Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Devet življenj - Iskanje svetega v sodobni Indiji

Devet ljudi, devet življenj. Vsak od njih stopa po drugačni verski poti, vsak od njih je nepozabna zgodba. William Dalrymple v odlični popotniški knjigi z biblično preprostostjo raziskuje, kako je vrtinec hitrih sprememb v južni Aziji spremenil tradicionalne oblike verskega življenja v teh predelih. Devet življenj je povzetek petindvajsetih let proučevanja Indije in pisanja o njenih verskih tradicijah – to so Canterburyjske zgodbe sodobnega časa. Budistični menih poprime za orožje, da bi se uprl kitajskemu napadu na Tibet, nato pa se skuša preostanek življenja pokoriti za nasilje z ročnim tiskanjem molilnih zastavic v Indiji. Džajnistična nuna opazuje svojo najboljšo prijateljico, ki obredno strada do smrti. Ženska srednjega razreda zapusti svojo družino v Kalkuti in službo v tovarni jutovine, da bi našla nepričakovano ljubezen in izpolnitev kot tantrična hraniteljica lobanj na doročnem sežigališču trupel. Zaporniški paznik iz Kerale se za dva meseca na leto preobrazi v tempeljskega plesalca, ki ga častijo kot utelešeno božanstvo, nato pa se zopet vrne v zapor. Nepismeni kozji pastir iz Radžastana ohranja pri življenju 4000 vrstic dolg starodavni ep, ki ga edini še zna na pamet. Devadsi, tempeljska prostitutka, se sprva upira nudenju spolnih uslug za denar, pozneje pa v posel, ki ga pojmuje kot sveto poslastvo, žene tudi svoji hčeri. Vse zgodbe: Nunina pripoved, Kanurski plesalec, Jelamine hčere, Pevec epov, Rdeča vila, Menihova zgodba, Izdelovalec malikov, Gospa somraka, Pesem slepega ljudskega pevca.
Dodaj na seznam želja

Devet ljudi, devet življenj. Vsak od njih stopa po drugačni verski poti, vsak od njih je nepozabna zgodba. William Dalrymple v odlični popotniški knjigi z biblično preprostostjo raziskuje, kako je vrtinec hitrih sprememb v južni Aziji spremenil tradicionalne oblike verskega življenja v teh predelih. 

Devet življenj je povzetek petindvajsetih let proučevanja Indije in pisanja o njenih verskih tradicijah – to so Canterburyjske zgodbe sodobnega časa. 

  • Budistični menih poprime za orožje, da bi se uprl kitajskemu napadu na Tibet, nato pa se skuša preostanek življenja pokoriti za nasilje z ročnim tiskanjem molilnih zastavic v Indiji. 
  • Džajnistična nuna opazuje svojo najboljšo prijateljico, ki obredno strada do smrti. 
  • Ženska srednjega razreda zapusti svojo družino v Kalkuti in službo v tovarni jutovine, da bi našla nepričakovano ljubezen in izpolnitev kot tantrična hraniteljica lobanj na doročnem sežigališču trupel.
  • Zaporniški paznik iz Kerale se za dva meseca na leto preobrazi v tempeljskega plesalca, ki ga častijo kot utelešeno božanstvo, nato pa se zopet vrne v zapor.
  • Nepismeni kozji pastir iz Radžastana ohranja pri življenju 4000 vrstic dolg starodavni ep, ki ga edini še zna na pamet. 
  • Devadsi, tempeljska prostitutka, se sprva upira nudenju spolnih uslug za denar, pozneje pa v posel, ki ga pojmuje kot sveto poslanstvo, žene tudi svoji hčeri. 

Vse zgodbe: Nunina pripoved, Kanurski plesalec, Jelamine hčere, Pevec epov, Rdeča vila, Menihova zgodba, Izdelovalec malikov, Gospa somraka, Pesem slepega ljudskega pevca.

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 978-961-6788-86-1
Leto izdaje 2012
Število strani 382
Dimenzije 14,0 x 21,0
Vezava Mehka
Izdal Avrora as
Avtor William Dalrymple
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Devet življenj - Iskanje svetega v sodobni Indiji
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Devet življenj - Iskanje svetega v sodobni Indiji

Cena 15,90 €