V vrečki ni artiklov.
CD: Samo mrtve ribe plavajo s tokom

Izšel je novi album Tadeja Vesenjaka, enega najboljših slovenskih kantavtorjev, ki misli in poje v svoji rodni prleščini. Njegove pesmi so včasih obarvane z bluzovsko melanholijo, tu pa tam dišečo po panonski depresiji, spet v drugih je vinsko radosten in igriv, kot s soncem obsijane ljutomersko-ormoške gorice, pa spet drugič humoren in družbeno kritičen. 

Tadej Vesenjak – Samo mrtve ribe plavajo s tokom!
7. oktober 2008
Objavljeno v: cd teka

Vesenjakova plošča bi lahko bila izhodišče za premislek o založbeni politiki oziroma, če zastavim vprašanje širše, katere glasbenike in kakšno glasbo bi se naj podpiralo in pomagalo predstaviti ljudem. Čeprav je po drugi strani tudi res, da samozaložništvo vedno bolj postaja stvar racionalne izbire kot pa zamolkli klic vpijočega v puščavi.
Tadej Vesenjak se s to tematiko na svojem prvencu ne ukvarja, pač pa nam že takoj na začetku da vedeti, kdo je tü zakon – preko dialekta, Vesenjak poje v prleščini, pa je to na novo definirano v vsaki izmed 13 naslednjih skladb. V njih se Tadej na ironičen in domiseln način dotika problemov dandašnjega malega in velikega človeka. Pesmi odlikuje izvirnost in neprisiljenost, saj se je avtor pametno izognil skušnjavi po artističnem presežku, ki se ponavadi v (pre)veliki želji izjalovi v plastični poplavi slovničnih okraskov in skovank iz zaprašenih kotov slovarjev tujk. Velike stvari se dajo povedati z malimi besedami in mogoče je ravno to Vesenjakova največja kvaliteta.
Da pa ne bomo komu storili krivice, je treba vsekakor izpostaviti Vesenjakovo spremljevalno zasedbo, ki je prispevala levji delež h končni zvočni podobi. Osnovna forma kitara-glas je nadgrajena z dodatno kitaro, kontrabasom, tolkali in harmoniko. Slednja je bila vsekakor odlična izbira, skladbam se zelo všečno podajo tudi ostali našteti inštrumenti. Le-te tako pridobijo na polnosti, karakterju in zvenijo bolj zaokroženo. Bravo.
Res je, da sta DIY logika in lo-fi produkcija značilnost tega albuma, vendar ni zaradi tega poslušalec do ničesar prikrajšan. Definitivno ena izmed boljših plošč domačih avtorjev v letošnjem letu.
Matjaž Jaušovec Vir: www.rockonnet.com


Pri snemanju albuma so ga nesebično podprli:

 

DANI MARINIČ  - harmonika
BOŠTJAN IMENŠEK - kitara
ANDRAJ BOŠTJANČIČ - kitara
MATJAŽ KRIVEC  - kontrabas 
ANDREJ HRVATIN - tolkala
ERIAN KARLOVIĆ  - violončelo 
DENIS HORVAT  - klaviature
MATEJ MERTIK - pozavna

 

In nastalo je naslednjih 17 skladb:

 

01.  MI SMO TÜ ZAKON poje o Prlekih in dobrih ljudeh 
02.  VALENTIN  v  ednini, ki se je hotela zgoditi
03.  MARJANA  in njen omamni vonj, ki je včasih zdravilo
04.  GIFTNA KRV  o njej, ki je ni več med nami
05.  ŠPRICARMEN je Banananjam in Chuck Norris v eni osebi
06.  MOJ STARI MA VEJKI PROBLEM v realnosti časa
07.  OD TEBE DO MENE ker je usoda nepredvidljiva
08.  GNOJ ,ki ga je več kot ga je bilo in manj kot ga še bo
09.  STANKO SI JE KÜPA AUTO na kredo kakopak
10.  EU PRAVLICA o sreči v superhipermegamarketih
11.  MLODA KÜRA je mlada država v evropskem gnezdu
12. VESELICA kjer ne gre brez ikebane 
13. 1+1=3  je  gsm matematika, ki ji ni videti konca
14. TROŠT - verjeti, si upati,  imeti se rad
15. CESTA kot prispodoba življenja 
16. OSTANI ŠE MALO  in naj se ti ne mudi  
17. SAN NA BRÜTIFI  ko je že prepozno

3830052610028 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/7fcb6c8101ee80c32a9da7dd78e8d271/s/a/samo-mrtve-ribe-plavajo0.jpg 3830052610028
10.5 EUR 2021-09-26 Zaloga: Na zalogi
-30%

CD: Samo mrtve ribe plavajo s tokom

CD: Samo mrtve ribe plavajo s tokom Tadej Vesenjak

Izšel je novi album Tadeja Vesenjaka, enega najboljših slovenskih kantavtorjev, ki misli in poje v svoji rodni prleščini. Njegove pesmi so včasih obarvane z bluzovsko melanholijo, tu pa tam dišečo po panonski depresiji, spet v drugih je vinsko radosten in igriv, kot s soncem obsijane ljutomersko-ormoške gorice, pa spet drugič humoren in družbeno kritičen. Tadej Vesenjak – Samo mrtve ribe plavajo s tokom!7. oktober 2008Objavljeno v: cd tekaVesenjakova plošča bi lahko bila izhodišče za premislek o založbeni politiki oziroma, č...

Vroča cena: 10,50 €

Prihranek: 4,50 € (30%)

Redna cena: 15,00 €

Podrobnosti artikla CD: Samo mrtve ribe plavajo s tokom

ISBN 3830052610028
Leto izdaje 2012
Število strani Ne
Dimenzije 12,5 x 12,5
Vezava CD plošča
Izdal Založba Pivec
Avtor Tadej Vesenjak

O avtorju CD: Samo mrtve ribe plavajo s tokom

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).