Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Brez človeka - Enoumje ne

Na zalogi
SKU
978-961-274-188-4
Dodaj v primerjavo
Cena 21,00 €

Knjiga Enoumje neoliberalizma z ustreznimi razlagami in primeri bralcu korak za korakom nazorno predstavi in obrazloži fenomen enoumja oziroma enake miselnosti, ki je sestavni del človekove osebne in družbene biti.

Dodaj na seznam želja

Knjiga Enoumje neoliberalizma z ustreznimi razlagami in primeri bralcu korak za korakom nazorno predstavi in obrazloži fenomen enoumja oziroma enake miselnosti, ki je sestavni del človekove osebne in družbene biti. Čeprav je enoumje izjemno vpliven in prisoten družbeni fenomen, ki je v primeru enoumne zagledanosti v neoliberalni model privedel celo do sedanje svetovne krize in gospodarskega zloma, je zavedanje o njegovem delovanju zapostavljeno. 
 
Pri obravnavi enoumja se nujno dotikamo tudi večnih tem, pri katerih lahko ugotavljamo, da ni neke večne in enotne resnice, ampak gre za množico pogledov, ki temeljijo na različnih izhodiščih. Zato je prvi del knjige posvečen prav osvetljevanju in dojemanju miselne in fizične narave človeka, družbe in sveta skozi najnovejša fizikalna, biološka in sistemska dognanja. Skozi načeli sodelovanja in tekmovanja, ki sta osnovni psihosocialni potrebi človeka, avtor pojasnjuje tudi pomen in razvoj vrednot skozi zgodovino, izvor morale in etike ter tudi oblikovanje pravnih pravil. Pri tem bralca pripelje v človekov čustveni in miselni svet, ki je močno podvržen psihološkim vplivom in manipulacijam. Nazorno predstavi, kako snovalci socialnega inženiringa uspevajo vzpostavljati enako miselnost oziroma enoumje, ki potem deluje v korist gospodarjev družbe. 
 
V drugem delu avtor bralca skozi poenostavljeno razlago delovanja gospodarskih, bančnih in finančnih sistemov vodi do razumevanja vzrokov in mehanizmov, ki so pripeljali do zadnjega svetovnega gospodarskega zloma kot posledice širjenja enoumne zagledanosti v model neoliberalizma. Pri tem se izkaže, da neoliberalni model nikakor ni nek naravni model, temveč umetna tvorba, ki daje prednost tekmovanju pred sodelovanjem, dobičku in bogatenju posameznikov pred uravnoteženostjo. Izhod nakaže v razmišljanjih in izkušnjah, ki govorijo v prid večje vloge demokratične družbe in države v urejevanju bolj uravnoteženih ekonomskih odnosov z upoštevanjem splošno sprejetih moralnih in etičnih načel.


Presenetljiva širina in globina. Vsebina spominja na široko cesto, ki je sestavljena iz mnogo križišč. Spominja na papežev Križev pot okoli Koloseja, ko se pred vsako od 12 slik ustavi in meditira, vsaj vzbuja tak vtis. Teh slik je v tej knjigi veliko več. Pravzaprav je skoraj vsak stavek lahko izhodišče oziroma postaja za poglobljeno razmišljanje in tudi polemiziranje, saj se dotika večnih tem, o katerih še vedno ni enotne resnice, ampak le množica pogledov, ki temeljijo na različnih, povsem legitimnih izhodiščih. Zato je njena presoja po vsebini zahtevna, vendar v današnjem času aktualna, potrebna in koristna.
Vojko Čok, ekonomist, predsednik nadzornega sveta Banke Koper

Da bi razumeli, moramo razčlenjevati – racionirati. Ta proces označuje knjigo, ki pokriva zelo širok nabor tem, od biologije do ekonomije in še več. Iz naslova ni mogoče zaključiti, da knjiga zrcali motiviranost razumeti razumske, čustvene in duhovne aspekte človekove percepcije in spoznavanja, nadalje tudi ni razvidno iz naslova, da avtor želi obravnavati posebnosti osebne rasti in naravo množic, za katere je značilno, da se lahko organizirajo v različne ekonomske in družbene sisteme. Besedilo označujejo pronicljive podrobnosti tudi avtorjevih lastnih izkušenj. Vseskozi tudi kombinira poglede, ki želijo uvesti ravnotežje med zelo različne, kompleksno uravnavane procese našega osebnega in družbenega vsakdana.
prof. dr. Robert Zorec, biolog

Zelo zanimivo branje, ki bralca popelje v razumevanje pomena in delovanja enoumja, ki ima odločujoč vpliv na delovanje družbe in posameznikov. Spoznamo njegove pozitivne vidike, ki pomenijo poenotenje stališč o neki temi, kar je pogoj za delovanje skupin, in tudi njegove zlorabe. Vprašanje je, kako dosežemo enoumje. Posameznik se lahko drži dogovora, tudi če se z vsebino sam (v celoti) ne strinja. Enoumnost je bistvena pri izmenjavi informacij, večumnost pa je sol poezije.
prof. dr. Vladimir Batagelj, matematik 

Tema knjige (prvi tipkopis) me je zelo vznemirjala, zdaj pa sem si zadeve zelo poenostavil. Ko nam je Fran Saleški Finžgar – bilo mu je 80 let – bogoslovcem dejal: 'Na svetu je vse prav', se nam je zdelo, da se je staremu zmešalo, zdaj ga pa že skoraj razumen. Temo razumem razvojno, prehoditi je treba pot rasti in razvoja. Gre za kulturo srca, začnimo pri sebi in naredimo to, kar smo sposobni narediti – spremeniti.
prof. dr. Stanko Ojnik, duhovnik in pravnik

Odlična filozofska knjiga, eno redkih del, ki te sistematično in nazorno pelje v iskanje odgovorov o smislu življenja, človeka in družbe v današnjem času. Vidi se, da je knjigo pisal pravnik, ki zna sistematično podati in obrazložiti svoja stališča.
Srečko Kukovec, politolog 

Enoumje je temelj za uresničevanje vsake velike ideje in končni cilj marketinških in komunikacijskih orodij. Države, podjetja, društva, nevladne organizacije in socialne skupine zahtevajo lojalnost, predanost, zvestobo temeljni ideji. Zahtevajo enoumje. Izjemno vrednost knjigi dajejo številne teoretične podlage in praktične razlage procesov v družbi, o katerih le redko tako kompleksno razmišljamo in ki nas vodijo v enoumje tudi, ko bi si vsakdo želel pravico do svobode odločanja. Ob tem nas avtor opozori na številne teorije, ki razčlenijo procese z jasnimi pravili, ki potekajo nekje v ozadju, nadzorovani in vodeni v nevidnih omrežjih iz nevidnega ozadja in z nevidnimi pravili. Avtor natančno in razumljivo predstavi sklop orodij in načinov, s pomočjo katerih veliki nenehno manipulirajo z našimi čustvi in mišljenjem ter nas peljejo v enoumje, ki koristi predvsem velikim.
Marija Petek, svetovalka za odnose z javnostmi

Je mogoče, da se za neoliberalizmom v resnici skriva enoumje? In če se, kaj potemtakem je neoliberalizem? Se ta termin nanaša na polje svobodoumja ali diktirane resnice? Ali pa resnice sploh več ni in je stvarnost rezultat totalne manipulacije? Sama na to ne želim pristati, ravno tako kot ne soglašam z razlago, da so mediji namenjeni zgolj - zlorabi. Ta knjiga izziva bralca k ponovnem razmisleku o lastnem položaju v svetu, tukaj in zdaj.
Milena Zupanič, novinarka Dela

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 978-961-274-188-4
Leto izdaje 2013
Število strani 408
Dimenzije 15,5 x 23,5
Vezava Poltrda
Izdal Sanje
Avtor Vojko Starovič
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Brez človeka - Enoumje neoliberalizma
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Brez človeka - Enoumje ne

Cena 21,00 €