V vrečki ni artiklov.
Droga in jaz

Knjiga s pomenljivim naslovom Droga in jaz je zanimivo in poučno branje, ki ga je Matjaž Čačovič kot dolgoletni direktor oblikoval in se dokazal tudi kot mojster pisane besede.

Knjiga o eni najbolj prepoznavnih slovenskih in seveda primorskih družb razkriva mnoge zaplete, ki so bili javnosti zakriti. Očitno je velika prepoznavnost Droge in njenih blagovnih znamk prekrivala senčne plati njenega poslovanja, ki sicer spremljajo bolj ali manj vsako podjetje.

Pri opisovanju dogodkov, ki so sestavni del zgodbe, izstopajo avtorjeva prizadevanja za njihovo objektivno prikazovanje. Hkrati ga prikazujejo tudi kot samozavestnega in pragmatičnega vodjo, ki je svoje lastnosti nadgrajeval z izkušnjami in usposabljanjem ter s sodelovanjem s sodelavci.

Uspehe, ki jih je Droga dosegla v zelo zahtevnem skoraj petnajstletnem obdobju pod vodstvom Matjaža Čačoviča, je prepoznalo tudi okolje, kar je dokazalo s številnimi zasluženimi priznanji, ki jih ne morejo zasenčiti niti boleči dogodki na koncu njegove poti. 

V njej boste lahko prebrali tudi naslednje:

 • knjiga o vzponu in padcu karizmatičnega menedžerja,
 • od Droge v razsulu sredi osemdesetih do največjega slovenskega živilskega podjetja,
 • vpogled v zakulisje dogajanj, ki so pripeljala do razrešitve,
 • knjiga o menedžerju, ki je Primoža Peterko in Tino Maze prepoznal kot zelo nadarjena športnika in ju kot prvi finančno podprl,
 • knjiga o menedžerju prestižnih nagrad:
  nagrada Gospodarske zbornice,
  nagrada Ljubljanske borze, nagrada
  gospodarstvenik  Primorske,
 • knjiga o menedžerju, ki je bil popolnoma neodvisen od politike in lobijev,
 • od Droge v sistemu socialističnega samoupravljanja do Droge v tuji lasti.

SPREMNA BESEDA:

Zakaj sem se odločil napisati knjigo o Drogi? Pravzaprav nimam jasnega odgovora. Mogoče zato, da dam to »ven iz sebe« in se osvobodim nekaterih neprijetnih občutkov. Mogoče zato, da širši krog ljudi izve, kaj je moja zgodba o Drogi. Mogoče tudi zato, ker je bilo to preprosto treba dati na papir.

Kot že naslov pove, je to moj pogled na prehojeno pot in je kot tak pristranski. To pomanjkljivost sem skušal omiliti s stvarnimi dejstvi, a koliko mi je to uspelo, naj presodijo predvsem vsi tisti, ki sem jih v knjigi omenil. Nisem se trudil, da bi knjigo napisal v ne vem kako strokovnem jeziku, ampak v takem, ki je razumljiv vsakomur. Vsekakor bi bila knjiga obsežnejša, če bi se je lotil prej, ne šele deset let po koncu mojega službovanja v Drogi. Po tem času so namreč določeni dogodki že obledeli, osebe pa izginile iz mojega spomina. Res pa je: če bi se lotil pisanja prej, bi trpela nepristranskost. Želim tudi zelo jasno povedati, da knjiga ni nikakršno maščevanje tistim, ki so prispevali k mojemu prisilnemu koncu kariere, čeprav sem v njej do njih precej neprizanesljiv.

Glede na čas je morda pisanje neenakomerno, saj naj bi bili časovno oddaljeni dogodki in osebe deležni manj pozornosti kot tisti, ki so časovno bližji. Vendar sem pisal o stvareh, ki so sem mi zdele najpomembnejše na eni strani, in tistih, ki sem jih najbolj občutil na drugi. Seveda se ob tem nisem mogel izogniti dejstvu, da sem zadnjemu letu namenil največ pozornosti.

Vsi, ki bodo knjigo vzeli v roko le zato, da bi izvedeli, zakaj sem bil odstavljen, bodo morda razočarani, čeprav sem skušal analitično odgovoriti tudi na to. A bolj kot to se mi zdi pomembno, da bodo bralci spoznali, kakšna pot je bila prehojena od tiste Droge pred stečajem v sredini osemdesetih let do največjega slovenskega živilskega podjetja na začetku drugega tisočletja. Če knjiga ponuja prav to, potem je njen namen dosežen.

Ljubljana, december 2013


978-961-281-439-7 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/k/l/kletarjenje-danes_1.jpg 978-961-281-439-7
19.9 EUR 2021-01-28 Zaloga: Na zalogi

Droga in jaz

Droga in jaz Matjaž Čačovič

Cangura zlatnik Z nakupom boste pridobili 99 zlatnikov = 0,99 €.
Minilo je petdeset let, odkar je nastala Droga Portorož. Ob tej priložnosti je v založbi Jakinet Group Bled izšla knjiga Matjaža Čačoviča Droga in jaz.
Cena: 19,90 €

Podrobnosti artikla Droga in jaz

ISBN 978-961-281-439-7
Leto izdaje 2014
Število strani 149
Dimenzije 16 x 24
Vezava Trda vezava
Izdal Jakinet Group
Avtor Matjaž Čačovič

O avtorju Droga in jaz

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).
Droga in jaz

Oglejte si tudi