V vrečki ni artiklov.

Carlos Ruiz Zafon

Katalonec Carlos Ruiz Zafón je začel pisateljsko pot kot avtor knjig za mladino. Že za svoj prvenec Princ megle je prejel najvišje špansko literarno priznanje. Leta 2001 je izšel njegov prvi roman za odrasle Senca vetra in postal velika mednarodna uspešnica, prevedena v več kot 40 jezikov. Z njim je Zafón začel pisati obsežno tetralogijo, imenovano Pokopališče pozabljenih knjig, v kateri spremljamo protagonista Daniela Sempera in skrivnosti njegove družine, prek njih pa tudi skrivnosti Barcelone v prelomnih obdobjih 20. stoletja.

Prvi knjigi v ciklu sta sledila romana Igra angela in Ujetnik nebes, naposled pa je pred nami zadnji roman serije Labirint duhov. Zafón, ki živi in ustvarja v Barceloni in Los Angelesu, o svojem delu pravi: »Pišem predvsem za ljudi, ki se radi potopijo v dobro zgodbo. Ne pišem zase, ampak za druge ljudi. Resnične ljudi. Mislim, da je Umberto Eco nekoč rekel, da so pisci, ki po lastnih besedah pišejo samo zase in jim je vseeno za občinstvo, navadni nakladači, saj je edina stvar, ki jo človek napiše samo zase, nakupovalni seznam. Ne bi se mogel bolj strinjati z njim.«

Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón se je rodil v mestu Barcelona. Ko je odraščal v Španiji, je svoje delovno življenje začel z zaslužkom v oglaševanju. Njegovi stari starši so delali v tovarni, oče pa je prodajal zavarovanja. V devetdesetih letih se je Carlos Ruiz Zafón preselil v Los Angeles, kjer je nekaj časa delal v scenaristiki. Carlos Ruiz Zafón je tekoče govoril angleško.

Prvi roman Carlos Ruiz Zafóna, Princ megle, je prejel literarno nagrado Edebé za fantastiko za mladino. 

Leta 2001 je Carlos Ruiz Zafón objavil svoj prvi roman za odrasle Senca vetra, gotsko skrivnost, ki vključuje prizadevanje Daniela Semperea, da bi izsledil človeka, odgovornega za uničenje vsake avtorjeve knjige Julian Carax. Roman so prodali v milijonih izvodov po vsem svetu in samo v Veliki Britaniji več kot milijon izvodov. Od svoje objave je knjiga Senca vetra prejela številne mednarodne nagrade. 

Naslednji roman Carlos Ruiz Zafóna, Igra angela, je izšel aprila 2008. To je predzgodba knjige Senca vetra, ki je bila postavljena tudi v Barceloni, a med dvajsetimi in tridesetimi leti. 

Naslednja knjiga v ciklusu Ujetnik nebes je izšla leta 2011. Carlos Ruiz Zafón se vrne k Danielu Sempereju v Senci vetra in njegovem potovanju v štirideseta leta, da razreši pokopano skrivnost. 

Labirint duhov je četrta in zadnja knjiga v seriji Pokopališče pozabljenih knjig. 

Dela Carlosa Ruiza Zafóna so bila objavljena v 45 državah in prevedena v več kot 40 različnih jezikov. Po teh podatkih je Carlos Ruiz Zafón najpogosteje objavljeni sodobni španski pisatelj, sledita mu Javier Sierra, čigar dela so bila objavljena v 42 državah, in Juan Gómez-Jurado, čigar dela so bila objavljena v 41 državah.

Vplivi na delo Carlos Ruiz Zafóna so vključevali klasike iz 19. stoletja, kriminalistika, avtorji noirjev in sodobni pisatelji.

Poleg knjig ima na Carlos Ruiz Zafóna velik vpliv tudi na film in scenaristika. V intervjujih je dejal, da je v svojih knjigah lažje vizualiziral prizore v svojih knjigah, kar je primerno za bujne svetove in radovedne like, ki jih je ustvaril.

19. junija 2020 je Carlos Ruiz Zafón v starosti 55 let umrl zaradi raka debelega črevesa in danke v Los Angelesu.

Naraščajoče Padajoče
po strani

Naraščajoče Padajoče
po strani