Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Či samomasaža: Taoistična pot do pomladitve

Na zalogi
SKU
978-961-94387-0-1
Dodaj v primerjavo
Cena 21,90 €
Taoistične tehnike, uporabljene v tej praksi, so stare več kot 5000 let in so bile do nedavnega skrbno varovana skrivnost, ki jo je vsak posamezen mojster naučil svojega učenca, vsak od teh učiteljev pa je pogosto poznal le drobec celotne metode. Mojster Chia je torej združil, logično povezal in sestavil te koščke v prečudovit mozaik starodavne modrosti.
Dodaj na seznam želja

Či samomasaža

Zahodnjaške smernice masaže se osredotočajo predvsem na manipulacijo mišic, ki so večinoma zasnovane tako, da nudijo takojšnje ugodje in olajšanje, ki pa običajno ne traja dlje časa. Taoistični mojster Mantak Chia je na osnovi lastnih dolgoletnih izkušenj z različnimi taoističnimi tehnikami združil svoje znanje in znanje več taoističnih mojstrov, katerih učenec je bil, in oblikoval sistem samomasaže – či samomasaže. Pri obliki masaže Či samomasaža se osredotočamo na notranjo energijo oziroma či, da bi tako okrepili in pomladili organe zaznave – oči, ušesa, nos, jezik, zobe in kožo – in notranje organe.

Taoistične tehnike, uporabljene v tej praksi, so stare več kot 5000 let in so bile do nedavnega skrbno varovana skrivnost, ki jo je vsak posamezen mojster naučil svojega učenca, vsak od teh učiteljev pa je pogosto poznal le drobec celotne metode. Mojster Chia je torej združil, logično povezal in sestavil te koščke v prečudovit mozaik starodavne modrosti.

V Či samomasaži mojster Mantak Chia predstavi ves sistem teh tehnik, povezanih v enostavno rutino, in s tem razkrije metode, s katerimi so taoistični mojstri ohranjali svojo mladost. Taoistično načelo se namreč glasi, da moramo od rojstva do smrti vse svoje življenje prebiti brez bolezni in bolnih energij – mar ni to nekaj, česar si vsi želimo? Morda zveni nemogoče, ampak že več tisoč let dokazi govorijo v podporo taoističnim metodam.

Taoisti so bili namreč videti neverjetno mladostni, saj so se vsakodnevno povezovali v vesoljem in Zemljo ter tako obnavljali svoje zaloge energije či. Poleg tega pa sistem samomasaže deluje, ker odpravlja zapore v čutilih in organih ter na meridianih, ki jih lahko imenujemo tudi energijski kanali. Po taoističnem prepričanju organi shranjujejo in tvorijo negativna in pozitivna čustva, zato je za njihovo zdravje dobro izvajati či samomasažo, saj jih tako poživimo in prečistimo, s čimer v življenje vnašamo pozitivne spremembe.

Mantak Chia

Mantak Chia se v knjigi Či samomasaža temeljito posveti celemu telesu in predstavi masažo lobanje, obraza, oči, očesnega zrkla, nosa, ušes, ušesnih bobničev, ust, dlesni, vrata, kolen, stopal in križnice ter morda najpomembnejšo med vsemi – masažo trebuha. V knjigi boste našli tudi podrobno opisane korake masaže notranjih organov in žlez, kot so ledvice in priželjc, na primer. Mojster Mantak Chia spregovori tudi čiščenju devetih odprtin, saj preko njih sprejemamo informacije iz zunanjega sveta in se z njim sporazumevamo. Preko njih se pretaka energija. Ko taoisti govorijo o devetih odprtinah, imajo v mislih prednja in zadnja vrata, torej spolovila in zadnjik, ter sedem oken, ki so dvoje oči, nos z dvema nosnicama, usta in dvoje ušes. Vsaka od teh odprtin je povezana z določenim organom v telesu oziroma s sistemom, zato blagodejno vplivamo na zdravje notranjih organov, ko poskrbimo, da so naše odprtine čiste in zdrave.

Delo pojasni tudi teorijo o energijah, ki je osnova či samomasaže, saj gre zgolj za običajno masažo, če pretoka energije či ne usmerimo v tisti telesni del, ki ga imamo namen masirati. Či je potrebno najprej dvigniti iz presredka in ga nato poslati v del, kateremu bi se radi posvetili. Če boste izvajali predstavljene vaje in sledili dnevni rutini, za katero boste potrebovali le pet do deset minut, lahko okrepite svoje čute – najobčutneje vid, sluh in okus –, razstrupite notranje organe in žleze, laže nadzirate negativna čustva, olajšate stres in zaprtje ter si izboljšate polt, zobe in dlesni ter vsesplošno odpornost.

Nekateri ljudje, ki či samomasažo izvajajo že več časa, trdijo, da so se z njo lahko ozdravili kroničnih bolezni, ki jih sicer z ustaljenimi in priznanimi zdravstvenimi prijemi niso mogli odpraviti. Govora je tudi o tem, kako negativna čustva prizadenejo organe in živčevje, saj vanje vnašajo negativno energijo. Prav zato je razstrupljanje organov še kako pomembno, saj se v tkivih nabirajo strupene usedline, ki prizadenejo pravilno delovanje tako organov samih kot tudi žlez.

Sama či samomasaža predstavlja le del obsežnega sistema metod Univerzalnega taa, ki ga je zasnoval mojster Mantak Chia, zato sta v delu predstavljeni še dve drugi tehniki – meditaciji notranji nasmeh in mikrokozmična orbita. S sistemom Univerzalnega taa lahko posameznik stopi na pot osebnega preporoda, tako telesnega kot tudi duhovnega. To pa lahko naredi povsem sam, saj knjige Mantak Chie ponujajo nazorne opise postopkov, s katerimi se lahko zdravimo in obogatimo svoje življenje brez pomoči koga drugega. Morda se sprva zdi, da je predstavljena rutina samomasaže samo še ena obveznost, ki nam bo v prenatrpanem delavniku jemala dragoceni čas, a spoznali boste, da so vaje preproste in ne vzamejo veliko časa, zato jih boste brez težav vključili v svoj vsakdan.

Izvajate jih lahko, ko stojite in čakate v vrsti v trgovini, v avtomobilu na bencinski črpalki ali v prometni konici. Konec koncev pa je čas, ki ga porabite zase, najbolje izkoriščen čas v dnevu, mar ne? Če boste to metodo in nasvete vključili v svoje življenje, boste razvili moč, da negativna čustva preoblikujete v pozitivna in tako boste lahko pozdravili vsako svojo tegobo. Ključ do uspeha pa je tudi vztrajnost. Ne obremenjujte se z rezultati že na samem začetku, temveč pridno izvajajte metode in bodite prepričani v njihovo pozitivno delovanje – nekega dne boste opazili čudež in vedeli boste, da še kako delujejo. Spoznali boste, da te vaje ne koristijo samo vašemu zdravju, ampak vam pomagajo ublažiti stres in lajšati utrujenost ter poskrbijo za boljši videz, saj je zdrav duh odraz lepega in zdravega telesa.


 

Odpravite glavobol

1. Jezik potisnite ob nebo ustne votline, oči pa usmerjajte kvišku, v levo in nato v desno, medtem ko izvajate naslednje korake.

2. Masirajte točko temena, ki se nahaja v njegovem središču. Točka temena je stik stotih kanalov, preko katerih se pretaka telesna energija. Predel masirajte z obema sredincema. S tem boste odpravili vrtoglavico in glavobole, ki jih povzroči odvečna energija v glavi. Olajšali boste tudi visok krvni pritisk in spodbudili živčevje.

3. Na rahlo trkajte po celi lobanji s členki obeh dlani. Z nežnim masiranjem boste zbistrili misli, odpravili trmo in izboljšali miselno sposobnost. Ta metoda vam pomaga sprostiti pritiske, ki jih povzroča današnje hitro življenje z napredno tehnologijo, in občutek, da morate nekaj ali nekoga neprestano dohajati. 

4. Masirajte lasišče. Preden začnete, za nekaj trenutkov zadržite sapo, da boste povečali dotok či v glavo. Nato z obema rokama kot z glavnikom močno pritisnite in masirajte lasišče od čela do zatilja. Medtem z mislimi usmerite energijo iz zatilja do stopal. Ponovite šest- do devetkrat. Če kjer koli zatipate boleče mesto, ga masirajte, dokler bolečina ne izgine.

5. Masirajte greben, rob zatilja. Preko grebena poteka mnogo meriditanov, ki se združijo v lobanji. Greben masirajte tako, da premikate palca gor in dol, dokler bolečina ne mine. S tem boste olajšali glavobol in izboljšali vid.

V knjigi Či samomasaža se mojster temeljito posveti celemu telesu in predstavi masažo lobanje, obraza, oči, očesnega zrkla, nosa, ušes, ušesnih bobničev, ust, dlesni, vrata, kolen, stopal in križnice ter morda najpomembnejšo med vsemi – masažo trebuha. V knjigi boste našli tudi podrobno opisane korake masaže notranjih organov in žlez.

Vaje lahko izvajate, ko stojite in čakate v vrsti v trgovini, v avtomobilu na bencinski črpalki ali v prometni konici. Konec koncev pa je čas, ki ga porabite zase, najbolje izkoriščen čas v dnevu, mar ne? Če boste to metodo in nasvete vključili v svoje življenje, boste razvili moč, da negativna čustva preoblikujete v pozitivna in tako boste lahko pozdravili vsako svojo tegobo. 

Spoznali boste, da te vaje ne koristijo samo vašemu zdravju, ampak vam pomagajo ublažiti stres in lajšati utrujenost ter poskrbijo za boljši videz, saj je zdrav duh odraz lepega in zdravega telesa.

PREDGOVOR H KNJIGI: 

Pričujoča knjiga avtorja Mantak Chie razkriva samomasažne vaje in načine, kako se lahko energijski sistem v človeku stimulira in uravnava z usmerjanjem pozornosti in z različnimi oblikami fizičnega dotika (npr. pritiskanje, tapkanje, drgnjenje, itd). Pomembno odkritje taoističnih mojstrov je bilo spoznanje, da zavestno usmerjanje pozornosti na določen del telesa povzroča zbiranje energije či (življenske energije ali bioenergije) in da se s tem samodejno sproža proces regeneracije in samozdravljenja. Izvor omenjenih vaj sega daleč nazaj v starodavno Kitajsko, v čas, ko je večino takratnega prebivalstva predstavljal kmečki živelj. Takrat so ljudje začeli delovni dan ob zori in se šele po sončnem zahodu vračali domov k počitku.

Zvečer, ob trenutkih oddiha so se začeli zavedati občutka, da se v njihovem telesu nekaj pretaka in jim obnavlja moči. Nekje so čutili toplo, drugje hladno, nekje morda pritisk ali celo bolečino. Postopoma so odkrili, da lahko odpravijo težave ali bolečine, če globlje dihajo, če masirajo boleče dele telesa ali če pritiskajo na določene točke. Tako se je med preprostimi ljudmi postopoma odkrivala nevidna mreža energijskih poti, kanalov – kasneje imenovanih meridanov, po katerih se skozi telo pretaka či. Odkrili so tudi sistem akupunkturnih točk, ki je pomagal opredeliti dele, kjer se lahko z masiranjem ali drugačno pomočjo odpravijo različne zdravstvene težave. Taoistični mojstri so veliko prispevali k zbiranju in ozaveščanju teh ljudskih znanj, saj so veliko časa in pozornosti posvečali natančnemu, načrtnemu raziskovanju in osmišljanju energijskih in drugih procesov v človeku. Za doseganje krepkega zdravja in dolgoživosti so razvili Chi kung, danes najbolj poznan kot učinkovita oblika tradicionalne kitajske vadbe. Chi kung vsebuje razne telesne drže, mehke kretnje, sprostilno dihanje in spretnost usmerjanja pozornosti. Taoistični mojstri so sistematično razvili tudi učinkovite masažne in samomasažne tehnike, ki so ob qigongu zelo uporabne, priročne in priporočljive za jačanje in samozdravljenje, predvsem pa za večanje učinkovitosti lastne vadbe in utrjevanje vitalnosti.  

V knjigi Či samomasaža Taoistična pot do pomladitve so sistematično podane in opisane vaje, ki so dragocena zapuščina številnih taoističnih mojstrov. Po taoistični tradiciji velja, da je najdragocenejše darilo, ki ga dobiš, dar življenja. V povezavi s tem je vzdrževanje zdravja nekaj najpomebnejšega, kar lahko darujemo sami sebi. Vaje so v knjigi natančno in podrobno razložene, zato jih z vadbo lahko vsakdo osvoji. Vztrajna vadba vam bo omogočila ohranjati zdravje, krepiti imunski sistem in na ta način pripomogla k dolgoživosti. Ob tem boste začutili, da ste bolj uravnovešeni, uravnoteženi in bolj odporni na vsakdanji stres, da ste mentalno in emocionalno bolj stabilni. 

Iz izkušenj vam predlagam, da se vadbe lotite  postopoma: za prvi teden si izberite največ tri vaje in nato vsak teden dodajajte eno ali dve vaji. Če se zalotite ob misli, da za vadbo nimate časa, se z nasmeškom spomnite, da je 10 ali 15 minut investicija v vaše dobro počutje in zdravje in da to ni strošek ali stran vržen čas. Več zbranega či-ja vam prinaša več moči, lahkotnosti in optimizma, zato boste življenje  uživali s polnejšo žlico. Pomanjkanje či-ja pomeni manj moči in brezvoljnost, kar vodi v bolezen in životarjenje. Taoisti nas opominjajo, da je ena izmed največjih veščin življenja ta, da druge učiš, da znajo sami skrbeti za svoje zdravje. Knjiga vam odpira eno izmed njihovih preizkušenih poti. Stopite na pot zdravja in dolgoživosti.     

Igor Gregorc,   inštruktor tai chi-ja in chi kung-a, Tai chi šola notranje moči 

[email protected]

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 978-961-94387-0-1
Leto izdaje 2013
Število strani 136
Dimenzije 13,5 x 21,3
Vezava Mehka
Izdal Zavod Gaia planet
Avtor Mantak Chia
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Či samomasaža: Taoistična pot do pomladitve
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Či samomasaža: Taoistična pot do pomladitve

Cena 21,90 €