V vrečki ni artiklov.
Dušeslovec in druge zgodbe

Kot avtor kratke proze se Machado de Assis vpisuje v mednarodni tok, ki je dal temu žanru dotlej nesluten zagon in literarno vrednost (Maupassant, Čehov …). Bil je nadvse pronicljiv satirik, ki se je posvečal temam moči, institucij in norosti ter v konciznem, jedrnatem slogu in inovativni, pogosto fragmentarni formi razkrinkaval družbeni in politični cinizem in hinavščino. Njegove zgodbe so prava satirična enciklopedija najrazličnejših diskurzov, od bibličnega pa do časnikarskega. Veliko pozornosti je namenjal problemu, kako premostiti prepad med popularno in visoko kulturo; razreševal ga je z mojstrsko uporabo ironije in humorja, ki sta pomemben element njegovega edinstvenega sloga, ki ga poleg tega zaznamujeta še distanciran ton in pogost dialog z bralcem. 

Jedro slovenskega izbora sestavljajo zgodbe, zbrane v zbirkiPapeis avulsos (1882), med katerimi je tudi Assiseva najbolj znana novela, tragikomični »Psihiater« (O alienista). Glavni junak te zgodbe se loti izdelati popolno klasifikacijo vseh vrst norosti in razviti metode zdravljenja. Toda njegovo sistematično prizadevanje pripelje do tega, da v norišnico postopoma zapre kar celo mesto, ki mu zaradi njegovega znanstvenega eksperimenta s kar najbolj človekoljubnimi nameni grozi popolno družbeno razdejanje. Kot pravi John Gledson, je prav v tej zbirki Machado de Assis »uveljavljal svojo pravico, da govori o celotnem vesolju«. Glede na prevladujoči občutek o perifernosti brazilske literature v tistem času, ko je bilo središče mednarodnega literarnega dogajanja še čvrsto v Evropi, je to še toliko zgovornejša in ambicioznejša ter imenitno uspela literarna gesta. 

Brazilska književnost je v slovenskem prostoru še zelo šibko zastopana, kot velja za luzofonske književnosti nasploh. Načrtovani prevod kratke proze Machada de Assisa bo torej dobrodošla razširitev bralskega obzorja, poleg tega pa bo pomembno dopolnili izbor svetovnih klasikov, dosegljivih v slovenščini.

978-961-274-163-1 https://www.cangura.com/media/catalog/product/cache/1/small_image/b0c758deab8348667aa0ba244803f14b/d/u/duseslovec_in_druge_zgodbe_001.jpg 978-961-274-163-1
18.95 EUR 2020-10-27 Zaloga: Na zalogi

Dušeslovec in druge zgodbe

Dušeslovec in druge zgodbe Machado de Assis

Kot avtor kratke proze se Machado de Assis vpisuje v mednarodni tok, ki je dal temu žanru dotlej nesluten zagon in literarno vrednost (Maupassant, Čehov …). Bil je nadvse pronicljiv satirik, ki se je posvečal temam moči, institucij in norosti ter v konciznem, jedrnatem slogu in inovativni, pogosto fragmentarni formi razkrinkaval družbeni in politični cinizem in hinavščino. Njegove zgodbe so prava satirična enciklopedija najrazličnejših diskurzov, od bibličnega pa do časnikarskega. Veliko pozornosti je namenjal problemu, kako premostiti prepad med popularno in visoko kulturo; raz...
Cena: 18,95 €

Podrobnosti artikla Dušeslovec in druge zgodbe

ISBN 978-961-274-163-1
Leto izdaje 2012
Število strani 320
Dimenzije Ne
Vezava Mehka vezava
Izdal Založba Sanje
Avtor Machado de Assis

O avtorju Dušeslovec in druge zgodbe

Napišite svoj komentar

Povprečna ocena
5
(0)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Vaša ocena
Cangura zlatnik Pridobite 100 zlatnikov za pisanje kvalitetnih komentarjev (opomba: komentarje bo potrjevalo naše uredništvo).