V vrečki ni artiklov.
Dediščina (4. del, mehka vezava)

Razburljiva dogodivščina, ki se je začela z Eragonom, se končuje z Dediščino. Seveda govorimo o fantazijski tetralogiji Dediščina, ki je milijone bralcev po svetu potegnila v domišljijsko Alagaësijo.
 
Christopher Paolini je roman sprva pisal le zase, zaljubljen v fantazijsko literaturo in svetove, v katerih vladajo zmaji, vilini, škratje, kralji in kraljice, predvsem pa čarovnija. Takrat sta bila Eragon in Christopher stara petnajst let, nato sta skupaj rasla, se spreminjala in razvijala. In navsezadnje sta postala mlada moža, ki ju pozna ves svet, saj sta nam zapustila nadvse bogato D(d)ediščino.

 

Eragonov stvaritelj, oče ali brat
 

Christopher Paolini se je rodil leta 1983 v Los Angelesu, v Kaliforniji, večino življenja pa je preživel v Paradise Valleyju v Montani. Šole ni obiskoval, šolal se je doma, vendar ga to ni ustavilo, da ne bi opravil maturitetnih izpitov že pri petnajstih letih, kar je bilo tri leta pred vrstniki.
 
Sam pojasnjuje: »Osebno mislim, da sem imel odlično izobrazbo. Moja mama je šolana Montessori učiteljica in vem, da nikakor ne bi mogel napisati Eragona, če bi bil vključen v javni šolski sistem, saj bi bil prezaposlen z obiskovanjem šole in delanjem domačih nalog – za pisanje tako ne bi imel časa […] Sam sem se ob tem naučil, kako se učiti, kar se mi zdi najvrednejša stvar …«
 
Po izidu zadnjega dela tetralogije Dediščina, novembra 2011, je Christopherja čakala še večmesečna turneja, nato pa si je vzel nekaj časa za oddih. Morda pa ravno zdaj snuje novo zgodbo? Sam pravi, da se bo mogoče lotil znanstvene fantastike, vendar se pustimo presenetiti. 
Z jekleno močjo volje
 
Christopher je potreboval eno leto, da je osnoval knjigo, nato še eno, da je vse popravil in jo izpilil do točke, ko jo je pokazal staršem, ki so vodili družinsko založbo. Oče in mama sta se odločila, da bosta izdala sinovo knjigo. Tako je minilo še eno leto, preden je priromala na knjižne police lokalnih knjigarn. S starši je Christopher nato potoval po šolah, knjižnicah in knjigarnah, v dveh letih jih je obiskal več kot 135. Kot se spominja, je bilo najteže v knjigarnah: »Stal sem za mizo, oblečen v kostum, in ves dan govoril brez premora, pa sem še vedno, če je bil dan zares dober, v osmih urah prodal morda štirideset knjig.«
 
Ko zgodba najde pot …
 

Najprej ni nič kazalo na uspeh, kot ga poznamo danes. Veliko če-jev je vodilo do odkritja Paolinija. Če namreč poleti leta 2002 pisatelj Carl Hiaasen ne bi počitnikoval v Montani in če njegov sin po naključju v lokalni knjigarni ne bi naletel na izvod Eragona, če knjige ne bi prebral in se tako navdušil nad zgodbo, da jo je pokazal očetu, in če je Hiaasen ne bi takoj odnesel svojemu uredniku v založbo Knopf, morda za Paolinija nikoli ne bi slišali. Vendar se je vse to zgodilo in leta 2003 je ameriška založba Knopf izdala Christopherjev roman. Kmalu za tem pa se je nad zgodbo navdušila še veliko večja britanska založba Random House, ki je Eragona in Christopherja predstavila svetu in ju popeljala po poti uspeha, slave in večmesečnih utrudljivih turnej.
 
Seveda pa Paolini ni ostal le pri enem delu. Skoraj ni avtorja fantazijskih knjig, ki bi pisal samostojne romane, in tudi Christopher ni imel tega namena. Pravzaprav je že takoj na začetku vedel, da bo ustvaril trilogijo. Ni si sicer mislil, da bo kdaj objavljena, a vedel je, da bodo knjige tri, ko pa je pričel pisati tretji del, se je zavedel, da vsega nikakor ne bo mogel vključiti v tretjo, zadnjo knjigo, in je bralce presenetil z novico, da bo v serijo Dediščina vključil še četrti del, ki je po dolgih letih čakanja novembra 2011 končno izšel v angleškem jeziku. Sedaj, leto pozneje, pa je prišel na police tudi težko pričakovani slovenski prevod, ki bo razveselil marsikaterega fantazijskega navdušenca.

9789612441746 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/d/e/dediscina.jpg 9789612441746
17.65 EUR 2021-01-30 Zaloga: Na zalogi

Dediščina (4. del, mehka vezava)

Dediščina (4. del, mehka vezava) Christopher Paolini

Razburljiva dogodivščina, ki se je začela z Eragonom, se končuje z Dediščino. Seveda govorimo o fantazijski tetralogiji Dediščina, ki je milijone bralcev po svetu potegnila v domišljijsko Alagaësijo. Christopher Paolini je roman sprva pisal le zase, zaljubljen v fantazijsko literaturo in svetove, v katerih vladajo zmaji, vilini, škratje, kralji in kraljice, predvsem pa čarovnija. Takrat sta bila Eragon in Christopher stara petnajst let, nato sta skupaj rasla, se spreminjala in razvijala. In navsezadnje sta postala mlada moža, ki ju pozna ves ...
Cena: 17,65 €

Podrobnosti artikla Dediščina (4. del, mehka vezava)

ISBN 9789612441746
Leto izdaje 2012
Število strani 747
Dimenzije Ne
Vezava Mehka vezava
Izdal Grlica
Avtor Christopher Paolini

O avtorju Dediščina (4. del, mehka vezava)

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).