, ki na trenutke prehaja v sarkazem, v zaključku pa zadobi skoraj tragične razsežnosti.
- Ana Geršak, Airbeletrina


Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 978-961-6653-51-0
Leto izdaje 2009
Število strani 334
Dimenzije 16,0 x 24,0
Vezava Trda
Izdal Sanje
Avtor Elif Shafak
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Bolšja palača
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Bolšja palača

Cena 29,95 €