Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Čustveni vampirji - Kako se zaščititi pred ljudmi, ki vas povsem izpijejo

na zalogi pri dobavitelju- dobava 5-7 dni.
SKU
978-961-93646-1-1
Dodaj v primerjavo
Cena 24,60 €
Saj jih poznate - vznemirljivi, vendar nezanseljivi ljubimci, skrbni partnerji, ki vas zaprejo v kletko svojega ljubosumja, pretirano dramatični prijatelji, ki uporabljajo čustva bolj učinkovito, kot teroristi kalašnikove, zahtevni starši, ki jim prav v ničemer ne morete ugoditi, manipulativni sodelavaci, zaradi katerih se ves čas ozirate čez ramo, in šefi z gigantskimi egi.
Dodaj na seznam želja

Čustveni vampirji

Čustveni vampirji, saj jih poznate - vznemirljivi, vendar nezanseljivi ljubimci, skrbni partnerji, ki vas zaprejo v kletko svojega ljubosumja, pretirano dramatični prijatelji, ki uporabljajo čustva bolj učinkovito, kot teroristi kalašnikove, zahtevni starši, ki jim prav v ničemer ne morete ugoditi, manipulativni sodelavaci, zaradi katerih se ves čas ozirate čez ramo, in šefi z gigantskimi egi.

Čustveni vampirji prežijo na vas na ulici, v pisarnah, na internetu ali celo v vašem domu.

S svojim šarmom, talentom, skrbnostjo, vznemirljivostjo ali karizmo si najprej pridobijo vaše zaupanje in vas nato povsem izpijejo.

Dr. Albert Bernstein, klinični psiholog, poslovni svetovalec in avtor številnih svetovnih uspešnic, vam na preprost in humoren način razkriva lastnosti antisocilanih, narcističnih, histrioničnih, obsesivno kompulzivnih in paranoidnih vampirjev in vam ponuja cel arzenal strategij, kako se pred njimi zaščititi, še preden bodo v vas zasadili svoje čekane.

»Na vas prežijo celo sedaj, ko to berete. Na ulici sredi belega dne, v pisarnah pod modrim utripanjem fluorescenčnih luči in morda tudi v toplini vašega doma – povsod so, na videz povsem običajni ljudje, vse dokler jih notranja nuja ne spremeni v plenilske zveri. Ne bodo vam izpili krvi – izpili bodo vašo čustveno energijo.«

S temi besedami Albert Bernstein začne svojo knjigo Čustveni vampirji, ki je takoj po izidu postala svetovna uspešnica, izraz čustveni vampirji pa se je uveljavil tudi v strokovni literaturi.

3 najpogostejši tipi čustvenih vampirjev

1. Antisocialni vampirji

Ahilova peta: odvisni so od vznemirjenja!

Značilnosti: Za razliko od klasičnih antisocialcev ti ljudje v resnici naravnost ljubijo zabavo in vse, kar jih poživlja, najbolj od vsega pa se bojijo dolgočasja. Ta tip vampirjev je izmed vseh tudi najbolj seksi in zabaven, če pa od njih v življenju, delu ali v ljubezni pričakujete zanesljivost, lojalnost ali zvestobo, boste zgolj bridko razočarani.

Primer: To je tisti ljubimec, ki ga partnerka sooči z dejstvom, da ga je na zabavi videla poljubljati drugo žensko, on pa jo zavrne z: »Ljubica, saj veš, da to nič ne pomeni. Ti si tista, ki jo resnično ljubim. Edina. Daj no ljubica, zaupaj mi.«

Zaščita pred njimi: Pred njimi se lahko učinkovito zaščitite le, če jih prepoznate še preden vklopijo svoj šarm, je jasen Bernstein. Če opazite, da se vam približujejo, zato 'zaklenite svoje srce in skrijte svojo denarnico, vse dokler ne preverite vseh njihovih referenc'.

2. Histrionični vampirji

Ahilova peta: živijo za pozornost in odobravanje!

Značilnosti: Tokrat imamo opravka z enim najbolj teatralnih tipov čustvenega vampirja. To so tisti ljudje, ki dajo zares na sliko, s katero se prestavljajo svetu, zaradi česar so se naučili izjemno dobro prikrivati svoje resnične motive. Še več. Slednje počnejo tako dobro, da ostajajo neznanka tudi njim samim. Medtem ko so sami prepričani, da so le prijazni ljudje, ki hočejo le pomagati, boste na svojo žalost kmali ugotovili, da je njihova 'pomoč' praviloma vedno zgolj razdiralna in naravnost toksična.

Primer: To je tista prijateljica, ki vas pokliče, da bi vam 'zaupala' neprijetne govorice, ki jih o vas bojda širi vajina skupna prijateljica. Medtem ko bo sama trdila, da želi le pomagati, je pravi rezultat njene 'pomoči' vedno le razdor in konflikt.

Zaščita pred njimi: Najprej jih boste morali najprej še pravočasno prepoznati bodisi na podlagi bolj poglobljene Bernsteinove plastične analize v knjigi ali pa glede na vse, kar ste morda že uspeli izvedeti o njihovi zgodovini. Potem pa bodite enostavno ... dolgočasni! In vse, kar oni niso. Bodite dosledni. Načrtujte. Odzivajte se na podlagi dejstev in ne čustev, ter se naučite imeti odprt um ter zaprta usta.

3. Narcistični vampirji

Ahilova peta: megalomansko velik ego.

Značilnosti: Ti ljudje sebe vidijo kot najbolj pametne, najbolj talentirane in nasploh najboljše ljudi na svetu. So prave legende, radi trdijo. O sebi sicer ne razmišljajo nujno kot boljših od drugih. Problem je, da zanje drugih sploh ni in o drugih zato sploh ne razmišljajo. Njihova glavna značilnost je prepričanje, da zanje enostavno ne veljajo ista pravila kot za ostale.

Primer: To je tisti izvršni direktor, ki se je pred upravnim odborom zase izboril znatno povišico plače, da bi že naslednji trenutek svoji ekipi menedžerjev predlagal kolektivno znižanje plač v podjetju in se pri tem skliceval na duh timskega dela.

Zaščita pred njimi: Ker je tem vampirjem najbolj od vsega pomembno, da zmagajo, ne skušajte z njimi tekmovati. Pod nobenim pogojem. In celo v tem primeru bodite raje previdni, saj so znani po svoji maščevalnosti. Edina zaščita, ki jo Bernstein pozna pred narcističnimi vampirji, je laskanje – in to na takšen način, da jim ob tem v resnici ne popustite.

Osebnostne motnje

Melodramatična prispodoba je namreč zgolj v vampirske kostume preoblečena klinična diagnoza posameznih osebnostnih motenj, za katere velja, da z njo nimajo težave tisti, ki jih imajo, temveč vsi drugi v njihovi okolici. OSebnostne motnje.

Na prvi pogled se ne zdijo prav nič drugačni od drugih ljudi, včasih so lahko celo prav peklensko privlačni ali pa angelsko dobrohotni, pozorni na vsako malenkost, ob njih se lahko najprej počutite varne, če pa jim prekrižaš načrte ali se počutijo ogroženi (četudi povsem neupravičeno), se prebudi njihova vampirska narava in prav nič ne bodo oklevali, da ne bi v vas zasadili svojih čekanov.

Dr. Albert J. Bernstein

Dr. Albert J. Bernstein je klinični psiholog, poslovni svetovalec in avtor številnih uspešnic. Zadnjih trideset let je delal  tako za posameznike kakor tudi za velika in mala podjetja.

Njegovo pisanje odraža raznolikost njegovih izkušenj kakor tudi humor in zdrav razum. Njegove knjige peljejo bralca korak po korak skozi navodila za soočanje s težavnimi ljudmi in situacijami.  Ena od njih, Čustveni vampirji, popelje skozi problematiko osebnostnih motenj in velja za klasiko na tem področju.

Živi v Oregonu s svojo ženo, otroci, vnukinjo, ima pse in mačke. Je strasten fotograf in član uglednih univerz ter inštitutov v ZDA.

Več o avtorju: https://www.albernstein.com/

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 978-961-93646-1-1
Leto izdaje 2014
Število strani 256
Dimenzije 14,90 x 22,70
Vezava Mehka
Izdal Založba Primus
Avtor Dr. Albert J. Bernstein
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Čustveni vampirji - Kako se zaščititi pred ljudmi, ki vas povsem izpijejo
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Čustveni vampirji - Kako se zaščititi pred ljudmi, ki vas povsem izpijejo

Cena 24,60 €