Deliti
X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.

Drožomanija

Na zalogi
SKU
9789619491126
Dodaj v primerjavo
Cena 34,99 €

Prva slovenska knjiga o peki kruha in drugih dobrot z drožmi DROŽOMANIJA avtorice Anite Šumer je po treh razprodanih nakladah ponovno natisnjena. Četrto izdajo je avtorica dopolnila s tremi novimi poglavji, fotografijami in ilustracijami, osvežena pa je tudi njena grafična podoba. Najboljša knjiga o kruhu za leto 2019 na svetovnem kulinaričnem izboru Gourmand World Cookbook Awards (nagrajena tudi za zbiranje dobrodelnih sredstev). V Sloveniji prodanih že več kot 4000 knjig!

Dodaj na seznam želja

Droži

Ponatis najhitreje razprodane in najobsežnejše slovenske knjige o peki z drožmi! Anita Šumer, svetovno znana pekovka z drožmi ali kislim testom, razkriva svoje znanje in recepte. Drožomanija je na 304 straneh najobsežnejša in prva slovenska knjiga o peki z drožmi, edinstvena pa je tudi, ker v njej najdete tudi ideje za kuho z drožmi. Na koncu knjige je dodan Indeks sestavin in ključnih besed v knjigi, ki omogoča lažji in hitrejši pregled vsebine knjige.

Anita Šumer pravi, da je knjiga Drožomanija zelo primerna je za začetnike, ki so se z drožmi začeli spogledovati, prav tako pa bodo nad njo navdušeni tudi »mojstri« peke z drožmi. Zaradi droži ali domačega kvasa so pekovski izdelki lažje prebavljivi, dolgoobstojni, imajo nižji glikemični indeks, so okusnejši in bolj nasitni. Anita Šumer vam v knjigi Drožomanija ponudi več kot 45 preprostih, vsakdanjih in prazničnih receptov, ki temeljijo na slovenski prehransko-kulturni dediščini. v knjigi boste našli recepte za ržen kruh, preprost bel kruh, koruznega, ajdovega z orehi in sadnega, potico, buhteljne, krofe ter mnoge druge.

V prvem delu knjige pa boste spoznali pot od žita do droži, napotke za prvo in uspešno peko kruha ter drugih dobrot. V knjigi Anita Šumer podrobno opiše in slikovno prikazaže postopke priprave in peke z drožmi: od tehtanja, zamesa, gnetenja, oblikovanja, zarezovanja do peke. Knjiga Drožomanija vas popelje v zdrav svet peke z drožmi na preprost način, fotografije in ilustracije pa vam bodo pričarale vonj in okus »drožastih« dobrot.

- več kot 300 strani, več kot 45 receptov
- najhitreje razprodana knjiga o peki kruha, 1. izdaja v 3 mesecih
- slovenska zmagovalka na tekmovanju Gourmand World Cookbook Awards v 2 kategorijah (”kruh” in ”zbiranje dobrodelnih sredstev”) in uvrstitev v finale

Kaj so droži:

Kaj se skriva v drožeh, da testo zaradi njih vzhaja? Prav ste prebrali, testo lahko vzhaja tudi brez kvasa, kupljenega v trgovini! Vse, kar potrebujemo, sta moka in voda, ki, pomešani skupaj v pravem razmerju in ob primernih pogojih, fermentirata. Ta proces sprožijo naravno prisotni mikroorganizmi, in sicer mlečnokislinske bakterije in divje kvasovke. S fermentacijo ohranjamo in zboljšujemo marsikatera živila, zato je ta način obdelave hrane od nekdaj pomemben. Raznovrstni zorjeni siri, mehurčkasto pivo, žlahtna vinska kapljica, suhomesne dobrote, kislo zelje in repa,… svoj izvrsten okus razvijejo zaradi očem nevidnih mikroorganizmov, tako kot pri drožeh. Mikroorganizmi so pravzaprav povsod okoli nas, živijo tudi v našem telesu in na njem, navadili so se na življenje z nami, mi pa z njimi. Skupaj živimo v sožitju. 

Zakaj je kruh z drožmi bolj zdrav? 

Žitno zrno ima v svojem ovoju naravno prisotno fitinsko kislino, ki preprečuje telesu, da izrabi vse minerale (cink, kalcij, magnezij, železo) v njem. Pri testu, ki ga umesimo z drožmi, mlečnokislinske bakterije in divje kvasovke nevtralizirajo fitinsko kislino, zato lahko telo vsrka več hranilnih snovi. 

Mlečnokislinske bakterije rodu lactobacillus razgradijo sestavljene ogljikove hidrate (škrob) v enostavne (sladkor) in pri tem sproščajo mlečno in ocetno kislino. Z enostavnimi sladkorji se nato hranijo kvasovke, pri tem pa proizvajajo etanol in ogljikov dioksid, zaradi katerega testo vzhaja. Kruh, pripravljen z drožmi, je zato laže prebavljiv, ne obleži v želodcu in nas ne napenja. Ker je postopek priprave takega kruha daljši, je kruh polnejšega in bogatejšega okusa ter lepe teksture. Testo, ki ga umesimo z drožmi, sicer vzhaja precej počasneje, a dosti učinkoviteje. Zato je tak kruh bolj zdrav od navadnega, je obstojnejši in se ne drobi ter ima nižji glikemični indeks in lažje dostopna hranila in minerale za naše telo. 

Tudi sama Anita Šumer ni verjela, da lahko moka oživi, če ji dodamo vodo. Z vodo, virom življenja, začne zmes brbotati in naraščati, saj v njej oživijo nevidni mikroorganizmi, ki so v moki in zraku. To magično moč droži poznajo po vsem svetu: Američani jih imenujejo sourdough (kislo testo), Nemci Sauerteig (kislo testo), Italijani lievito madre (matični kvas), Francozi levain in Rusi zakvaska, Španci pa massa madre (matično testo).

Več informacij
Is Featured Ne
ISBN 9789619491126
Leto izdaje 2021
Število strani 304
Dimenzije 19,0 × 25,0
Vezava Trda
Izdal Ars verbi
Avtor Anita Šumer
Napišite vaše lastno mnenje
Pregledujete:Drožomanija
Vaša ocena
Back to Top
Sorodni izdelki

Drožomanija

Cena 34,99 €