V vrečki ni artiklov.
Čuteča narava - Človek, narava in revolucija znanosti o življenju

Čuteča narava je poskus drugačne, alternativne, celostne osvetlitve biološke znanosti, kot smo je vsi vajeni še izza šolskih klopi in izpred stoletij od njenih prvih porodnih krčev. Je pogumen osnutek nove znanosti o življenju, ki (po analogiji s fiziko) še čaka svojega Einsteina, da jo nadgradi iz (newton-)darvinskih temeljev.

Naravoslovna znanost nam že dolgo razlaga, da delovanje živih bitij usmerjajo le refleksi in geni. Naše veselje nad naravo naj bi bilo zato le sentimentalno slepilo in naravoslovje se zdi povsem nezdružljivo s čustvi. Toda v novejšem času se v razumevanju življenja in živih bitij napoveduje revolucija.

Prav vodilna znanstvena veda o življenju, torej biologija, namreč začenja odkrivati občutje kot osnovo vsega življenja. Čedalje več dognanj govori v prid temu, da organizme povezuje mogočna sila: občutenje tega, kaj jim dene dobro in kaj škoduje. Že preproste celice sledijo vrednotam. Niso mehanični avtomati, temveč subjekti – drugače si naravoslovci ne znajo pojasniti osupljivih življenjskih procesov, ki jih odkrivajo v naravi. Popularna (redukcionistična) darvinistična predstava, češ da vsemu živemu svetu vlada le sebičen pohlep, ne zdrži celostne presoje.

Rastline in živali so nam, ljudem, sorodne bolj, kot smo si dolgo predstavljali. Na njih izkušamo osrednje razsežnosti svojih občutij, brez katerih bi duševno zakrneli. Iz tega sledi – tudi politično – brizantno spoznanje: samo z ohranitvijo narave bomo lahko dolgoročno rešili svojo človeškost in svobodo.

Podobno kot poljudnoznanstvena naravoslovca Jared Diamond ali Oliver Sacks tudi Andreas Weber pripoveduje o znanosti iz globokih osebnih doživetij. Čuteča narava je tako spreten preplet znanstvene pripovedi in intimnega reportažno-potopisnega vpogleda v iskanje novega pogleda na stvarnost, osvobojenega pogosto dogmatičnih spon tradicionalne, uveljavljene in konvencionalne znanosti.

978-961-241-559-4 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/c/u/cuteca-narava.gif 978-961-241-559-4
14.9 EUR 2020-10-03 Zaloga: Na zalogi

Čuteča narava - Človek, narava in revolucija znanosti o življenju

Čuteča narava - Človek, narava in revolucija znanosti o življenju Andreas Weber

Čuteča narava je tako spreten preplet znanstvene pripovedi in intimnega reportažno-potopisnega vpogleda v iskanje novega pogleda na stvarnost, osvobojenega pogosto dogmatičnih spon tradicionalne, uveljavljene in konvencionalne znanosti.
Cena: 14,90 €

Podrobnosti artikla Čuteča narava - Človek, narava in revolucija znanosti o življenju

ISBN 978-961-241-559-4
Leto izdaje 2011
Število strani 264
Dimenzije 16,0 x 23,5
Vezava Mehka vezava
Izdal Modrijan
Avtor Andreas Weber

O avtorju Čuteča narava - Človek, narava in revolucija znanosti o življenju

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).