Vzhodnjaki pravijo, da so čakre energijske točke oziroma energijska središča v človeškem telesu. Izraz čakra izhaja iz sanskrta, ki ga je povzel po starodavnem skupnem indoevropskem jeziku, pomeni pa krog oziroma krog življenja. Mnenja o tem, koliko naj bi čaker bilo, so deljena – budizem govori o petih čakrah, hinduizem pa o sedmih čakrah. 

 

Določene tehnike naj nam bi tudi pomagale izboljšati delovanje čaker in tako tudi pretočnost energije v telesu ter izboljšati počutje. Dandanes se z delom čaker ukvarjajo številni duhovni učitelji in drugi ljudje, ki se poleg fizične zanimajo tudi za energijsko plat človeka. Še zlasti je za izboljšanje delovanja čaker priljubljena meditacija, vendar so na voljo tudi druge metode, ki se jih lahko lotevamo sami ali v skupini pod vodstvom nekoga drugega.

 

Očistimo svoje čakre, aktivirajmo svoje čakre, odpravimo blokade

 

Na trgu so na voljo številne tehnike za tako imenovano čiščenje (oziroma aktiviranje čaker) in ponovno uravnoteženje delovanja čaker, ki se jih poslužujejo najrazličnejši ljudje, ki verjamejo v obstoj energijskega telesa pri človeku in drugih dimenzij. V nekaterih tradicijah se povezujejo tudi s kundalini. 

 

Na Zahodu se je o njih začelo govoriti bolj v 20. stoletju, ko se je zahodni človek poleg s čakrami začel seznanjati tudi z meditacijo in jogo, ki se tudi povezujeta z delovanjem čaker. Različni ljudje si seveda različno razlagajo njihov položaj in pomen, še zlasti v jogi pa se pri uravnavanju njihovega delovanja uporabljajo tudi posebne dihalne vaje in mantre, ki se izrekajo v mislih ali na glas. 

 

Dandanes gre za nadvse priljubljeno obliko osebnostne rasti, nenazadnje pa se s čakrami ukvarja tudi vse več ljudi, ki menijo, da lahko s čiščenjem čaker tudi očistijo svoja omejujoča prepričanja in vzorce ter prihajajo do pomembnih uvidov za svoje življenje. Prav tako so priljubljene tabele ali slike čaker (njihovih simbolov), predvsem katere čakre lahko aktiviramo preko dlani ali preko stopal. Velja si ogledati sheme kot so čakre na stopalih ali čakre na dlaneh.

 

Če izhajamo iz najbolj sprejete razdelitve čaker, hindujske, poznamo korensko čakro, spolno čakro, sončni pletež (tretja čakra), srčno črko, grleno črko, tretje oko (šesta čakra) in temensko oziroma kronsko čakro. Vsaka od njih se povezuje tudi s svojo barvo, čustvom in elementom, kar pa se razlikuje od tradicije in pogleda na čakre posameznega gibanja oziroma veroizpovedi

 

V knjižni rubriki čakre priporočamo svetovno uspešnica Ozdravimo čakre.

Čakre (energijski centri)

X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.
Prikaži kot Mreža Seznam

3 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

3 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer
Back to Top