Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Čebela na cvetu in v svet

Na zalogi
SKU
9789612132873
Dodaj v primerjavo
Cena 34,00 €

Čebela v naravi in gospodarstvu, slovenski kulturni zgodovini, slovstveni folklori in literaturi.

Dodaj na seznam želja

Čebela

Čebela je v slovenski kulturi in gospodarstvu imela zelo pomembno vlogo.

O njej je ob prvem svetovnem dnevu nastalo nekaj imenitnih knjig. Akad. ddr. Marija Stanonik je skoraj desetletje zbirala in raziskovala obsežno gradivo o njenem pomenu v gospodarskem življenju naroda ter v slovenski kulturni zgodovini, tako v slovenskem slovstvu kot folklori, znanosti in umetnosti. Rezultat teh raziskav je monografija Čebela na cvetu in v svetu, ki skupaj z bogatim naborom fotografij obsega skoraj 300 strani.

Monografija Čebela na cvetu in v svetu, ki govori o vlogi čebele v kulturi nasploh in še posebej v slovenski besedni umetnosti. V uvodnih poglavjih je prikazan izvor imena, njeno življenje v naravnem okolju ter njeni bogati simbolni pomeni v antiki in zgodnjem krščanstvu. V nadaljevanju so predstavljeni prvi slovenski strokovni spisi o čebelarstvu (Valvasorja, Scopolija, Hipolita, Janše, Levstika in drugih) ter dela in ustanove v obdobju od 17. Do 20. Stoletja, ki bodisi govorijo o čebelah ali se navezujejo na njihovo tematiko. Od šestega do devetega poglavja avtorica obravnava motiviko čebel in čebelarjenja v slovenski literaturi in literarjenju. Deseto poglavje je zasnovano etnološko in seže čez meje države Slovenije med Slovence v zamejstvu in po svetu.

Razdelek čebela v gospodarstvu je posvečen vsem, ki si sčebelarjenjem in čebeljimi izdelki poskušajo zaslužiti vsakdanji kruh. Skupaj z dvanajstim poglavjem (Čebele in politika) se pridružuje vsem tistim, ki jih skrbi prihodnost čebel, saj ta pomeni tudi prihodnost človeka.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789612132873
Leto izdaje 2018
Število strani 296
Dimenzije 24,5 x 17,5
Vezava Trda
Izdal Slovenska Matica
Avtor Marija Stanonik
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Čebela na cvetu in v svetu
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Čebela na cvetu in v svet

Cena 34,00 €