V vrečki ni artiklov.

dr. Sue Johnson

Dr. Sue Johnson je utemeljiteljica v čustva usmerjene partnerske terapije, najbolj uspešnega pristopa za ustvarjanje ljubečih odnosov, predsednica Inštituta za pare in družine ter Mednarodnega centra za odličnost v terapiji EFT v OEawi (Kanada) ter priznana raziskovalna profesorica na Mednarodni univerzi Alliant v San Diegu v Kaliforniji (ZDA) in profesorica klinične psihologije na Univerzi v OEawi.

Je članica Ameriškega združenja psihologov in je za svoje delo prejela številna priznanja, med drugim priznanje za izjemne dosežke na področju partnerske in družinske terapije, ki ga podeljuje Ameriško združenje za zakonsko in družinsko terapijo, ter nagrado za raziskovanje v družinski terapiji s strani Ameriške akademije za družinsko terapijo.

Sue Johnson

Sue Johnson se je rodila v Kentu v Angliji. Pravzaprav se je rodila v gostilni.

Velik del svojega otroštva je Sue Johnson prav tako preživela v gostilni. Velikokrat je sedela na stolu za šankom, od koder je imela odlično priložnost opazovati dogajanje. Predvsem dramo, ki se odvijala med obiskovalci. Gostilniški prepiri, flirtanje, prepiri med zakonci, pobotanja.

To je Sue Johnson povsem prevzelo. Zelo jo je zanimalo, kako se odvija in razvija dinamika med pari, ples povezanosti in skreganosti med družinskimi člani.

Seveda je Sue Johnson postala psihologinja. V svoji praksi je Sue Johnson pomagala otrokom in odraslim. Kadar so bili v njeni pisarni pari, pa je bilo še posebej napeto. Siloviti prepiri, ob katerih je bila kot terapevtka nemočna. Poskušala jih je prepričati, naj bodo bolj prijazni drug do drugega – pa je bilo samo še slabše. Prepiri so bili še hujši ali pa so se pari zaprli v trdnjavo tišine.

Zato si je Sue Johnson kupila videokamero in začela snemati pare na svojih terapijah. In nato je gledala posnetke. Vedno znova in znova. Sčasoma je Sue Johnson v njih opazila ponavljajoče se vzorce. Pravzaprav nek vnaprej predvidljiv ples dveh oseb. Ples, ki ga v ozadju spremlja glasba čustev.

Sue Johnson je opazila, da pri vsej tej drami ne gre za boj za pre-moč. Ampak za bolečino. Za bolečino ob izgubi stika in srčno željo po povezanosti.

Podala se je na pot raziskovanja. Sue Johnson in sodelavci so se zadeve lotili povsem znanstveno. Petindvajset let kasneje – jim je uspelo. Razvozlali so skrivnost ljubezni. Romantična ljubezen ni več skrivnostna mešanica seksa in prepirov. Ni več samo neka čarovnija, ki se ali pa se nam ne zgodi.

Sedaj imamo znanje, s katerim lahko sami postanemo čarovniki v ustvarjanju odnosov.

Naraščajoče Padajoče
po strani

Naraščajoče Padajoče
po strani