Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Daleč od blizu

Na zalogi
SKU
9789612906597
Dodaj v primerjavo
Cena 29,00 €

Knjiga opisuje intimno pričevanje o deželi, ki je dala preveč, da bi avtor slednje lahko zadržal zase. 


Dodaj na seznam želja

INDIJA

"Nekega januarskega večera leta 2011 sem se odločil, da grem sam v Indijo. In junija istega leta sem prvič šel.

V naslednjih 7 letih sem se tja vrnil še štirikrat in doživeto popisal v tej knjigi, ki se lahko bere kot sproščen vodič po Indiji, kot iskren vpogled (tujca) v sodobno Indijo, lahko pa zgolj kot zabavna in pogosto tudi zelo trpka zgodba o vsakdanjem indijskem življenju (skozi oči popotnika). Predvsem pa gre za intimno pričevanje o deželi, ki mi je dala preveč, da bi to lahko zadržal zase"

Odlomek iz knjige

"To je zgodba o mojih 222 dneh Indije. Nikoli ne bom vedel, kakšen človek bi bil danes, če se ne bi odločil za tisto prvo potovanje v Indijo, ki je potem povzročilo še vsa naslednja. Nikoli ne bom vedel, kako in v kolikšni meri me je Indija spremenila. Vem pa, da me zagotovo je. Tisti jaz, ki je takrat zapustil Slovenijo, se ni nikoli več vrnil. Jaz, ki se je vrnil, pa Indije nikoli več ni zares zapustil. V sedmih letih in petih potovanjih v Indijo sta se zagotovo spremenila tudi moj pogled in razumevanje te dežele ter njenih ljudi. Marsikatero moje razmišljanje ob začetnih trkih z Indijo se je skozi naslednja potovanja spremenilo, ampak ravno to je dokaz, da se je smiselno večkrat vrniti ter da sem skozi nove in nove obiske uspel prodreti globlje v srce te dežele in posledično tudi v srca nekaterih njenih prebivalcev, ki jih danes z veseljem imenujem prijatelji.
Pred tako kompleksno in raznoliko deželo, ki je polna protislovij, želim ostati skromen in ponižen. Vem, da o njej vem že precej, obenem pa se zavedam, da ostaja še veliko, česar ne vem. (str. 11)


Le ponovno sem moral ugotoviti, da je spopad s samostjo nesmiseln, ker smo nanjo v tem življenju neizogibno obsojeni prav vsi. In ko enkrat spet v popolnosti sprejmem to resnico, ki se mi ob vsakem popotovanju po Indiji slej ko prej neusmiljeno razgali, se zopet znajdem v popotniškem sedlu. Potem lahko vnovič opustim naivno idejo, da bom jaz tisti, ki bo odkrival Indijo. Ne, vedno znova je Indija tista, ki odkriva mene ... In to je tisti odgovor na večno vprašanje - zakaj. (str. 155)
To je mesto, v katerem lahko npr. v ozki uličici v 10 kvadratnih metrih velikem prostorčku srkaš najboljši možen lassi, ki ga še vedno pripravijo povsem ročno ter se znanje priprave že dolgo prenaša iz roda v rod, medtem pa zreš na to uličico, ko se najprej mimo sprehodi nekaj krav, seveda nešteto Indijcev peš, na motorjih in z različnimi vpregami, potem pa moški na ramenih mimo prinesejo truplo in ob tem vzklikajo mantro Ram naam satya hai (ime boga je resnica). Mantro, ob kateri me kljub že tretjemu obisku Varanasija, še vedno vsakič znova spreleti srh. Ko jo zaslišim, namreč vem, aha, spet novo truplo nesejo k reki ... Na sežigalni ghat. Na glavnem sežigalnem ghatu Varanasija (ghatu Manikarnika) umrle sežigajo neprenehoma. (str. 169)"

 Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789612906597
Leto izdaje 2019
Število strani 288
Dimenzije 21 x 21
Vezava Trda
Izdal Samozaložba
Avtor Janez Dolinšek
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Daleč od blizu
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Daleč od blizu

Cena 29,00 €