Leposlovje in književnost na splošno se že od nekdaj preizprašujeta o smislu našega obstoja, o svetu, ki nas obdaja, o zavesti, o duši, o tem, kam gremo po smrti, ali smrt sploh obstaja, in če, kaj se zgodi po njej. Leposlovje je z duhovnostjo torej bistveno bolj povezano, kot je morda videti na prvi pogled, saj veljajo umetniki za ljudi, ki so povezani s seboj in pretanjeno opazujejo svet ter premišljujejo o njem, mednje pa seveda uvrščamo tudi avtorje leposlovnih knjig, ki si zastavljajo eksistencialna vprašanja, s katerimi nagovarjajo tudi bralca.


In četudi menimo, da se ob ogledu filmov, kot so Čarovnik iz Oza, Titanik, Vojna zvezd in podobni, samo zabavamo ali želimo ubežati vsakdanu, se v vseh oblikah človeškega izražanja že od nekdaj pojavljajo univerzalni koncepti, univerzalna čustva in simboli, ki so neizogibno povezani z mitologijo, iz katere črpa tudi veliko današnjih avtorjev. Pomislimo samo na Gospodarja prstanov J. R. Tolkiena in na velike epe, kakršna sta recimo nam bolj znana Homerjeva Odiseja in Iliada, bolj na Vzhodu pa recimo Bhagavadgita, ki je prevedena tudi v slovenski jezik, pa bomo prepoznali, kako se v vseh velikih zapisih prepletajo vprašanja o naši duhovni dimenziji, o tem, od kod prihajamo in kam gremo, morda pa nam skušajo avtorji tudi podajati svoje odgovore in stališča.


Duhovnost prepletena v leposlovju


Nenazadnje namen človeške kulture ni samo zabavati, ampak človeka spodbuditi k razmišljanju, h katarzi, transformaciji, empatiji, razvoju lastne osebnosti. Čeprav so danes knjižne police polne knjig o duhovnosti, nam je bila na voljo tudi že prej, saj tisti pravi pripovedovalci zgodb z veliko začetnico nagovarjajo bralce o temah, ki so povezane z našo medsebojno povezanostjo, o moči naših potencialov in vedno pišejo med vrsticami. Duhovnost je torej nadvse prepletena z leposlovjem in drugimi književnimi deli, saj se noben umetnik ne more izogniti vprašanjem, ki se tičejo človeškega obstoja. V rubriki knjig duhovnost v leposlovju priporočamo: Sara: o večnem prijateljstvuSedem daostičnih nesmrtnikovČarobnicaZenovske zgodbeDelfin Danijel - Deset let poznejeČarovnica iz PortobellaMesečevo deteDivji moški - Knjiga o moškihŽenske, ki tečejo z volkovi.

Duhovnost v leposlovju

X
Za brezplačno poštnino naročite še za 34,00 €.
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 58

na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-12 od 58

na stran
Nastavi padajočo smer
Back to Top