Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Božič po svetu - Recepti petih celin

Na zalogi
SKU
9789616840972
Dodaj v primerjavo
Cena 22,90 €
Dodaj na seznam želja

"Božič je poleg velike noči največji krščanski praznik. Praznujejo ga tudi neverujoči, saj prinaša vrsto pozitivnih sporočil za sodobnega svetovljana. Številne šege in navade, ki sestavljajo podobo božiča, imajo korenine v nekdanjem začetku novega leta. 

To obdobje je že našim prednikom pomenilo čas, ko so se poskušali ubraniti vsega slabega in si hkrati napovedovati prihodnost. Šele v 4. st. n.št. je cerkev postavila 25. december kot dan Kristusovega rojstva, ki pa je hkrati zaznamoval tudi začetek novega leta. Leta 1691 je papež Inocenc XII. postavil 1. januar kot začetek novega leta, 25. december pa je ostal božič, tj. praznovanje Kristusovega rojstva. 

Vzhodna cerkev tega ni priznala in je uvedla praznovanje Kristusovega rojstva na 6. januar. Po starem koledarju je bil 6. januar tudi praznik rojstva boga Dioniza, zavetnika rodovitnosti in vina. Slovensko ime »božič« ima zelo stare korenine in sega v predkrščansko dobo, ko je zaznamovalo malega boga Svaroga ali Svarožiča. Ta je bil, podobno kot grški Dioniz, bog poljedelstva, ki se je vsako leto na novo rodil. Pestro dogajanje v bolj ali manj odmaknjeni preteklosti pojasnjuje številne različice sodobnih božičnih šeg in navad. Nekatere izmed teh so le še predmet zgodovinskega spomina, druge pa sooblikujejo bogastvo tega praznovanja v sodobnem svetu, ki ga s prazničnimi jedmi predstavlja tudi pričujoča knjiga." - Prof. dr. Janez Bogataj

Tradicija šepetaje zaupanih receptov in vrvrž v kuhinji pri pripravljanju sladkih in slanih jedi naredita božično obdobje še bolj čarobno. Zberite družino in prijatelje ter jih popeljite po Ameriki, Evropi, Afriki, Aziji in Oceaniji, skupaj uživajte v raznolikih okusnih jedeh, značilnih za te države.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789616840972
Leto izdaje 2013
Število strani 159
Dimenzije 19,5 x 23,0
Vezava Trda
Izdal Morfem
Avtor Euroimpala Sucursal
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Božič po svetu - Recepti petih celin
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Božič po svetu - Recepti petih celin

Cena 22,90 €